Як ФОП на єдиному податку може використовувати гроші з картки

Як фізособі-підприємцю (ФОП) можна використовувати гроші, що надійшли на його картку? Чи можна підприємницькою карткою платити як звичайною? На ці питання у своїй статті відповідає Оксана Седляр, бухгалтер «Таксер».

Фото надане автором

Як і раніше, залишається актуальним питання щодо використання коштів на рахунках ФОП. Новостворені і досвідчені підприємці не завжди розуміють, як використовувати отриманий дохід у рамках закону. Як ФОП може розпоряджатися отриманим доходом на потреби підприємництва? Як використовувати дохід ФОП у національній та іноземній валюті на особисті витрати? Якою є позиція податкової з цього питання на сьогоднішній день і наскільки вона постійна? Відповідаємо на ці питання.

Отже, після сплати всіх податків і зборів ФОП може витрачати кошти з підприємницького рахунку лише для здійснення підприємницької діяльності.

Для можливості використання коштів з допомогою ФОП на потреби, тобто на витрати не пов’язані з підприємницькою діяльністю, радимо підприємцю:

  • отримати дохід готівкою;
  • та/або перерахувати цей дохід на власні рахунки, тобто рахунки фізособи, відкриті у банку.

Далі з такого рахунку, ви можете вільно здійснювати будь-які особисті витрати.

При цьому хочемо звернути вашу увагу на те, що рахунок фізособи повинен належати саме вам. Мається на увазі, що, якщо ви, скажімо, допомагаєте матеріально своїй матері, то перераховувати кошти з рахунку ФОП на рахунок, скажімо, своєї матері або чоловіка/жінки не варто з двох причин:

  • це не витрата, пов’язана з діяльністю ФОП;
  • так ви стаєте податковим агентом і у вас з’являється зобов’язання утримати податки з такої виплати (18% ПДФО та 1.5% військовий збір), а потім подати звіт.

Ми наполегливо не радимо використовувати поточний рахунок ФОП для здійснення особистих витрат через зміну позиції з цього питання з боку НБУ та податкової. На сьогодні, податківці у підкатегорії 105.07 «ОІР» дають роз’яснення, що ФОП має право використовувати поточний підприємницький рахунок для власних витрат, але раніше, за тих самих норм законодавства, податкова мала іншу позицію та одноголосно з НБУ забороняла такі витрати з рахунку ФОП.

Щодо доходу отриманого у валюті, ФОП також має пам’ятати два аспекти:

  • НБУ забороняє переказувати валюту з рахунку ФОП на особистий рахунок у відповідній валюті (п.113 Положення НБУ №5).
  • НБУ забороняє зняття грошової готівки з рахунку ФОП.

Підіб’ємо підсумок:

З рахунку ФОП у національній валюті можна здійснювати всі види операцій, крім операцій, пов’язаних із власними потребами, а використовувати дохід ФОП на особисті потреби радимо лише після зняття готівки та/або перерахування коштів на власний рахунок фізособи.

Для використання коштів з валютного рахунку ФОП їх необхідно конвертувати в гривню, тобто подати заявку на обмін валюти у вашому банкінгу, а після зарахування гривні від продажу, перерахувати її на власний рахунок фізособи та/або, знову ж таки, зняти готівку у касі банку чи банкоматі.

Автор: Оксана Седляр, бухгалтер «Таксер»

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук