«Дія City» для стартапів: як працюють опціони і convertible loan

1

Щоб щось створити, це має хтось зробити. І за це йому потрібно заплатити. У стартапів грошей часто немає, тому вони шукають або інвестицій, або фахівців, готових працювати за менші гроші або і безоплатно якийсь час. Традиційне українське законодавство для структурування таких відносин досить неповоротке і архаїчне. Побудувати на ньому сталі партнерства складно.

В свою чергу Дія City пропонує своїм резидентам скористуватися елементами англійського права, імплементованими в наше законодавство. Є як мінімум дві цікавих можливості для стартапів залучити більше ресурсів: випуск опціонів та позика з альтернативним зобов’язанням. Про те, як цим скористатися на практиці, розповів у своїй колонці СЕО компанії Tretten Lawyers, адвокат Максим Носарев.

Максим Носарєв, фото надане автором

Чи можна не заходити в Дія City і успішно залучати інвестиції

В цілому, звісно, українські стартапи залучають інвестиції і в рамках того законодавства, яке мали до Дія City. Говорячи про інвестиції, я маю на увазі широкий сенс цього слова. Час і експертиза фахівців, які реалізують проєкт, і погодилися, наприклад, працювати за меншу, ніж зазвичай, зарплату — це їхня інвестиція у стартап.

Але працювати на драйві без достойної оплати хороші фахівці довго не можуть. Тому український бізнес давно цікавиться ідеєю опціонів. Якщо дуже коротко, то опціон — це договір з працівником про те, що він зараз працює в проєкті на більш скромних умовах, але через певний час і за досягнення певних результатів, отримає частку в компанії. 

Традиційне українське законодавство не має прямого механізму, який дозволяє однозначно підписати і погодити один документ про те, що люди на певних умовах отримають право на частку в бізнесі. Тобто, якщо власник української компанії, яка не в Дія City, захоче видати своїм співробітникам опціони, він не зможе цього зробити. Він тільки зможе укласти зі своїми співробітниками договір, в якому пообіцяє їм через умовно 4 роки продати частку в компанії. Проте немає надійних механізмів, які змусять його це зробити у визначений час. Можна продумати складну систему штрафів. Але, якщо щось піде не так, ми не знаємо, яке рішення прийме суд, коли одна зі сторін буде позиватися з цим до іншої.

Тому деякі IT-компанії знайшли для себе варіант з так званими фантомними опціонами. Це коли ви через певний час роботи в проєкті і за досягнення конкретних KPI виплачуєте працівнику бонус або у вигляді затвердженої суми, або у еквіваленті відсотку вартості компанії на момент видачі бонусу (фантомного опціону). 

Але це не зовсім те, розумієте? Так само і з залученням фінансових інвестицій. Приходите ви до інвестора і пропонуєте партнерство. Але, якщо це не ваш знайомий, йому складно довіритися умовно трьом ФОПам, які просто мають класну ідею бізнесу. Навіть якщо це буде юрособа — ТОВ або ВАТ — по-справжньому серйозний інвестор захоче переконатися у вашій спроможності, виставить невигідні для вас умови або просто відмовить. По-іншому віддати гроші за частку в компанії, яка може і не «злетить», досить ризиковано.

Поза Дія City стартапи можуть:

  1. Взяти гроші у інвестора і одразу дати йому частку в компанії. А це означає його участь і в розподілі доходів, і в управлінні бізнесом.
  2. Взяти гроші в борг. І коли прийде час його повертати, можуть запропонувати інвестору взяти замість грошей частку в бізнесі. А можуть і не запропонувати, і з поверненням боргу тягнути, якщо нема вільних коштів в бізнесі. Тобто традиційне українське законодавство пропонує менше захисту інвестору, через що вони не так охоче вкладають свої кошти в стартапи.

А Дія City пропонує стартапами залучати інвестиції на умовах позики з альтернативним зобов’язанням. Це коли ви позичаєте гроші, і одразу в цьому ж договорі вказуєте, що повертати цей борг будете або грошима з відсотками, або часткою в компанії – як вирішить інвестор у визначений договором час.

Ці два способи врегулювання відносин між компанією та працівниками або інвесторами — не просто вигадки українських реформаторів. Вони є елементами англійського права і вже перевірені часом.

Як запустити випуск опціонів стартапу в Дія City

Для стартапів опціони цікаві тим, що дозволяють отримати зусилля і експертизу людини в даний момент не за великі гроші, а за пропозицію йому частки в бізнесі на певних умовах.

Звісно, можна залучити крутого розробника за невеликі гроші і дати йому частку в бізнесі одразу. Але де гарантії, що він не піде працювати в інший проєкт за півроку?

А так ми йому говоримо: ти працюєш з нами умовно 3 роки, маєш за цей час виконати ось такі задачі — аби бізнес розвивався. І через 3 роки ти отримаєш можливість придбати якусь частку в компанії за 1 долар. А вона на той час вже може коштувати тисячі доларів. Як показує досвід, коли працівники реально зацікавлені в розвитку бізнесу, результати їхньої роботи стають вищими. Адже в цьому і їхній особистий інтерес.

Зауважу, що компанії, які вже не є стартапами, в Дія City також можуть випускати опціони, щоб мотивувати своїх працівників. В країнах з більш сталими бізнес-традиціями цей інструмент підтвердив свою ефективність.

То ж як запустити механізм видачі опціонів у вашому стартапі.

1. Визначтеся, кому ви будете пропонувати опціони

Це можуть бути всі задіяни до стартапу працівники, можуть бути тільки ключові спеціалісти, або навіть всього декілька з них.

Тут важливо знайти баланс. Адже коли настане час реалізації прав за опціонами, частка бізнесу існуючих власників зменшиться (відбувається так зване розмивання часток). Якщо нові співвласники не захочуть вам продати свою частку, доведеться ділити з ним не тільки доходи від бізнесу. Якщо ви прорахуєтеся: видасте кільком завеликі частки, або зовсім маленькі, але багатьом — з’являється ризик зменшення вашого контролю над бізнесом.

Тому, ваш опціон — це 5% чи 0, 01% — важливо прорахувати, можливо, з залученням фінансистів, бізнес-аналітиків, юриста або просто більш досвідчених колег.

2. Визначте термін, через який фахівець отримує право на частку в компанії

Зазвичай це в середньому 3 – 4 роки. Менше 2-х — мало для реального результату бізнесу. Більше 4-х — багатьом набридає чекати і вони просто кидають проєкт.

3. Оберіть механізм, як працівник набуває прав по опціону (вестинг відкриття часток)

Наприклад, можна поставити умови, що людина набуває 1% через 4 роки. Або вона набуде через рік 0,25% і так кожні наступні 3 роки. Які це будуть умови, які додаткові вимоги до працівника висувати при цьому — ви вирішуєте самі. Аби це спрацювало, умови мають бути реально цікавими для фахівців, важливих для проєкту.

4. Розробіть договір про опціони

Це може бути або додаткова угода до гіг-контракту чи трудового договору, або окремий договір. Крім вищезгаданих моментів цей документ обов’язково має фіксувати умови припинення опціонного договору. Ви маєте захистити себе на випадки, коли працівник грубо порушує трудову дисципліну, якось по-іншому наносить шкоду бізнесу. В той же час, мають бути і положення, які дають захищеність працівникам у випадках, коли опціонний договір неможливо реалізувати з вини компанії.

5. Беріть договір і пропонуйте його вашим працівникам

Будьте готові до довгих пояснень і купи запитань про те, як це працює. На кожному кроці не забувайте, що це по суті — договір про партнерство, який повинен бути реально вигідним для всіх сторін.

Механізм опціонів досить цікавий для стартапів тим, що прямо тут і зараз він для них безкоштовний. Це дозволяє утримати ключових фахівців, може зацікавити і спеціалістів нижчого рівня ставати кращими в своїй справі — без прямих фінансових витрат з боку стартапу. В той же час масовий випуск опціонів відлякує інвесторів. Бо за рахунок цього буде зменшуватися їхня частка в бізнесі.

Добре продумані умови опціонів стимулюють всіх працювати на результат. Тільки так стартап стане успішним бізнесом.

Як працюють позики з альтернативними зобов’язаннями

Ще один механізм, який пропонує Дія City стартапам для залучення ресурсів — це позики з альтернативними зобов’язаннями (convertible loan). По суті це такі відносини з інвестором, коли компанія може або повернути йому позичені гроші, або віддати борг часткою в компанії, якщо інвестор цього захоче в певний момент її розвитку (відповідно до договору).

Чим це вигідно для інвестора:

  • навіть якщо він не впевнений в успіху стартапу, він не ризикує втратити свої кошти,
  • дозволяє йому придивитися до бізнесу, до його власників і прийняти зважене рішення: забрати кошти чи залишати їх для подальшого розвитку стартапу,
  • отримує можливість через певний час брати участь в розподілі прибутку бізнесу, якщо він “злетить”.

Чим це вигідно для стартапу:

  • простіше вмовити інвестора дати грошей на вашу ідею,
  • інвестор отримує частку не відразу, а через певний термін, і не буде втручатися в бізнес, якщо йому здається, що ви щось робите не так,
  • компанії не доведеться виводити інвестовані кошти як у випадку звичайної позики. Хоча доведеться поступитися часткою при розподілі доходу через певний час.

По суті резиденти Дія City отримують новий механізм залучення інвестицій. А інвестори більше можуть не купляти “кота в мішку”.

Щоб почати застосовувати механізм позики з альтернативним зобов’язанням, компанії потрібно:

  1. Прорахувати і зрозуміти, якою часткою бізнесу ми готові поступитися в майбутньому заради конкретної суми вливання в бізнес зараз.
  2. Оцінити, чи зможемо ми її повернути з відсотками, якщо інвестор не захоче забирати борг часткою бізнесу.
  3. Зважати на валютні ризики. Коли ми приймаємо інвестицію/позику в валюті за курсом 29 грн за долар, а повертати, можливо, доведеться за значно вищим — це важливо закласти в планування наших витрат.
  4. Розробити договір, погодити його з інвестором і отримувати кошти.

Як і в попередньому пункті наголошую, що важливо знайти баланс у розрахунках, аби не дуже постраждали інтереси існуючих засновників стартапу. Коли ви вирішуєте застосувати цей механізм, маєте розуміти, що зараз вас умовно троє з частками по 33%, а через кілька років вас може стати четверо з частками по 25% бізнесу. Коли визначаєтеся з цифрами, є сенс проконсультуватися з фінансистами та іншими експертами з цих питань. Зсередини стартапу, через недостатній досвід і в стані ейфорії від початку реалізації ідеї ви можете не помічати багатьох важливих моментів.

Чи вигідна Дія City сьогодні для стартапів

Якщо ваш стартап потребує додаткових ресурсів для розвитку, і у вас не виходить їх знайти, можна розглянути можливість резидентства в Дія City. Описані механізми дозволяють по суті більш м’які та гнучкі способи залучення інвестицій. Ви і ресурси для розвитку отримуєте, і маєте можливість не залучати до числа співвласників сторонніх людей. Нерідко буває, що на початку розвитку бізнесу вони створюють проблеми, втручаючись в управління компанією. 

Звісно, ці механізми передбачають чесне ведення бізнесу, реєстрацію всіх своїх доходів і сплату з них податків. Але як показує досвід, у довгостроковій перспективі воно того варте. 

Автор: Максим Носарев, IT-адвокат, засновник юридичної компанії Tretten Lawyers

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук