За словами співзасновниці Національної ресторанної агенції України Ольги Насонової, близько 7 000 ресторанів та кафе припинили свою роботу. Одночасно, близько 2 000 відкрили нові закладі. Про це пише The Village, посилаючись на «Інтерфакс».

  • Порівнюючи з лютим 2022 року, ринок скоротився приблизно на 25%. У Харківській, Миколаївській, Запорізькій, Луганській областях падіння ринку становило понад 50%. У Київській, Одеській, Дніпропетровській областях – до 30%, зазначає експертка.
  • На противагу негативної динаміки, у Львівській області цей показник зріс на 30%, а у Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях – на 20%. 
  • Значне падіння ринку спостерігалося до літа 2022 року, а вже з червня в Києві та в містах Західної України почали відкривати заклади: загалом – 2 000 нових ресторанів та кафе, 500 з них тільки у Львові та Львівській області. 
  • Як зазначає Ольга Насонова, тільки одиниці бізнесу здійснили релокацію (тих, хто перевіз меблі та обладнання). Насправді більшість з них відновлювали свій бізнес на новій території з нуля. 
  • Міста Західної України все більше стають точкою ресторанних інвесторів, а випадків розширення ресторанного бізнесу за кордон поки що небагато. Заплановано відкриття «Чорноморка», закладів Борисова, Сухомліна. Актуальні такі країни: Польща та Німеччина.

Нагадуємо, AIN.Business писав раніше, як відкрити ресторан «Чорноморка» за франшизою.