Відсутність штрафів за порушення ПДР в «Дії» не означає, що їх нема. Як знайти і не переплатити

З початку повномасштабного вторгнення ряд держреєстрів відключили від «Дії» з міркувань безпеки. Зокрема в додатку тепер не відображаються штрафи за порушення правил дорожнього руху. І хоча українців неодноразово інформували про це, багато водіїв все ще орієнтуються на інформацію в «Дії» і вважають, що якщо в додатку в розділі «Виконавчі провадження» нічого немає, значить так і є. На жаль, це не завжди так.

В результаті водії можуть дізнатися про несплачений штраф, коли його в односторонньому порядку спишуть з банківського рахунку на запит виконавчої служби. Тільки сума буде в рази більша, ніж могла би бути.

В чому проблема

  • З 16 травня 2022 року камери автоматичної фото та відеофіксації порушень правил дорожнього руху у містах та на автошляхах України відновили свою роботу. З цього моменту штрафи українцям знову почали приходити.
  • Раніше дізнатися про штраф і одразу сплатити його можна було в «Дії» та «Електронному кабінеті водія», але зараз вони відключені. Тобто штрафи, навіть якщо вони є, там не відображаються.
  • Не всі водії в курсі. В результаті трапляються ситуації, коли вони дізнаються про це вже по факту списання штрафу з великою націнкою за прострочку. Такі штрафи можуть сягати декількох тисяч гривень, і банк може списати гроші з карти без відома клієнта – на вимогу Державної виконавчої служби. Подібний кейс ми у подробицях розбирали у даному матеріалі.

Чому це важливо

Несвоєчасна сплата штрафу призводить до того, що сума може зрости в декілька разів. Нижче – приклад того, як штраф за перевищення швидкості на суму 1700 грн зріс до 4040 грн через прострочку за платежем:

  • За місяць сума штрафу через непогашення помножилася на два – замість 1700 грн стало 3400 грн.
  • Після цього штраф передали до Державної виконавчої служби. За передачу штрафу до ДВС стягується додатково 640 грн (340 грн за виконавчий збір + 300 грн за виконавчі витрати).
  • Так штраф на 1700 грн перетворився на 4040 грн і був списаний з банківського рахунку порушника в односторонньому порядку.
  • Якби водій вчасно дізнався про штраф, він міг би обмежитися сплатою в 1700 грн. А так переплата склала 2340 грн.
Тільки після зʼясування обставин з інспектором ДВС, штраф зʼявився в “Дії” і стало можливо переглянути подробиці

Як дізнатись про штраф

Єдиний надійний спосіб – регулярно перевіряти наявність штрафів через сайт МВС bdr.mvs.gov.ua. Потрібно ввести номер ТЗ та данні документа, що засвідчує особу або право володіння автомобілем. Детально ми розповідали про це тут:

Щоб отримувати сповіщення про штрафи, можна скористатися офіційним мобільним додатком МВС України — «Штрафи ПДР» (Android або IOS). Хоча в коментарях користувачі пишуть, що і сюди штрафи не завжди «доходять». Тому краще все ж перестрахуватися і перевіряти їх наявність руками.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук