ФОПи за кордоном можуть уникнути подвійного оподаткування. Як це зробити

Читати на RU

Відтепер отримати довідку-підтвердження статусу податкового резидента України можна онлайн. Вона потрібна, щоб уникнути подвійного оподаткування для підприємців, які виїхали за кордон. Про це повідомляє сайт Державної регуляторної служби.

  • Як пояснюють в регуляторній службі, за кордоном у підприємців виникає необхідність оподаткування доходу, отриманого на банківські рахунки, які відкриті в Україні, тобто з джерелом походження в Україні.
  • Для підтвердження резидентства України потрібно отримати довідку про статус податкового резидента України. Раніше вона надавалася виключно в паперовому вигляді, що ускладнювало отримання за кордоном.
  • Без довідки українців могли визнати резидентами інших країн і вимагати платити податки в країні перебування.
  • Тепер довідку можна замовити онлайн і уникнути проблем.

«Це стосується всіх суб’єктів господарювання, а насамперед галузі IT, яка продемонструвала свою стійкість в умовах воєнного стану. За минулий рік галузь принесла понад $6,8 млрд експортних надходжень в економіку України», — йдеться в повідомленні.

ДРС, спільно з Міністерством фінансів, Міністерством цифрової трансформації та Державною податковою службою України, прийнято наказ Міністерства фінансів України №248, яким:

  • затверджено форму довідки-підтвердження резидентства для уникнення подвійного резиденства згідно міжнародних стандартів;
  • визначено процедуру видачі відповідної довідки, зокрема у електронній формі;
  • передбачено її видачу з транслітерацією англійською мовою.

Коли і як саме українці зможуть оформити довідку онлайн, в службі не повідомили.

Чому це важливо

Місце сплати податків залежить від резиденства, яке залежить від місця проживання. Для прикладу, якщо ФОП живе на території Польщі менше 183 днів, проблем із визначенням місця його постійного проживання не виникне.

Однак, якщо період затягнеться на більш ніж 183 днів, то виникне ситуація, коли і Україна, і Польща вважатиме людину своїм резидентом. Україна виходитиме з того, що така особа зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності в Україні, а Польща — що така особа постійно проживає на її території.

Довідка, яку тепер можна зробити онлайн, є аргументом, який підтверджує, що людина має право сплачувати податки тільки в Україні. Разом з тим, кожна держава може на свій розсуд вирішувати, кого вважати податковим резидентом, а кого ні, тож ця довідка навряд чи є стовідсотковою гарантією, що місцева влада не вважатиме її надавача своїм резидентом.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук