«Простіше виїхати по «схемі» – результати опитування на тему «єВідрядження»

В серпні 2022 року український уряд запропонував схему виїзду чоловіків за кордон. Термін — до семи днів, дозвіл можна буде оформити на порталі «Дія», однак є купа обмежень та уточнень. Редакції AIN.UA стало цікаво, що про нову ініціативу Кабміну думають читачі. Як з’ясувалося з чергового анонімного опитування, тимчасовий виїзд 50,3% респондентів використовуватимуть у власних цілях. Результати дослідження наводимо нижче.

Дослідження: анонімне опитування пройшло 565 читачів AIN.UA. Вони відповідали на закриті питання форми, а також поділилися власною думкою у відкритих відповідях.

  • Як показало опитування, заборона на виїзд була проблемою для професійної діяльності більшості респондентів. Про це розповіли 59,5% опитаних.
  • 40,5% зазначили, що не відчували складнощів в розрізі робочих потреб. Оскільки анонімне опитування не мало на меті дізнатися лише думку чоловіків, можемо припустити, що дані респонденти можуть бути жінками, яким можна залишати Україну відповідно до законодавства.
Зображення в матеріалі: AIN.UA
  • Одночасно, 72,9% респондентів вважають, що термін, на який чоловікам дозволять виїжджати з країни, не є достатнім.
  • 27,1% вважають, що 7 днів «єВідрядження» є прийнятними.

Цікавим є також і те, що 50,3% опитаних використовуватимуть такі поїздки у власних цілях. Зокрема, мова про відвідування сімей за кордоном, спільні поїздки на відпочинок й тп.

  • Нагадаємо, в уряді зазначили, що дозвіл на тимчасовий виїзд можна буде оформити на порталі «Дія». Послуга «єВідрядження» буде доступна фізичним особам-підприємцям (ФОП) та юридичним особам, які відповідають визначеним умовам. Одночасно, в Кабміні не пояснили, як саме це працюватиме: немає інформації про терміни погодження відпусток, скільки таких відряджень можна оформити й тд.
  • Згідно з результатами опитування, процедуру отримання дозволу вважають складною 64,2% респондентів. Лише 22% зазначили, що вона легка, а 13,8% повідомили, що оформленням тимчасового виїзду займеться компанія.
  • 61,6% опитаних вважають, що дозвіл на тимчасовий виїзд чоловікам не вирішить проблему, про яку можна почути в ІТ-спільнотах. На їхню думку, неможливість виїжджати за кордон не підриває конкурентоздатність українського бізнесу через неможливість очних зустрічей, та участі в конференціях.
  • Одночасно, 38,4% гадають, що ініціатива уряду дійсно повпливає на вирішення цієї проблеми.

Скептики кажуть, що тимчасовий виїзд – нагода легально виїхати і не повернутись. Що думаєте?

«Це дорожче, ніж «вирішити» на кордоні чи в військоматі. Та навряд армії потрібні люди, які не хочуть воювати – вони ж своїх здадуть. Краще дозволити чоловікам виїжджати та наглядати за дітьми, а жінкам – служити замість цього й не думати, де брати роботу, гроші, садочок і таке інше.»

«Неповернення зробить з мене нелегала. Простіше виїхати по схемі, за подібну суму, і не мати обмеження по строку поїздки.»

«Це очевидно, бо немає жодної юридичної відповідальності за виїзд.»

«1. Можливо додати «каральні» заходи, щоб людина в майбутньому мала якісь обмеження. 2. В нас вже є люди, які виїхали та не повернулися. Чому це можливо для них і не можливо для інших громадян? Чим вони відрізняються? 3. Ні в якій країні не може воювати 100% громадян. Хтось повинен забезпечувати війну ресурсами. Ми вже мали досвід, коли на початку війни багато людей поверталось захищати Батьківщину. Гадаю, що суспільство достатньо доросле, щоб витримати таке випробування.»

«Підтверджую. Навіть якщо відповідальність нестиме компанія.»

«Так може бути. Але що робити тим, кому реально потрібні тимчасові виїзди?»

«200 000 грн забагато для дороги в один кінець.»

«Більшість айтівців – фопи, які працюють самі на себе. Критерій «10% співробітників можуть виїздити» – не виконується. А компанії, які реально потребують відряджень, будуть ретельно обирати людей. Також я не думаю, що більшість людей на ринку готові розірвати легальні зв’язки зі своєю країною назавжди.»

«Просто потрібно зрозуміло прописати відповідальність у разі неповернення (кримінальна відповідальність за ухилення від служби, порушення міграційних законів, тощо).»

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук