У додатку Premise невідомі купують фото української інфраструктури. В компанії кажуть, що все ок

1

Українцям у популярному додатку для виконання простих завдань за гроші Premise пропонують дивні завдання: фотографувати пошкоджені будівлі, школи та університети, обʼєкти критичної інфраструктури, а також місця великого скупчення людей, як-от поштові відділення, пункти обміну валют та місця для допомоги біженцям. Це мовляв потрібно закордонним гуманітарним організаціям для розуміння того, як російське вторгнення вплинуло на доступ до освіти та послуг в Україні.

В Premise наполягають, що дані завдання абсолютно невинні і нема за що переживати. Ба більше! Вони корисні, бо допомагають благодійникам допомагати українцям, які постраждали через війну. Між тим, в СБУ та Генштабі впевнені – таким чином окупанти отримують дані для коригування вогню по Україні.

Що сталося

26 серпня директорка однієї з чернігівських середніх шкіл повідомила, що на території навчального закладу невідомий фотографував будівлю та сховище. Затримали 49-річного уродженця Севастополя, який у 2016 році переїхав до Чернігова та отримав статус внутрішньо-переміщеної особи. На його телефоні виявили мобільний додаток, з допомогою якого чоловік фотографував школу.

Чоловік повідомив, що використовував програму з метою додаткового заробітку. Як повідомляє пресслужба патрульної поліції в Чернігівській області,

«Додаток входить до переліку, за допомогою яких ворог отримує розвідувальну інформацію. Служба безпеки України неодноразово інформувала про таке небезпечне програмне забезпечення для мобільних пристроїв».

Окрім школи, підозрюваний фотографував зупинки громадського транспорту, культові споруди тощо. За надану інформацію про деякі з об’єктів вже отримав плату. По скріншотам, опублікованим поліцією, видно, що на рахунку у нього близько $42, які було нараховано додатком у нагороду за виконані завдання.

Український розробник Артем ідентифікував додаток на фотографіях поліції Чернігівщини – ним виявився Premise. Це додаток для виконання простих завдань з допомогою смартфону, за які можна заробити від 10 до 75 центів. Причому оплата здійснюється тільки після перевірки замовником – тобто за відверто хибні дані гроші не нарахують.

Уявіть, скільки обʼєктів треба описати та відфотографувати, щоб заробити $40.

Що за завдання українцям пропонують у Premise

Перед тим як писати цю статтю, редактор AIN.UA зареєструвалась в Premise, щоб перевірити, чи правда такі завдання там є.

Перш ніж отримати доступ до завдань, користувач має заповнити анкету, в якій вказати, якими мовами володіє, де проживає, який у нього рівень добробуту. Потім пропонується пройти опитувальник за 10 центів, в якому необхідно відповісти вже на більш цікаві запитання, наприклад, чи вважаєте ви, що Україна повинна капітулювати, чи підтримуєте місії НАТО та ЄС в Україні, чи подобаються вам ЗСУ, а може вам більше подобається росія?

Після цього користувач отримує доступ до інших завдань. І тут ще цікавіше. Мені пропонують переважно «гуманітарні місії», в рамках яких треба сфотографувати школи, інститути, електростанції, лікарні, а ще розбиті будівлі в моєму районі (я вказала в опитувальнику, що мешкаю в мегаполісі на території, підконтрольній Україні).

Після виконання завдання одразу пропонується інше, приблизно аналогічного характеру.

Обґрунтування деяких завдань звучить так: гуманітарні організації хочуть побачити фото школи, щоб оцінити рівень доступу українців до освіти під час війни. А фото транспортних вузлів потрібні, щоб оцінити рівень доступу українців до транспорту… Інші завдання, наприклад, фотографування та опис місць поклоніння (церкви, храми тощо), взагалі необґрунтовані.

Хто є замовником – не повідомляється. Тобто українцям пропонується відправляти фото, геолокацію та інформацію про обʼєкти інфраструктури в країні, де йде війна, невідомо кому.

Позиція Premise

27 серпня Артем опублікував твіт, в якому звернувся до Premise з проханням звернути увагу на те, що можливості додатку використовують для коригування вогню по Україні.

Після цього з Артемом звʼязався представник Premise, який запевнив його, що адміністрація додатку постійно консультується з американською та українською владою, і абсолютно неможливо, щоб якась критична інформація через Premise потрапляла до росіян.

Він не зміг пояснити, як українські державні органи, з якими консультувався Premise, ставляться до того, що використання додатку прямо порушує дійсне законодавство України, згідно з яким на час воєнного стану робити будь-які фото та відео обʼєктів критичної та цивільної інфраструктури в Україні заборонено і за це можлива кримінальна відповідальність. Випадок із затриманням чоловіка в Чернігові красномовно це доводить.

На критику українців в Twitter, яка поновилась після затримання чоловіка в Чернігові, Premise відповів наступне:

Якщо коротко, посиланнями на пояснення, які нічого не пояснюють.

Чому Premise все ще працює в Україні?

Ще навесні 2022 року компанія опублікувала розвернуте пояснення, в якому підозри щодо використання додатку російською розвідкою називають «плутаниною», неправдивою «кампанією в соціальних мережах» та «дезінформацією».

«Компанія Premise ніколи не працювала і не працюватиме на російський уряд або будь-яку сторону, пов’язану з російським урядом. Premise рішуче підтримує Україну та український народ, який захищає себе від агресії Росії, що триває.

Тим не менш, користувачі соціальних мереж, не знайомі з Premise, були стривожені скріншотами завдань з нашого ринку, написаними російською мовою, які пропонують невеликі суми грошей користувачам смартфонів в обмін на фотографії ключових об’єктів. Скріншоти були поширені у соціальних мережах та доповнені абсолютно необґрунтованими звинуваченнями.

Ці завдання були цілком нормальною частиною діяльності Premise. Вони не були і не є секретними; насправді, ми були б раді, якби кожна людина, яка читає цю статтю, завантажила мобільний додаток Premise і приєдналася до нашої спільноти дослідників вже сьогодні.

Ми вважаємо, що весь інцидент є непорозумінням, яке можна прояснити за допомогою певного контексту того, як працює наш ринок завдань».

Premise заявляє, що впевнена у тому, що жодні з даних, отриманих в Україні, не були запитані або надані будь-якій стороні, пов’язаній з Росією. В компанії завили, що провели розслідування, в якому брали участь правоохоронці США, – і виявили, що «звинувачення були повністю вигадкою соціальних мереж».

Компанія пояснила, що її сфера – ринок досліджень. Додаток мобілізує користувачів смартфонів у всьому світі для збирання корисної інформації в режимі реального часу для різних клієнтів з приватного, державного та некомерційного секторів. Завдання часто включають:

  • відповіді на опитування («Про яку з цих авіакомпаній у вас найкраще враження?»)
  • надання об’єктивних даних («Як далеко знаходиться найближчий супермаркет від вашого будинку?»)
  • фотографування («Будь ласка, знайдіть наступний товар у вашому супермаркеті та сфотографуйте, де він знаходиться на полиці»).

І в додатку справді є завдання, де пропонується, наприклад, вказати ціну на ковбасу в найближчому магазині. Навряд чи така інформація якимось чином допоможе окупантам. Інша справа – фотографії електростанцій, шкіл, храмів, місць великого скупчення людей. Важко вигадати більш-менш логічне пояснення, чому раптом гуманітарним організаціям знадобилась така інформація.

Але Premise стверджує, що всі замовники – перевірені і стовідсотково не повʼязані з Кремлем. Як саме відбувається така перевірка, у компанії не зазначили.

«Кожне завдання, яке з’являється в Premise, створюється та перевіряється нашими внутрішніми співробітниками, переважно для забезпечення безпеки наших дослідників. Крім того, для створення завдання клієнт, який подає запит на це завдання, повинен мати контракт з Premise.

Іншими словами, ми точно знаємо, який замовник запросив кожне завдання, що з’являється на ринку Premise. Протягом останнього тижня ми можемо підтвердити, що жодне із завдань, запущених в Україні – або деінде у світі – не було пов’язане з російськими організаціями. Ми можемо відстежити кожного: або ж клієнта-платника, або ж наші внутрішні операції зі збору даних.

Ми також можемо підтвердити, що минулого тижня не було жодних доказів щодо порушення безпеки нашого ринку. Усі завдання, які виконувались в Україні, було створено відповідно до наших стандартних процедур».

Роботу додатку в Україні з початку війни тимчасово обмежували, але потім вирішили відновити. Тому що, «Premise не хоче, щоб дезінформація перекрила надійний, об’єктивний потік даних у той час, коли міжнародні організації з надання допомоги відчайдушно їх потребують».

Невинний підробіток чи інструмент коригування вогню для окупантів?

З 1 березня Premise повноцінно працює в Україні, продовжує розміщувати завдання, замовники яких відомі лише працівникам Premise, а українці виконують їх, продаючи критично важливі фотографії за безцінь.

Звичайно, не можна виключати, що гуманітарні організації (на кшталт сумнозвісного «Червоного Хреста») дійсно можуть використовувати можливості додатку, щоб краще зрозуміти, що відбувається в Україні. Питання лише в тому, чи справді їм для цього потрібні фотографії електростанцій та залізничних вузлів. Це особливо бентежить після ударів росіян по Краматорську, Чаплинці, Вінницькому ТЦ, безлічі українських шкіл та університетів, які відбулися після 1 березня 2022 року.

Ще більш тривожно виглядає заява Генштабу ЗСУ від 25 лютого:

«Визначено, що агентура Кремля користується програмою в смартфонах Premise. Такі факти підтверджені у Стрию та інших містах. Тому у випадку громадського затримання таких осіб прохання перевіряти їх мобільні телефони і повідомляти про це силові структури».

В Premise не коментують кожен окремий випадок. Як зазначив топ-менеджер компанії в особистій переписці з Артемом, «інциденти трапляються, але головне, що наша інформація не потрапляє до росіян».

Дослідження в Україні Premise порівнюють із ситуаціями в Колумбії та Конго:

«Коли USAID захотіло дізнатися про місцезнаходження та стан венесуельських поселень у Колумбії, дослідники Premise змогли отримати цю інформацію за допомогою фотодоказів і направити ресурси туди, куди потрібно.

Коли в Демократичній Республіці Конго відбулося виверження вулкана Ньірагонго, відповіді від дослідників Premise допомогли міжнародним організаціям з надання допомоги провести попередню оцінку потреб ще до прибуття. Ці завдання показали, скільки доріг було закрито, де не вистачало води та інші важливі відомості».

Упускають лише один важливий нюанс. Ані в Колумбії, ані в Конго не було «другої сторони», яка могла б використовувати дані для нанесення вогневих ударів. В Україні така сторона є, і вона дуже підступна.

Хотілося б вірити, що компанія з головним офісом в Сан-Франциско дійсно усвідомлює, що таке повномасштабна війна 21 сторіччя і які методи в ній можуть використовувати агресори, хто може ховатися під обгорткою «некомерційної гуманітарної організації» та як можна підробити документи у фотошопі.

AIN.UA ще раз нагадує, що на час війни не можна робити жодних фото чи описів будь-яких обʼєктів на території нашої держави, а тим більше публікувати їх в інтернеті чи передавати невідомим. А ще – довіряти лише офіційним джерелам і підтвердженим акаунтам.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Педерація може легко працювати з ними через якусь компанію-прокладку в “довіреній” юрисдикції, а потім вони будуть робити великі круглі очі, що нічого не знали, адже компанія не російська. Потрібно пушити через владу, щоб аппку вилучили з україньского апстору / гугл плею. Напишіть Лачену.

Пошук