Ethereum завершив перехід на нове програмне забезпечення

Читати на RU

Мережа блокчейнів Ethereum завершила найбільше оновлення програмного забезпечення у світі криптовалюти. Це скоротить використання електроенергії в мережі на 99%, пише Bloomberg.

Компанія замінила енергоємні комп’ютери, які використовувалися для впорядкування транзакцій у мережі, на більш енергоефективну установку з використанням рідного токена мережі Ether, розміщеного в спеціальних, так званих гаманцях.

Такого масштабного переходу ніколи раніше не було у криптовалюті. Не кажучи вже про Ethereum, де розміщено близько 3500 активних децентралізованих програм, починаючи від бірж і закінчуючи іграми на мільярди доларів. Перехід, який тривав кілька років років, не змінює досвід роботи кінцевих користувачів Ethereum, але це ключовий крок до нових оновлень, які зроблять мережу швидшою та дешевшою.

«Це перший крок у великому шляху Ethereum до того, щоб стати дуже зрілою системою. І залишилося зробити декілька кроків. Нам ще потрібно масштабуватись, ми маємо виправити конфіденційність. Для мене Merge символізує різницю між Ethereum на ранній стадії та Ethereum, якого ми завжди хотіли», — сказав засновник Ethereum Віталік Бутерін.

Перехід, який ще називають «злиттям», також змінив властивості криптовалюти, зробивши Ethereum більш схожим на цінні папери, що приносять дохід. За даними трекера Staking Rewards, після злиття Staked Ether принесе прибуток, який, як очікується, становитиме приблизно 5,2%. У поєднанні з очікуваним чистим зменшенням пропозиції токенів Ether незабаром після оновлення це має зробити монету більш привабливою для інвесторів.

Ефір одразу після оновлення зріс на 3% до 1654 доларів. У 2021 році токен також додав більш ніж у п’ять разів, значно перевершивши біткойн. Частково це сталося через оптимізм щодо майбутнього злиття. Однак обидві криптовалюти зазнали труднощів після того, як досягли рекордних значень у листопаді, причому цього року ефір впав більш ніж на 50%.

Оновлення програмного забезпечення називається Merge («об’єднання» або «злиття»), оскільки наявний блокчейн Ethereum об’єднався з паралельною мережею. Загалом оновлення розглядається вже понад сім років.

Великі команди розробників Ethereum з усього світу роками працювали над Merge. Наприкінці 2020 року вони дебютували з Beacon Chain, паралельною мережею, яка тестувала транзакції замовлення через стейккоїни або систему під назвою proof of stake. Під час злиття Beacon було об’єднано з основною мережею Ethereum за допомогою майнерів, і це стало способом Beacon Ethereum для тестування порядку мережевих транзакцій.

Чому це важливо

Незважаючи на те, що злиття завершилося, за ним можуть бути дні або навіть тижні нестабільності в роботі блокчейну. Як це було раніше, після деяких попередніх оновлень програмного забезпечення Ethereum. Стурбовані помилками та зломами, криптобіржі, як-от Coinbase Global Inc., призупинили зняття коштів і депозити, пов’язані з Ethereum, приблизно на час оновлення програмного забезпечення. Криптокредитор Aave призупинив запозичення Ether перед злиттям.

Незважаючи на те, що всі додатки та гаманці наразі в Ethereum були відтворені на розгалужених ланцюгах, більшість додатків, ймовірно, не працюють, оскільки ключові гравці, серед яких емітент стейблкоїнів USDC Circle та провайдер oracle Chainlink, заявили, що не підтримуватимуть розгалуження

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук