15 років iPhone: візуальна історія кожної моделі 

П’ятнадцять років тому Стів Джобс представив перший iPhone. Він описав його як три пристрої в одному: «iPod із сенсорним керуванням, мобільний телефон і пристрій для зв’язку в інтернеті». З того моменту iPhone став більше ніж ці три поняття. Це символ технологічної індустрії, сучасної епохи в цілому, завдяки чому Apple стала найбільшою компанією у світі за ринковою капіталізацією.

На честь дня народження видання The Verge пригадало, як виглядали всі моделі iPhone з 2007 до сьогодні. Редакція AIN.UA переклала матеріал.

iPhone (2007)

Фото: Apple

Таким iPhone вперше з’явився в 2007 році, заклавши основу для сучасних моделей. Меню виглядало як класична сітка з піктограм, з єдиною кнопкою «Додому» та без фізичної клавіатури — стандарту для смартфонів того часу. Він був готовий до серфінгу в інтернеті та споживання медіа, але першому iPhone все ще бракувало ряду ключових функцій, включаючи підключення до 3G та App Store.

iPhone 3G (2008)

Фото: Apple

Наступний iPhone був випущений у 2008, в якому вже був App Store. Це дало розробникам можливість створювати власні програми та підвищило цінність iPhone, оскільки корисні програми та ігри заповнили його цифрову вітрину. Нова модель також підтримувала 3G, електронну пошту та GPS-навігацію.

iPhone 3G S (2009)

Фото: Apple

Перша модель iPhone S пропонувала ітераційні вдосконалення, а не великі нові функції. Apple заявила, що він був удвічі продуктивнішим за свого попередника, а літера «S» означає швидкість. Він зберіг ту саму базову форму, що й попередні моделі, включаючи 3,5-дюймовий дисплей з розширенням 480×320. Нарешті користувачі отримали можливість копіювати та вставляти текст.

iPhone 4 (2010)

Фото: Apple

Для першого значного оновленого дизайну iPhone розробники використали нержавіючу сталь і скло, а також новий квадратний вигляд із закругленими кутами. Він був представлений як найтонший смартфон у світі та став першим пристроєм Apple, який використовує дисплей Retina. Це також був перший iPhone з фронтальною камерою для здійснення відеодзвінків FaceTime. Нова модель підтримувала iOS 4, яка була здатна виконувати багатозадачні програми.

iPhone 4 S (2011)

Фото: Verge

iPhone п’ятого покоління виглядав ідентично своєму попереднику, і підтримував Siri — голосового помічника від Apple, який випередив свій час. Телефон також отримав нову задню 8-мегапіксельну камеру та перероблену антену, щоб вирішити проблеми з підключенням, які були в iPhone 4. Він був представлений 4 жовтня, а наступного дня помер засновник Apple Стів Джобс.

iPhone 5 (2012)

Фото: Verge

Під час другого великого редизайну iPhone його екран збільшився до чотирьох дюймів, слідом за ринком смартфонів, який мав тенденцію до більших пристроїв. Він все ще був компактним, ним легко керувати однією рукою, і мав алюмінієвий корпус, який полегшував пристрій. iPhone 5 також представив реверсивний роз’єм Lightning, який замінив старий 30-контактний порт.

iPhone 5 S (2013)

Фото: Verge

iPhone 5S зберіг дизайн п’ятої моделі, але замінив кнопку «Додому» на Touch ID. Це сканер відбитку пальців, який зробив таку функцію стандартною в індустрії смартфонів. Пристрій мав перший 64-розрядний процесор у смартфоні з чіпом A7. Він також постачався з iOS 7, суттєвою оновленою мобільною операційною системою Apple, яка відмовилася від різних скевоморфних елементів дизайну для більш плоского та чистішого вигляду.

iPhone 5 С (2013)

Фото: Verge

У 2013 році Apple вперше анонсувала два iPhone за один день. Найдешевшим із цих двох був кольоровий iPhone 5C, який мав характеристики, подібні до iPhone 5 попереднього року. При ціні в $549 доларів інвестори були стурбовані тим, що ціна недостатньо низька, щоб конкурувати з дешевшими пристроями Android, і телефон розглядався як відносний провал порівняно з iPhone 5S.

iPhone 6 і iPhone 6 PLUS (2014)

Фото: Verge

У 2014 році Apple нарешті вийшла на ринок, представивши 4,7-дюймовий iPhone 6 і 5,5-дюймовий iPhone 6 Plus. Обидва телефони мали новий дизайн із загнутими краями, підтримували NFC для мобільних платежів і включили покращені камери, що стало відмінною функцією iPhone. Проте більші й легші телефони не були такими міцними.

iPhone 6S і iPhone 6S PLUS (2014)

Фото: Verge

На iPhone 6S і 6S Plus скло стало міцнішим, а алюмінієвий корпус менш схильний до згинання, однак в середині мало що змінилося. До 6S додали чутливий до тиску дисплей під назвою 3D Touch, який дозволяв вам швидко отримувати доступ до меню та попереднього перегляду, сильніше натискаючи на екран. Через чотири роки Apple відмовилася від цієї функції на інших iPhone.

iPhone SE (2016)

Фото: Verge

iPhone SE коштував $399 доларів, виглядав точно так само, як iPhone 5S, який вийшов на два роки раныше. Це була перша справжня спроба компанії додати доступний варіант для iPhone після не надто дешевого iPhone 5C. Чотиридюймовий екран був ідеальним для людей, які не зовсім були готові перейти на більший пристрій. Однак було ясно, що Apple вважає, що майбутнє за великими iPhone.

iPhone 7 і iPhone 7 PLUS (2016)

Фото: Verge

iPhone 7 і 7 Plus удосконалили те, що пропонував iPhone 6S, додавши кращі камери та водонепроникність, але без повного редизайну. Модель Plus включала нову систему подвійної камери, яка додала 2-кратне збільшення та портретний режим. Він створював віртуальну глибину різкості на об’єктах. Обидві моделі були без механічної кнопки «Додому» на користь повністю цифрового аналога. Також зник роз’єм для навушників.

iPhone 8 і iPhone 8 PLUS (2017)

Фото: Verge

iPhone 8 і 8 Plus не були революційними новинками Apple. Як iPhone 8, так і 8 Plus легко могли бути S-оновленням моделей iPhone 7 — лише з покращеними камерами і процесорами, а також повністю скляну задню частину для розміщення бездротової зарядки. Все це добре, однак обидві моделі залишилися в тіні iPhone.

iPhone X (2017)

Фото: Verge

Десятий, або iPhone X порушив візуальний вигляд усіх попередніх iPhone, позбувшись фізичної кнопки «Додому» та додавши OLED-дисплей від краю до краю абсолютно нового корпусу з нержавіючої сталі. Він був першим, хто включив біометричні дані Face ID замість зчитувача відбитків пальців і представив дурні символи Animoji для iMessage, які можуть відображати ваші вирази обличчя. Коштував він недешево: iPhone X починався від $999 доларів.

iPhone XS iPhone XS Max (2018)

Фото: Verge

IPhone XS виглядав схожим на iPhone X попереднього року з незначними покращеннями, але цього разу Apple випустила збільшену версію Max із величезним 6,5-дюймовим дисплеєм. Колись Apple не поспішала створювати настільки великі пристрої, але з iPhone XS Max компанія їх охоче прийняла. Це стало епохою, коли Apple пов’язувала великі екрани з найкращими функціями.

iPhone XR (2018)

Фото: Verge

Apple представила iPhone XR, як модель нижчого класу в корпусі XS із нержавіючої сталі, без телекамери та 3D Touch, а екран перейшов на LCD замість OLED. Але iPhone XR все одно надав користувачам великий екран, Face ID, новітній процесор і довший час автономної роботи. При розумній стартовій ціні в $749 iPhone XR мав чудове співвідношення ціна-якість.

iPhone 11 (2019)

Фото: Verge

iPhone 11 запозичив форм-фактор iPhone XR, але цього разу Apple зробила його основним пристроєм року. Apple додала нову ультрашироку камеру, яка дає змогу розмістити більше у фотозйомці і кілька кольорів, як у XR. Вартість також знизилася до $699, хоча телефон все ще поставлявся з невеликою пам’яттю на 64 ГБ.

iPhone 11 Pro і iPhone 11 Pro Max (2019)

Фото: Verge

У 2019 році iPhone вперше вийшов з приставкою Pro. Ці iPhone були духовними наступниками iPhone XS і XS Max, але замість двох камер вони додали третю для надшироких знімків. 11 Pro постачаються із швидким зарядним пристроєм на 18 Вт і кабелем USB-C до Lightning. Задня частина моделі iPhone 11 Pro скляна, але замість глянсового покриття вона була матовою і в яскравому темно-зеленому кольорі.

iPhone SE (2016)

Фото: Verge

Ви можете сплутати цей iPhone SE другого покоління з iPhone 8. Вони, по суті, однакові за розміром і формою, але оновлений iPhone SE отримав кращу продуктивність і трохи кращу камеру з портретним режимом. Перший iPhone SE 2016 року мав культ через свій невеликий розмір, але SE другого покоління натомість перейшло на більший розмір 4,7 дюйма, ніж у останніх iPhone. Те, що новий SE віддзеркалював від свого попередника, так це включення сучасних специфікацій за низькою ціною — від $399.

iPhone12 і iPhone 12 Mini (2020)

Фото: Verge

iPhone 12 повернув дизайн p плоскими краями, який Apple вперше використала в iPhone 4 у 2010 році. Нова модель мала широку та надшироку камеру, як iPhone 11, але РК-екран був замінений на OLED-екран. А любителі маленьких телефонів зраділи, коли Apple представила зменшену версію: iPhone 12 mini. iPhone 12 представив стільникові радіоприймачі 5G і зарядку MagSafe від Apple, яка дозволяє встановити телефон і заряджати бездротовим способом з потенційно вищою швидкістю, ніж стандартні бездротові зарядні пристрої.

iPhone12 Pro і iPhone 12 Pro Max (2020)

Фото: Verge

У порівнянні з iPhone 12 з подібним дизайном, iPhone 12 Pro пропонує деякі додаткові функції з привабливішими елементами декору. Крім оновлення до 5G, модель отримала раму з нержавіючої сталі, матове скло на задній панелі та телефотокамеру. iPhone 12 Pro має сканер для додатків 3D-карт і допомоги в портретному режимі. Також телефон може знімати фотографії у форматі ProRes RAW.

iPhone13 і iPhone 13 Mini (2021)

Фото: Verge

iPhone 13 легко міг бути телефоном S, нагадуючи iPhone 12. Камери були оновлені датчиками, схожими на ті, що були в iPhone 12 Pro минулого року, а лінзи були переставлені в діагональне вирівнювання замість вертикального. Apple дійсно дала обом із моделей помітне збільшення часу автономної роботи порівняно з 12. Компанія нарешті припинила поставляти свої флагмани з 64 ГБ пам’яті, зробивши 128 ГБ новим мінімальним розміром.

iPhone SE (2022)

Фото: Verge

iPhone SE третього покоління є майже копією моделі 2020 року, але він отримав новітній процесор і отримав нову стільникову радіостанцію 5G. Однак ці оновлення не змогли зберегти початкову ціну, оскільки вихідна вартість телефону зросла до $429 доларів — все ще лише за 64 ГБ пам’яті.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук