Комітет нацбезпеки схвалив проект про добровільний військовий облік для жінок

Читати на RU

Комітет нацбезпеки і оборони в 1 читанні схвалив законопроект, який робить військовий облік жінок добровільним. Про це у Facebook повідомила народна депутатка Роксолана Підласа.

Як повідомила інша нардеп Мар’яна Безугла, в Міноборони під протокол зазначили, що дата 1 жовтня 2022, коли зміни вступлять в силу, в будь-якому випадку буде змінена. Попри те, що це питання в першу чергу стосується наказів Міністерства оборони, а не закону, комітет підтримав добровільність військового обліку жінок, запропонувавши парламенту варіант законодавчих змін.

Очікується, що законопроект проголосують у першому читані найближчим часом.

Чому це важливо

У січні цього року Міністерство оборони України розробило нову редакцію наказу щодо взяття на військовий облік жінок і надіслало його на погодження до Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України.

Тоді визначили 14 спеціальностей та 6 професій, здобуття та отримання яких передбачає постановку на військовий облік. Зазначені спеціальності та професії споріднені з близько 100 військово-обліковими спеціальностями.

Пізніше, 11 липня міжрегіональне управління міністерства юстиції повідомило, що гідно з наказом Міноборони №313, починаючи з 1 жовтня 2022 року жінок певних професій також ставитимуть на військовий облік, як і чоловіків. Про те, що жінок це буде добровільно, також вже йшлося. Законопроект, який прийняли сьогодні – це ще один крок, до рішення, про яке говорять з липня.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук