Скільки ІТ-спеціалісти донатять ЗСУ: в середньому $270 на місяць

Читати на RU

У червні 2022 року в межах літнього зарплатного опитування команда DOU дізналася в ІТ-спеціалістів, скільки вони донатять на потреби ЗСУ. І виявилося, що близько 80% опитаних регулярно переказують кошти на армію, а середній донат становить $270 на місяць. Редакція AIN.UA публікує найцікавіші цифри з дослідження.

  • 82% опитаних ІТ-спеціалістів зазначили, що переказують кошти на ЗСУ й волонтерам.
  • Розробники й тестувальники донатять на середньому рівні: регулярно підтримують армію 83% і 80% фахівців відповідно.
  • Найактивніше жертвують Architect, Tech Lead і CEO/CTO/Director of Engineering: понад 90% цих спеціалістів регулярно роблять внески.
  • Найрідше переказують кошти джуни й інтерни: 72% і 48% відповідно.
Інфографіка: DOU
  • Готовність фінансово допомагати тісно пов’язана з рівнем доходів і добробуту спеціалістів: медіанна зарплата тих, хто донатить — $2850 проти $1300 у тих, хто не донатить.
  • Підтримує армію коштами 85% тих, хто заробляє більше, ніж витрачає, проти 78% тих, хто витрачає все, і 59% тих, хто витрачає більше, ніж заробляє.
  • Також важлива впевненість у завтрашньому дні. Фахівці, в яких ситуація з роботою не змінилася після початку повномасштабної війни або збільшилась кількість роботи чи проєктів, донатять частіше (понад 80% з них), ніж ті, у кого кількість роботи зменшилася (77% спеціалістів жертвують), чи ті, хто втратив роботу (60%).
Інфографіка: DOU
  • Спеціалісти, які пов’язують своє майбутнє з Україною, переказують кошти частіше. Найактивніше донатять люди, які залишилися в Україні й точно не планують їхати за кордон після війни (87%). Також це ті, хто повернувся в Україну після досвіду релокейту (86%), й ті, хто планує повернутися в Україну після закінчення війни чи коли стане безпечно в певному регіоні (84%).
  • Спеціалісти, які планують виїхати з України після відкриття кордонів, роблять внески помітно рідше (75%), як і ті, хто не планує повертатися з-за кордону (69%).
  • 25% ІТ-спеціалістів донатять понад $600 на місяць.
  • Середній місячний донат серед опитаних становить 10% від зарплати, або $270 практично в усіх групах — за спеціалізаціями, містом проживання, статтю, віком й іншими характеристиками.
  • Дещо більше фінансово допомагають спеціалісти рівня Architect і Tech Lead — віддають 15% своєї місячної зарплати, або $1010 і $700 відповідно. Схожу суму щомісячно витрачають спеціалісти рівня CEO/CTO/Director of Engineering ($750).
Інфографіка: DOU
  • Розміри пожертв дуже різні й коливаються від 1% до 100% місячної зарплати. 30% опитаних донатять до 5% (включно) місячної зарплати, 29% — 20% і більше. 50% зарплати й більше переказують близько 5% опитаних. 73 спеціалісти в нашій вибірці донатять понад 90% зарплати.
  • Середній розмір донатів ІТ-спеціалістів, які після 24 лютого виїхали за кордон, і тих, хто лишився в Україні, практично не відрізняються ($282 й $270). Водночас ті, хто виїхав, але планує повернутися, в середньому переказують більше за тих, хто ще не визначився або не планує повертатися в Україну ($300 й $260–270 відповідно).

Про дослідження

Як зазначають автори опитування, вони аналізували фінансову підтримку ЗСУ й волонтерство тільки з боку тих ІТ-спеціалістів, які жили в Україні на момент повномасштабного вторгнення. Хоча українці, які живуть за кордоном, теж допомагають нашій армії та країні, вони майже не беруть участі в зарплатному опитуванні, тому їх не додали в аналіз.

Важливо зазначити, що підрахунки донатів у дослідженні приблизні. Автори не просили ІТ-спеціалістів точно обрахувати суму допомоги з початку війни, тож це — їхні оцінки, а не фактичні дані. Вони можуть бути дещо перебільшеними, адже переказувати гроші на армію зараз — це соціально бажана поведінка, відповідно людина може занадто оптимістично оцінити розмір власного внеску. Проте вони дають загальне уявлення про підтримку ЗСУ з боку української ІТ-спільноти.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук