Чому пісня Rhythm Nation виводить з ладу ноутбуки

Покоління X добре пам’ятає Джанет Джексон — американську попвиконавицю та молодшу сестру Майкла Джексона, яка виступала наприкінці 1980-х. Нещодавно виявилося, що її музика має ще одну силу — вона може виводити з ладу ноутбуки. Головний інженер програмного забезпечення Microsoft Реймонд Чен поділився історією про те, що відбувається, коли старі ноутбуки з Windows XP відтворюють музичне відео на пісню Джексон Rhythm Nation. Видання The Next Web її опублікувало.

Чень згадує історію свого колеги з підтримки продуктів Windows XP. Він виявив, що відтворення відео з піснею Rhythm Nation призводило до збою деяких моделей ноутбуків. Що ще дивніше, відтворення музичного відео на одному ноутбуці призвело до збою іншого ноутбука неподалік.

В чому причина

Пісня містила резонансну частоту, яка впливала на жорсткий диск ноутбука. «Виявилося, що пісня містила одну з власних резонансних частот моделі жорстких дисків для ноутбуків зі швидкістю 5400 об/хв, які використовували вони та інші виробники», – каже Чень.

Іншими словами, відтворення пісні створювало специфічні звукові хвилі, які вібрували з тією ж частотою, що й хвилі від жорсткого диска. Це спричинило збій ноутбука. На щастя, виробник вирішив проблему, додавши в аудіоконвеєр спеціальний фільтр, який виявляв і видаляв частоти, що викликають порушення, під час відтворення звуку.

Це не поодинокий випадок

Що ще цікавіше, існують інші випадки вібраційного резонансу, що викликає локальні ефекти. Microsoft показав, що гра 101 Monochrome Maze призведе до «збою їхнього пристрою», оскільки траса динаміка та траса скидання були занадто близько одна до одної. Трасування – це процес, що записує інформацію про хід виконання програми.

Це явище стосується не лише комп’ютерів. У 1940 році підвісний міст Tacoma Narrows зруйнувався у відповідь на пориви вітру, створивши вібраційний резонанс, який відповідав частоті мосту. Це призвело до того, що міст розхитувався, перекручувався і зрештою впав. 

Солдати, що в унісон маршують через міст, також можуть створити вібраційний резонанс.У 2011 році торговий центр TechnoMart у Сеулі був евакуйований у відповідь на 10-хвилинне коливання. Представники торгового центру спочатку підозрювали локальний землетрус. Однак насправді винуватцем була група людей середнього віку, які займалися  фітнесом під пісню The Power від Snap. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук