Досвід ізраїльського хайтеку: чому торгуватися на співбесіді — це звичайна практика

Це другий матеріал із циклу про досвід ізраїльського ІТ, тобто хайтеку. The Gravity Agency опитало як спеціалістів, які давно живуть в Ізраїлі, так і тих, хто переїхав відносно нещодавно, щоб дізнатися, як влаштована індустрія та що з цього може запозичити українське ІТ, щоб продовжити свій розвиток навіть в умовах військового протистояння. У цьому тексті поговоримо про корпоративні цінності, work-life balance та процеси найму. Чи є в української та ізраїльської культури спільні риси, чи існує там культ роботи за межами стартапів та коли нормально «входити в ІТ».

Попередній матеріал про культуру стартапів, методи залучення інвестицій та передумови швидкого розвитку індустрії читайте за посиланням.

Про мотивацію, work-life balance та вік входження у IT

Кирило, Senior Devops Engineer, інфраструктура crypto: абсолютно нормально в Ізраїлі «увійти в IT» після 30, тому що ти банально хочеш заробляти більше грошей – та чесно сказати про це на співбесіді, не вигадуючи мотивацію, якої ти не маєш. Треба позбавлятися від стереотипів про це у спільноті, це тільки стримує приток хороших кадрів.

В Ізраїлі, до речі, доволі непогано з work-life balance: ти пішов, відробив свій час та пішов додому. Всі розуміють, що в тебе є якісь справи, крім роботи.

Поліна, QA Engineer: в Ізраїлі абсолютно нормально підійти до керівника та сказати «мені на годинку-дві потрібно до стоматолога». І всі поставляться до цього з розумінням.

Євген, Senior DevOps Engineer: головне — щоб це не впливало на твою роботу. Якщо ти виконуєш поставленні завдання, люди не будуть зважати на те, чи підеш ти сьогодні раніше.

А що стосується більш пізнього віку входження в IT, ніж в Україні: тут взагалі життя починається доволі пізно.

Як було ще за часів СРСР:

  • ти закінчив школу,
  • пішов в універ,
  • треба одразу йти на роботу.

І цю модель успадкувало багато країн. В Ізраїлі, по-перше, обов’язкова військова служба. Також тут популярний gap year – це час після навчання, коли ти шукаєш себе. Відпочиваєш, подорожуєш, випробовуєш себе у різних сферах. 

Особисто моя історія: спочатку було навчання, потім армія, а потім я певний час особливо нічим не займався або працював у кав’ярні, бо хотів навчитися робити каву. І «вкотився» у хайтек доволі пізно.

Людям не важливо, скільки тобі років. Більшість працівників моєї компанії – це люди 35+. Початок будь-якої кар’єри в Ізраїлі починається набагато пізніше, ніж в багатьох країнах.

Поліна, QA Engineer: тут ніхто не буде дивитися на тебе з осудом на співбесіді, якщо ти жінка, тобі за 30-ть і не маєш дітей. Тобі 35? Шукаєш роботу? Тільки роздумуєш над створенням сім’ї? Але маєш гарні знання? Чудово, ласкаво просимо.

Про diversity та толерантність

Кирило, Senior Devops Engineer, інфраструктура crypto: взагалі американська модель впливає на Ізраїль з кількох сторін. Є негативні моменти: так, у стартапах люди інколи працюють понаднормово, є певний культ роботи заради роботи. Але є і позитивні моменти. Компанії тут доволі прогресивні. Тут не може бути відкритого сексизму або гомофобії.

Поліна, QA Engineer: при прийомі на роботу ти маєш пройти anti-harassment policy та підписати, що ти розумієш і приймаєш ці правила. Ця процедура не одноразова: вона повторюється щорічно.

Кирило, Senior Devops Engineer, інфраструктура crypto: раніше в індустрії було 33% жінок, зараз цей відсоток трохи впав за часи коронавірусу. 

Існує статистика по всьому світу, що жінки отримують менше грошей, ніж чоловіки на тих же самих посадах. Тому існують також і різноманітні програми та ініціативи, які мають на меті виправити цей розрив.

Про найм, вплив ковіду та перегрів ринку

Кирило, Senior Devops Engineer, інфраструктура crypto: кількість співбесід дуже залежить від типу компанії. Якщо це якійсь світовий гігант, ти, звичайно, будеш проходити дуже довгий процес з великою кількістю співбесід. Якщо ти влаштовуєшся у маленький стартап, ти можеш це зробити буквально за тиждень.

Але якщо ти працюєш на компанію, яка зростає, найм може зайняти місяць. Приблизно стільки ж займає залишити стару роботу. Зазвичай співбесіди 4: це розмова з рекрутером, твоїм майбутнім керівником, потім – його керівником, і наостанок ти спілкуєшся з рекрутером, з яким обговорюєш деталі. На цьому етапі інколи починаються торги – тобі надсилають офер, а ти кажеш «я хочу більше грошей». 

Євген, Senior DevOps Engineer: можна торгуватися за все. За розмір монітору, кількість відпускних та багато усього іншого. Тут люблять торгуватися.

Кирило, Senior Devops Engineer, інфраструктура crypto: в мене є смішна історія про те, як я торгувався на минулому місці роботи. Я сказав, що для мене важливо приходити об 11. На це погодилися надзвичайно легко. Але коли за 2 роки настав час підвищувати мені зарплатню, мене здивовано запитали: «А чому весь цей час ти був записаний лише на 90% ставки?» При цьому я працював стандартні 8 годин, мій робочий час не був зменшений.

Євген, Senior DevOps Engineer: це класичні ізраїльські манси.

Взагалі тут є тренди до «гонки бонусів», але слід зрозуміти, що багато стартапів не можуть прийняти у ній участь та зацікавлені саме у людях, які приходять суто працювати. 

Дуже багато залежить від того, що людина шукає. Якщо вона шукає fancy place з 20 видами морозива на кухні, вона це знайде. Якщо вона шукає маленьку сімейну компанію – теж. Великі технологічні гіганти – теж, будь ласка.

Ольга, DevOps: у мене зазвичай співбесіди проходили наступним чином: спочатку розмова з рекрутером телефоном, потім відеозустріч із потенційним менеджером (на цьому етапі зазвичай розмова йде тільки про досвід), далі технічна розмова із менеджером команди та менеджером департаменту, і потім вже, власне, офер.

Взагалі з наймом тут особливо не поспішають, як і з усім іншим. Першого дзвінка можна чекати місяць. Потім трошки швидше вже, від першої розмови до отримання офера, процес займає десь 2-3 тижні.

Зараз міняю місце роботи, і від свого менеджера чую, що складно знайти людей, є невеликий bubble і вакансій більше, аніж людей. Тому роботу знайти доволі легко, але емігрантам бажано мати досвід у місцевих компаніях.

Заохочують прийняти офер тут різними плюшками: акції, оплата харчування, оплата трансферу, бонуси, подарунки на кожне свято та інше. Але головне не бенефіти, а те, що робота в хайтеці в принципі престижна, незалежно від твоєї посади. В Україні я працювала системним адміністратором десь 3 роки, прикро було, що у нас адмінів не дуже вважають за працівників айті і платять копійки. А в Ізраїлі і адміни, і техпідтримка дуже добре оплачуються. Ще дуже відрізняються очікування. Коли мене брали молодшим адміном в Києві, очікували, що я сама розберусь і буду приносити користь з першого дня. Тут зазвичай перші два місяці, а то і більше, йдуть просто на навчання та тренування нового робітника (навіть якщо людина з великим досвідом).

Ну і те, що у нас я робила одна як адмін, в Ізраїлі розподілено на декілька відділів: devops, адміни і техпідтримка.

Про те, як оплачується технічна підтримка: NOC або перша лінія саппорту – десь 13-14 тисяч шекелів (але це парт-тайм 3-4 дня на тиждень, і такі суми платили 2 роки тому, зараз, можливо, трохи більше) [$3800 — прим. ред.]. 

Роман, Software Engineer: слід зазначити, що під час ковіду усі «ремоутили», а зараз компанії все-таки хочуть бачити людей у офісі, тому пропонують гібридний графік. Це фіксовані 3 дні в офісі та 2 – де хочеш. З прикольних бонусів можу відмітити те, що багато компаній дають $300 на харчування. Тому немає такого, що одні програмісти йдуть в ресторан, а інші – з судочками.

Основні параметри в офері: бенефіти, стоки, зарплатня. Бенефіти тут цінують більше, ніж в Україні (страховка, їжа, оплата інтернету, безкоштовний спорт). Офіс – важливий параметр для багатьох, тут вони зазвичай дуже круті.

Максим, Senior Dev, менеджер з найму: взагалі найм багаторівневий: це перегляд CV, 2 технічних інтерв’ю, 2 розмови для перевірки culture fit.

Після корони особливо відчувається нестача у працівниках. Як це вирішується? У тому числі і завдяки найму українців. Також багато працюємо зі Східною Європою загалом, рідше – з Південною Азією.

Тренди до того, щоб заохочувати людей виключно бонусами є, але не всі компанії зрозуміли, що це працює проти них – і ті, хто не зрозумів, наразі мають певні проблеми. Підхід до наймання людей має бути більш виважений: якщо ти хочеш отримати працівника, який зацікавлений саме у роботі, який буде працювати у твоїй компанії достатньо часу, ти маєш зацікавити його чимось, крім бонусів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук