Meta навчила штучний інтелект перетворювати думки в текст

Meta презентувала модель штучного інтелекту, який вміє читати думки. Технологія перетворює в текст мозкову активність людини. Про це компанія повідомила на своєму офіційному сайті.

Мeta використали чотири набори даних ЕЕГ (Електроенцефалографія) і МЕГ (Магнітна енцефалографія) з відкритим кодом. Для цього використали понад 150 годин записів 169 здорових добровольців, які слухали аудіокниги та окремі речення англійською та голландською мовами.

Потім ці записи ЕЕГ і МЕГ вводять в модель «мозку» штучного інтелекту. Відомо, що записи ЕЕГ і МЕГ значно відрізняються в різних індивідів через індивідуальну анатомію мозку, відмінності в розташуванні та часі нейронних функцій у різних областях мозку, а також положення датчиків під час сеансу запису.

На практиці це означає, що для аналізу даних мозку, як правило, потрібен складний інженерний конвеєр, створений для переналаштування сигналів мозку на один шаблон. У попередніх дослідженнях декодери мозку навчалися на невеликій кількості записів.

Так виглядає схема, за якою працює ШІ від Meta. Зображення: Meta

«Результати нашого дослідження є обнадійливими, оскільки вони показують, що навчений штучний інтелект може успішно декодувати сприйману мову з неінвазивних записів активності мозку, незважаючи на шум і мінливість, властиві цим даним. Однак ці результати є лише першим кроком», – кажуть в Meta.

Чому це важливо

69 млн людей у ​​всьому світі страждають від черепно-мозкових травм, через що багато з них не можуть спілкуватися за допомогою слів, друкування чи жестів. Життя цих людей могло б значно покращитися, якби дослідники розробили технологію декодування мови безпосередньо з мозку.

За три секунди активності мозку результати Meta показують, що їх модель може декодувати відповідні сегменти мовлення з точністю до 73%, тобто великої частини слів, які ми зазвичай використовуємо протягом дня.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук