«Наші продукти виявились нікому не потрібні». Володимир Копоть про закриття Monitor.Estate

1

Нещодавно український стартап Monitor.Estate, який надає дані про новобудови, припинив роботу. На це повпливали закриття відкритих даних після повномасштабного вторгнення і відсутність своєчасного фінансування. Співзасновник проекту Володимир Копоть розповів журналісту AIN.UA чому стартап не зміг продовжити існування і що найважче у роботі на ринку нерухомості. 

Володимир Копоть. Зображення: соцмережі Володимира Копотя

Чому вирішили закрити проект 

Найголовніша причина – це закриття відкритих даних. Як би це не звучало дивно, але виявляється можна закрити те, що має бути відкритим апріорі. Дохід з онлайн продуктів став не тільки нульовими, але й мінусовим, бо потрібно оплачувати сервера, підтримку і таке інше. 

У нас був певний запас коштів, щоб пережити закриття на 6 місяців, надаючи юридичний супровід лише офлайн. Але спілкуючись із представниками розпорядників реєстрів, інших команд, які працюють з реєстрами, адептами відкритих даних, я не побачив перспективи відкриття. Ну хоча б відновлення до стану 24 лютого. Тому прийняли рішення зафіксувати збитки і припинити роботу онлайн-послуг.

Як саме повпливало закриття реєстрів

Наші продукти виявилися нікому не потрібні. Адже, щоб сформувати юридичний звіт про об’єкт нам потрібно опрацювати дані. Актуальні дані. Звісно, ми могли продовжувати генерувати документи на базі наявних даних, але це не правильно не тільки з точки зору юридичної етики, але й професіоналізму.

Як саме вплинула відсутність фінансування

В кожному регіоні є свої юридичні фірми, які надавали офлайн-послуги з перевірки нерухомості. Аби стати з ними в конкуренцію, нам потрібно було заявити про себе і організувати постійну присутність в містах. Власних коштів, які ми заробляли не вистачало на розширення у регіони, а у шукати інвесторів під маркетинг ми не наважилися. При залученні своєчасних інвестицій, ми могли б вирости в рази завдяки активній рекламній кампанії та маркетинговим офлайн заходам.

Як довго приймали рішення про закриття

Рішення приймали близько двох місяців. Нам обіцяли, що дані от-от відкриють, але цього, на жаль, не відбулося. 

Що буде з командою

З командою усе добре. Кожний вже має нову роботу і натхненно працює. Один з нас допомагає фізично ЗСУ. Інші – фінансово. До прикладу, команда юристів працює далі над перевірками об’єктів нерухомості, але вже офлайн. І 10% від заробітку відправляємо на військові потреби щомісяця.

Що було найважче за роки існування проекту

Я би відзначив 2 речі. Перше — це бути залежним від державних інституцій. Маю на увазі розпорядників відкритих даних. Обіцяють відкрити новий набір за 2 тижні максимум 3, натомість роками нічого не додавалося. В уже відкритих наборах частенько змінювали формат даних, що призводило до додаткової роботи з нашої сторони. Наприклад адреса, назва полів, порядок розташування даних. Ну, а зараз взагалі закрили, прикриваючись «безпекою» даних.

Друге — це постійне апелювання до людей бути свідомими і вмикати голову при інвестуванні в нерухомість. Ті, до кого достукались, вже щасливо живуть у своїх квартирах, ті ж, хто казали «ну, це ж «Укрбуд», що з ними може статися», досі ходять і оббивають пороги чиновників і питають у нас що їм робити. Що треба було не робити ми говорили перед підписанням папірців із забудовником.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук