Чи можна ФОП отримувати валютну виручку на рахунок в платіжній системі? Відповідає юрист

Читати на RU

У звʼязку з війною багато українців опинилися за кордоном. Серед них чимало ІТ-спеціалістів, фрілансерів, значна частка з яких працюють як ФОП. І перед ними постало питання, як можна отримувати оплату за свої послуги за кордоном та чи можна робити це з використанням платіжних систем на зразок Wise та Payoneer.

На це питання AIN.UA розгорнуто відповів юрист Максим Носарев. Якщо коротко, він не рекомендує отримувати валютну виручку на рахунки платіжних систем, оскільки це може бути розцінено як порушення податкового законодавства.

Коментує СЕО компанії Tretten Lawyers Максим Носарев

«Досі впевнений, що отримувати валютну виручку через платіжні системи ФОПам точно не варто. Оскільки на ФОПа з рахунком в тому ж Wise потенційно можуть чекати чималі неприємності за порушення порядку розрахунків, встановлених Нацбанком. 

Закон України «Про валюту і валютні операції» говорить, що ФОП може відкривати рахунки за кордоном. Але як користуватися цими рахунками, визначає Нацбанк. Зараз Нацбанк визначив, що розрахунки по зовнішньо-економічним (ЗЕД) операціям мають здійснюватися тільки через рахунки в банках. Тобто платіжні системи відпадають.

На практиці це означає, що ФОП, який приймає виручку в платіжній системі, порушує встановлений порядок розрахунків. І за це передбачені штрафи від 17 000 до 51 000 грн.

Новий закон про платіжні системи в Україні дещо наблизив поняття грошей в платіжній системі до звичайних. Але не поставив між ними знак дорівнює. 

Якщо податкова дізнається (під час якоїсь перевірки, під час закриття ФОПа і т.д.), що ви отримували кошти по договорам в платіжній системі, то з її точки зору ви як би і не гроші отримували. Навіть якщо ви все це декларували і сплачували з цього податки — для органів контролю це порушення порядку розрахунків, які визначив Нацбанк. 

Як наслідок:

  • вас можуть зняти з єдиного податку,
  • перевести на загальну систему оподаткування.

І це все не з умовно сьогоднішнього дня, а з наступного кварталу після вашої першої ЗЕД операції через платіжну систему. Тобто, саме з цієї дати вам можуть донарахувати податки. Самі розумієте, це може бути досить значна сума.

Чи хочу я, щоб ви потрапили в таку ситуацію, а потім довго й нудно намагалися довести правомірність своєї позиції у суді? Точно не хочу, тому і не рекомендую айтішним ФОПам цю історію з рахунками в платіжних системах, які зараз всі застосовують, щоб вирішити питання з курсовою різницею між ринком та курсом НБУ.

Так, використання платіжної системи ФОПом для ЗЕД операцій автоматично не тягне за собою ці наслідки. Але вірогідність цих ризиків не варто недооцінювати». 


Про те, як краще за все організувати рахунки за кордоном, раніше більш детально розповідали юристи Trustme Law Firm — Ірина Сироїд та Роман Ткань, що спеціалізуються на супроводі господарської діяльності ІТ та інформаційного бізнесу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук