Що таке CENO Browser та як він допомагає залишатися онлайн

В умовах війни українцям надважливо мати доступ до актуальних новин та залишатися на зв’язку. Нещодавно з’явився новий веб-браузер, який може частково замінити вам VPN-сервіс для отримання доступу до заблокованого контенту.

CENO – це мобільний браузер, який працює на операційній системі Android. На перший погляд, це звичайний браузер – програма, призначена для перегляду сайтів, проте він використовує зовсім інший підхід до роботи.

Пам’ятаєте «нульові» та популярність BitTorrent? Цей протокол допомагав нам безкоштовно ділитися фільмами та музикою через мережу. У вас є класний фільм, а значить, усі, хто є в мережі, можуть його завантажити, використовуючи пірінговий клієнт BitTorrent. Кожен із нас ставав своєрідним мостом між власним контентом та користувачами, яким він потрібен. Так само працює веб-браузер CENO. За допомогою пірингового протоколу (p2p) CENO надає користувачам доступ до заблокованого контенту. p2p-протокол засновано на принципі рівноправності учасників. Його користувачі є і клієнтом, і одночасно сервером по відношенню до інших юзерів. Завдяки цьому така мережа залишається працездатною при будь-якій кількості підключень. Адже фактично користувачі забезпечують працездатність мережі, обмінюючись даними між собою. Цей протокол допомагає CENO браузеру працювати за відсутності інтернету та обходити цензуру.

До чого тут VPN?

Важливо уточнити, що CENO повністю не замінить вам VPN-сервіс, адже він не є інструментом для анонімізації. Розробники наголошують, що їх продукт протидіє цензурі. Провайдер побачить, що пристрій для інтернет-з’єднання використовував технологію BitTorrent, але не знатиме, які саме сайти відвідувалися. Іншими словами, можна відслідкувати, яким маршрутом ви скористалися, але куди в підсумку приїхали – ні.

До того ж VPN-сервіси часто блокують на окупованих територіях. Із CENO браузером такого не станеться, отже, за будь-яких умов ви матимете доступ до об’єктивних джерел інформації.

І це дуже актуально для тимчасово окупованих територій. Чому?

Завдяки веб-браузеру CENO українці зможуть переглядати заблокований росією контент. Усі сторінки, які ви відвідували, залишаються в пам’яті смартфону. Якщо сайт заблокують, браузер знайде юзера, у якого цей контент доступний та покаже його користувачеві. Виходить, що кожен користувач CENO – це місточок для інших людей до вільного контенту.

Якщо вам загрожуватиме фізична небезпека, ви знатимете, що окупанти перевірятимуть телефон, то перевага CENO полягатиме в тому, що виглядає він як звичайний браузер. Російські військові вишукують у телефонах сліди VPN-сервісів та листувань у Signal чи Telegram, а невідому іконку можуть оминути увагою. Та якщо все ж переживаєте, то знайте, що видалити кеш та історію сайтів, які ви відвідували у CENO можна однією кнопкою.

Я на території вільної України та не маю обмежень, навіщо мені CENO?

Як ми вже казали, браузер працює за принципом мосту, тобто поєднує між собою юзера із контентом. А ланками такого мосту є кожен користувач цієї програми. Просто передивляючись улюблений сайт у CENO, ви автоматично допомагаєте українцям на тимчасово окупованих територіях отримати доступ до об’єктивної інформації.

Аби скористатися браузером на окупованій території, його варто завантажити заздалегідь, ще до того, як ви туди потрапите. Ми віримо в силу ЗСУ, але перестрахуватися не завадить кожному.

Цей матеріал створено в межах спецпроєкту «Цифрова екстрена підтримка громадянського суспільства в Україні» від ГО «Інтерньюз-Україна».

Завантажити браузер CENO можна у Google Play або на офіційному сайті.

Авторка: Юлія Винниченко

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук