Маск відправляє в Україну не лише Starlink, а й Tesla Powerwall. Як їх використовують

З перших днів повномасштабного вторгнення в Україну повезли сотні Starlink — систем супутникового інтернету від SpaceX. Згодом це число пішло на тисячі: зовсім недавно лише Польща передала Україні 5000 Starlink. Розробка допомагає отримати зв’язок, де з ним можуть бути проблеми: як на фронті, так і в деокупованих зонах, де російська армія завдала значних ушкоджень інфраструктурі. 

Але Starlink — не єдина серед розробок Ілона Маска, яку Україна почала використовувати після 24 лютого. Не так давно в Україну на заклик Мінцифри завезли також і системи зберігання енергії Tesla Powerwall. Редактор AIN.UA відправився в Миколаївську область, щоб подивитись, як все працює. 

Важливо: з міркувань безпеки у тексті не згадується назва населеного пункту, інтернет-провайдера та інша чутлива інформація.


Повномасштабне вторгнення росії виявило ще одну індустрію, значення якої, здається, недооцінювали раніше. Мова про зв’язок та комунікації. Він потрібен цивільним, не можуть обійтись умовно лише раціями й військові. Саме тому критично важливою стала робота всієї інфраструктури мобільних операторів та інтернет-провайдерів. Особливо у прифронтових зонах. 

Основна загроза — пошкодження самої інфраструктури (як от руйнування базових станцій) чи відключення енергії. Вирішити проблему останнього покликані акумулятори, які часто можуть давати від 4 до 10 годин додаткової роботи. Далі в хід йдуть дизельні генератори. В Мінцифри вирішили диверсифікувати ризики і запропонували ще один варіант — Tesla Powerwall. 

Це система накопичення енергії від компанії Tesla, яку команда компанії колись розробила як частину свого проекту автономного дому: черепиця з елементами сонячних батарей Solar Roof збирає енергію, накопичується вона у Tesla Powerwall і далі використовується для зарядки автомобіля Tesla та йде на потреби самого будинку. Так виглядала ідеальна картинка на презентаціях Маска. 

Tesla Powerwall в уяві Ілона Маска.

Українська реальність виглядає інакше. 

Ми в’їжджаємо в одне з сіл Миколаївської області і через лісок прямуємо до непримітної старенької будівлі. На даху — пара невеликих сонячних панелей. Все найважливіше — у середині: інфраструктура місцевого інтернет-провайдера, що надає зв’язок для більш ніж 3500 жителів у цьому та сусідніх селах. У цій же кімнаті — Tesla Powerwall, що під’єднаний до панелей на даху. 

Фото: Даніяр Сарсенов.

Гігантський «павербанк» в старій будівлі одразу виділяється своїм дизайном, а напис Tesla наче вказує, що ця «коробка» має висіти в дорогому будинку десь у Каліфорнії, а не тут. Але це не має жодного значення: єдина задача Powerwall — додати всій системі стійкості. Про що мова: якщо у будівлі пропаде електрика, Powerwall зможе ще 12-14 годин мінімум живити всю систему, інтернет навколо не зникне. Сонячні батареї — це хоч і не Solar Roof — зможуть збільшити час роботи на кілька діб. Якби їх було більше, система могла б взагалі працювати автономно та оскільки всі спецслужби в Україні працюють оперативно, цього часу має вистачити для відновлення подачі енергії.  

Так Tesla Powerwall виглядає в українських воєнних реаліях. Фото: AIN.UA

Працівники інтернет-провайдеру розповіли, що Powerwall встановили самостійно, проглянувши інструкцію та кілька відео на YouTube. Нічого складного. До емблеми Tesla ставляться спокійно: їх задача, щоб все працювало. Це найголовніше. Що написано на великій коробці — другорядне. 

Зі мною у поїздці — Андрій Набок, керівник з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри. За його словами, Powerwall перш за все просили передати під лікарні, куди також встановлювали кілька сонячних батарей для безперебійної роботи у випадку проблем з постачанням енергії. В якийсь момент сферу застосування вирішили збільшити: підключили прифронтових інтернет-провайдерів, кому Powerwall може дійсно стати у нагоді. Система все ж не універсальна: при великих навантаженнях Powerwall не зможе стати корисним, в такому випадку провайдерам передають дизельні генератори: двійко таких за кілька днів після нашої поїздки поїхало напряму у Миколаїв. 

Фото: Даніяр Сарсенов.

Не секрет, що Powerwall — недешевий «гаджет». Його ціна близько $11 000, ще $1000+ може піти на додаткове обладнання. Самі по собі провайдери чи лікарні таке б не купували — дорого. «Тут мова не про ціну. Ми шукаємо спосіб забезпечити роботу критично важливої інфраструктури і використовуємо всі можливі способи», — додає Набок. Powerwall, як і велике число Starlink, в Україну приїхало з подачі Tesla та SpaceX, — безкоштовно. Гроші з бюджету на них не виділялись, команда Мінцифри домовилась з виробником напряму. Загалом Маск передав до України 44 таких Tesla Powerwall.

Питання доступу до зв’язку на півдні та сході стоїть гостро. За два місяці до цього у цьому ж регіоні я їздив з інженерами lifecell, що ремонтували базові станції. Обстріли чи ні — виходу немає: зв’язок потрібен як мінімум військовим. Не важливо, спілкуються вони у Signal чи WhatsApp — інтернет має бути.

Доступ до мережі цивільного населення також не варто недооцінювати: в месенджерах приходять сповіщення про повітряну тривогу, очільники регіонів публікують там важливу інформацію. Зрештою — це можливість зв’язатись з родичами. Саме тому безперебійна робота інтернет-провайдерів — не менш важлива. Особливо у прифронтових регіонах, де перебої з електрикою — звична справа.

Військові аналітики не раз стверджували: українська армія вміє креативно використовувати зброю, що надають західні партнери, як от у випадку з Javeline та HIMARS. Схожа історія з Powerwall: гаджет, що мав живити енергією будинок у сонячній Каліфорнії, тепер допомагає зі стабільним зв’язком у не менше сонячному, але значно менш спокійному Миколаєві. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук