Як Україна перевинаходить війну за допомогою технологій

Читати на RU

Дослідниця американської Ради іноземних відносин Лорен Кан у статті на Foreign Affairs пише про те, як технології допомагають Україні на війні. Редакція AIN.UA підготувала скорочений переклад статті.


На початку російського вторгнення в Україну більшість експертів очікували, що Київ швидко впаде. Українські сили боролися з більшим і краще озброєним військом. У армії рф було більше воєнного досвіду та грошей. Питання було не «якщо», а «коли» московські сили змінять владу в Україні.

Звісно, Київ не впав. Натомість українські сили зупинили атаку росіян на столицю і змусили їх відійти. Росія відмовилася від повномасштабного захоплення, і війна зараз переважно точиться на півдні та сході країни. Питання більше не в тому, чи вистоїть Київ. А в тому, чи зможе український уряд повернути окуповані землі.

У несподіваного успіху України є кілька причин. Логістична некомпетентність російських військ, їхнє дивовижне невміння встановити перевагу у повітрі та низький бойовий дух — це все зіграло роль. Так само, як і західна підтримка України, і стійкість її військових. Але це все ще неповна історія.

Українські сили заслуговують на визнання не лише за бойовий дух своїх воїнів, але також і за свою технологічну обізнаність. Вони використовували революційні технології та адаптували уже звичні у новий та креативний спосіб, на полі бою та поза ним. Вони використовували дронів-камікадзе та модифікували комерційні дрони, щоби задешево знищувати російські війська та їхню техніку, супутникові дані, щоб відслідковувати пересування цих військ у реальному часі, та штучний інтелект, який допомагає артилерії поціляти їх у найефективніший та найсмертельніший спосіб.

Українські успіхи відбуваються не тому, що вони використовують крутіші або складніші хайтек-інструменти, ніж росія. Навпаки. Більшість із технологій, що їх використовують українські війська, доступні та прості. Саме їхня доступність і робить їх такими потужними. Оскільки вони прості у використанні, Україна може залучати до цього солдатів, або навіть і цивільних після короткого навчання.

Тут прослідковується ще один тренд: демократизація військової сили. Україна вивела мистецтво війни за межі фізичного поля бою, за межі традиційних його учасників, дозволяючи цивільним, приватним бізнесам та організаціям допомагати у війні. Це вплине на те, як у майбутньому воюватимуть інші країни.

Сила людей

Українські степи стали тестовим майданчиком для військових інновацій та технологій. Більше того, багато нішових технологій через це стають мейнстрімними, саме тому, що Україна застосовує їх із таким успіхом. Наприклад, українці спростували загальну думку про те, що дронами не можна воювати, якщо наявна ППО. Вони довели, що комерційні або opensource-дані є насправді доступними та корисними джерелами для військової розвідки.

Як приклад можемо навести те, як українці використовують турецькі дрони Bayraktar TB2. Вони не були серед очевидних засобів у цій війні через свої недоліки, але довели свою успішність у нейтралізації повільних та стаціонарних цілей, таких як броньовані машини або артилерія. Наприклад, у березні 2022 року Україна застосовувала їх, щоб атакувати російську колону військової техніки на північ від Києва, що вплинуло на їхній відступ. Українці використовували TB2 для передання координат та зйомки. Недоліки TB2 українці також повернули на свою користь: гучний та неповороткий дрон ідеально відволік системи ППО крейсера «Москва», поки українські сили поцілили його двома ракетами «Нептун».

Ця війна також — перша в історії, де обидва учасника використовують штучний інтелект, зокрема, машинне навчання та deep-learning. росія використовувала ШІ, щоб проводити кібератаки, створювати діпфейки з президентом Зеленським, який здається, та для просування іншої проросійської пропаганди.

Україна використовувала ШІ-технології розпізнавання обличчя, щоб ідентифікувати російських солдатів та офіцерів, шукати дезінформацію, та із допомогою американських військових — генерувати моделі російської тактики та стратегії. Ані Україна, ані росія не використовували жодної зброї, яка могла би частково керуватися штучним інтелектом, приміром, використовуючи його для вибору та наведення на ціль.

Витрачаючи всього $600, українці використовували 3D-принтери та дешеві осколкові гранати, щоб перетворювати іграшкові дрони (які діти беруть для зйомок панорам для Instagram) на зброю для точних та прихованих атак. Волонтерська організація «Аеророзвідка» використовувала комерційні дрони, щоб скидати маленькі бомби на дахи російського транспорту.

На початку червня 15-річний хлопець за допомогою іграшкового дрона допоміг українським військовим спрямувати удари на російську колону. Навіть конкурс Євробачення цього року вплинув на війну дронів: виконавець від України розіграв свій приз за перше місце, щоб купити для армії кілька дронів PD2 українського виробництва.

Українське Міністерство цифрової трансформації зуміло отримати доступ до приватних мереж супутникових знімків, що постачають HD-зображення у реальному часі, і тисне на такі компанії, як Apple, Google, Meta і Twitter, щоб ті обмежували операції в росії. Українці стрімлять дані про бойові дії у TikTok, щоб допомогти армії.

Більшість світу була переконана, що москва виграє, бо підрахували кількість танків та солдатів з обох боків. І росія явно переважала по цих показниках. Але зараз настає нова ера військового ремесла і такі цифри — лише частина рівняння.

Тестовий майданчик

Багато із тих технологій, які використовує Україна, — не повністю нові на війні. Дрони TB2, для прикладу, ефективно використовувалися у війні Азербайджану проти Вірменії під час війни у Нагорному Карабаху у 2020 році. Збройні сили Ізраїлю використовували алгоритми машинного навчання для ідентифікації цілей 2020 року під час операції в Газі.

Технології важливі, але це — не панацея. Україна не може перемогти лише через те, що в неї є Байрактари, дрони-камікадзе або технологічно підковане населення.

Але використання Україною новітніх систем робить військовий хайтек трендовим. Через це так сильно підскочив глобальний попит на TB2. ОАЕ або Бангладеш ймовірно розпочали процес закупівлі цих дронів після того, як побачили, на що вони здатні в Україні. Франція почала прискорювати процес замовлення американських дронів-камікадзе Switchblade.

А Україна продемонструвала світу, що ці новітні технології можуть бути ефективними, якщо використовувати їх у зв’язці з іншими можливостями. Або ж якщо користатися ними не так, як прийнято.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук