Зарано раділи. Шмигаль не підписав постанову про тимчасовий виїзд. Це удар для ІТ-індустрії

1
Читати на RU

19 серпня 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову, яка впроваджує експеримент: дозвіл чоловікам виїжджати за кордон у робочі відрядження під назвою «єВідрядження». Ініціатива отримала схвальні відгуки: айтішники давно просили надати можливість для тимчасових відряджень. Не склалось.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль не підписав постанову. Про це повідомили міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та голова податкового комітету Данило Гетманцев.

“Ми анонсували, що було прийняте рішення на Кабміні, але постанова ще не підписана. Наразі ще відбувається дискусія в уряді щодо цієї постанови, щодо її доопрацювання, публікації і так далі. Зараз я не можу сказати, чи буде вона підписана, коли та в якому форматі”, – сказав Федоров на брифінгу 31 серпня.

Риторика Гетманцева — більш різка. За його словами, відкладення підписання документу зрозуміло, адже схема розроблялась “інтуїтивно, без необхідних розрахунків”. На думку голови податково комітету, розрахунки всіх критеріїв виїзду недосконалі та потребують допрацювання. Зокрема, Гетманцев заявив, що виїзд на 7 днів — короткий і додає ризику невчасного повернення з відрядження, як наслідок — накладання штравних санкцій на компанію. Cвого варіанту рішення проблеми Гетманцев не запропонували.

Чому це важливо?

Ледь не з березня 2022 року IT-індустрія почала говорити про можливість тимчасового виїзду для своїх співробітників. В числених інтерв’ю AIN.UA представники індустрії вказували на необхідність особистих зустрічей з потенційними клієнтами, участі у виставках та конференціях, виїздах команд до клієнтів для імплементації рішень. Ніхто не приховував, що для подальшого зростання індустрії, яка єдина не просіла за всі шість місяців повномасштабної війни, тимчасовий виїзд — необхідна опція.

Коли 19 серпня з’явилась постанова, в особистій розмові з редактором AIN.UA кілька представників великих IT-компаній заявили, що це — маленька перемога, яка дозволить краще комунікувати з вже існуючими клієнтами та активізувати пошук нових. У великих компаніях вже почали готувати списки на відрядження та планувати зустрічі.

Відмова підписувати постанову — відкочує все на минулий рівень, а також дає поганий сигнал для клієнтів українського IT: непостійність дій уряду не додає впевненості.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук