Чому міністр оборони поставив собі шиба-іну на аватарку в Twitter, та хто такі NAFO

Читати на RU

Із початком повномасштабного вторгнення багато західних медіа писали про те, що Україна виграє інформаційну війну, змушуючи світ відмовлятися від проросійських наративів. Ще один приклад цієї мемної війни: офіційний акаунт міністра оборони Олексія Рєзнікова у Twitter, який на пару днів поставив собі на аватарку японського мемного собачку-шиба-іну — як і чому це вийшло?

  • У Twitter з весни 2022 року діє спільнота NAFO: North Atlantic Fellas Organization, чиї учасники відрізняють себе з-поміж решти аватарками із собаками шиба-іну. Це організація — анонімна, але доволі активна, її члени займаються кібербулінгом російських пропагандистів та держосіб в інтернеті, а також організовують збори донатів на допомогу українській армії. Її учасники називаються Fellas і про неї навіть є стаття у «Вікіпедії».
  • Окрім цього, NAFO іноді постить картинки про війну за участі тих самих собачок. І робить кастомні аватарки з ними. Коли один з учасників спільноти виклав аватарку шиба-іну в образі українського міністра Олексія Рєзнікова, офіційний акаунт міністра подякував за це. Уже на цьому моменті складно осягнути, що це реальність, у якій ми живемо: посеред війни українське офіційне відомство дякує в Twitter спільноті шитпостерів:
  • Далі ще краще. 28 серпня 2022 року офіційний Twitter-акаунт Міністерства оборони України публікує подяку NAFO за їхню участь у інформаційній війні:
  • А вже 30 серпня 2022 року і сам міністр оборони Олексій Рєзніков пише в Twitter про те, що на пару днів поміняє аватарку в цій соцмережі на картинку, яку для нього намалювали Fellas:

«Моя особиста подяка #NAFOfellas. Хочу подякувати кожному й кожній, хто стоїть за мультяшками з шиба-іну. Ваші донати на підтримку наших військових та ваша боротьба із дезінформацією — цінні», — написав міністр.

  • Само собою, і NAFO, і українська спільнота Twitter відреагували на це дуже схвально:
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук