Як захистити смартфони від кібератак?

Читати на RU

Мало хто може протистояти загрозам у кіберпросторі, особливо коли ми щодня користуємося інтернетом через наші смартфони.

А чи знали ви, що з вересня 2002 року третя частина всіх смартфонів на базі OC Android керуватиметься застарілою версією операційної системи? Чим це загрожує? Ваш смартфон запросто зможуть зламати хакери та використовувати його у своїх цілях.

Як зрозуміти, що з вашим пристроєм щось не так і що з цим робити? Про це вам розкажуть сьогодні наші експерти з «Фокстрот».

Проблема застарілих смартфонів

Як часто ви змінюєте свої смартфони? Напевно, ви купуєте їх не на один рік, і навіть не на два. Ви з самого початку плануєте користуватися ними близько 5-6 років.

Але є один факт, який змусить вас замислитися про зміну улюбленого пристрою. Смартфони, які досі мають підтримку Google – це лише три останні версії ОС. Ця компанія надає підтримку кожній новій версії операційної системи протягом трьох років. А з урахуванням того, що люди користуються своїми гаджетами, довше ніж три роки — вони сильно ризикують своєю онлайн-безпекою.

Остання версія смартфонів, які отримують Google-підтримку – це гаджети з Android 10. Але термін підтримки навіть цих гаджетів спливає у вересні 2022 року, оскільки в цей період компанія Google анонсуватиме нову версію – Android 13.

Як зрозуміти, що ваш смартфон зламали?

Існує кілька «симптомів» ураження шкідливим програмним забезпеченням або злому смартфонів шахраями, на які користувачі рідко звертають увагу. Спочатку – це нетипова поведінка пристрою, до якого можна віднести:

  • Ви не часто користуєтеся гаджетом, але батарея, при цьому, швидко розряджається.
  • Пристрій постійно гальмує під час роботи.
  • Вільна пам’ять раптово зменшується.
  • Гаджет самостійно змінює налаштування.
  • Ви помічаєте, що Wi-Fi та геолокація самостійно вмикаються, навіть якщо ви вручну вимикаєте дані опції;
  • Програми, що рідко використовуються, передають великі обсяги трафіку;
  • Ви отримуєте незрозумілі повідомлення від системи.

Як мінімізувати ризик зараження смартфонів?

Насамперед це використання перевірених програм-антивірусів. Також не варто забувати про своєчасне встановлення оновлення пристроїв. Так ви підвищите рівень безпеки й відразу помітите недоліки в роботі системи.

Якщо ви любите завантажувати програми, то робіть це тільки з офіційних магазинів, наприклад, з Play Market та AppStore.

Забудьте про використання російських сервісів та програм, а також про зламані версії російських торентів.

Крім того, не варто завантажувати файли з невідомих джерел. Таким чином ви мінімізуєте ризик зараження свого гаджета вірусами.

Де можна придбати смартфон з оновленою версією Android?

Якщо ви не в змозі придбати новий смартфон, ми радимо дотримуватись усіх вищезгаданих вказівок. Але, якщо ви хочете купити смартфон з оновленою версією Android, тоді вам варто завітати в один із магазинів «Фокстрот» або на офіційний сайт магазину, де можна обрати цікаві варіанти.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук