Білл Гейтс вважає, що допомога Україні зриває досягнення цілей сталого розвитку ООН

Білл Гейтс заявив у коментарі FT, що війна в Україні обтяжує зобов’язання Європи щодо міжнародної допомоги та кліматичних заходів, а світ перебуває на шляху до недосягнення майже всіх цілей сталого розвитку, які лідери ООН зобов’язалися досягти до 2030 року. На матеріал звернули увагу в DOU.

  • На думку Гейтса, для глобального розвитку це – «найскладніший набір викликів». Він зазначив, що на це вплинули зокрема і витрати країн-донорів на реакцію на пандемію коронавірусу, але «війна в Україні, я б сказав, ще гірша».

«Війна в Україні розтягує їхні бюджети витратами на оборону, біженців, субсидії на електроенергію та логістику», – зауважив Гейтс.

  • У 2020 році Великобританія, яка є найбільшим донором альянсу з вакцин Gavi, скоротила витрати на допомогу за кордоном з 0,7% валового національного доходу до 0,5% через кризу Covid-19. Ріші Сунак, який тоді був канцлером, заявив минулого року, що суперечливе скорочення буде скасовано у 2024-25 роках.
  • Оскільки наближаються терміни поповнення Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, малярією та туберкульозом, а також Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту, «наша мета (…) підкреслити, що ці бюджети не слід скорочувати, якщо це взагалі можливо», відзначив Гейтс.
  • У 2015 році майже 200 країн приєдналися до завдань ООН щодо подолання викликів від голоду до зміни клімату. У своєму щорічному звіті про прогрес, опублікованому у вівторок, Гейтс і його колишня дружина Мелінда Френч Гейтс написали: «Пройшло сім років, і світ на шляху до досягнення майже жодної з цілей».
  • Вони додали, що за поточних обставин «нам потрібно буде пришвидшити наш прогрес у п’ять разів швидше, щоб досягти більшості наших цілей». Навіть це може бути недооцінкою, йдеться у звіті, «оскільки деякі прогнози ще не враховують вплив пандемії, не кажучи вже про війну в Україні чи продовольчу кризу, яку вона спричинила в Африці».
  • Зокрема, «конфлікт в Україні «різко загострив» проблеми продовольчої безпеки», пише FT з посиланням на виконавчого директора Фонду Гейтса Марка Сузмана. Глобальна гендерна рівність очікується не раніше 2108 року, тобто на три покоління пізніше, ніж передбачалося раніше, зазначила Френч Гейтс.
  • Дефіцит фінансування для досягнення цілей ООН зріс на третину до $135 трлн за минулий рік.

Чому це важливо

Білл Гейтс – відомий філантроп і очільник декількох благодійних фондів, які отримують від нього великі кошти на боротьбу з важкими захворюваннями, голодом та нерівністю, кліматичними загрозами тощо. Ці проблеми глобальні і безперечно важливі, як і фінансування ініціатив, що працюють на їх подолання. Викорінити їх важко, це довгий стратегічний процес.

Але є пожежі, які спалахують в одну мить, розповсюджуються дуже швидко, уносячи сотні тисяч і мільйони життів за короткий період часу. Якщо не загасити їх швидко – за своїми наслідками вони можуть переплюнути більшість із вищеперерахованих проблем. Важко порахувати, скільки людей загинуло і продовжує страждати через гендерну нерівність. Але якими були б наслідки Другої Світової війни, якби союзники вирішили б, що виділяти кошти на боротьбу з нацистами – це дуже дорого, і краще витратити гроші на щось «більш глобальне»?

Наратив, який звучить в матеріалі, може бути шкідливим та небезпечним. Автори FT жодним чином не згадують сторону, яка власне розвʼязала війну – тобто, росію. Натомість використовують формулювання Ukraine war, яке може викликати у читача враження, що головна проблема даної війни полягає саме в Україні. І голод в Африці спричинила саме Україна, а не росія, яка спалила врожай та заблокувала порти. Та і саму війну журналісти називають «конфліктом».

Білл Гейтс безумовно має рацію – скорочувати бюджети на вакцинацію та досягнення інших стратегічних цілей не варто. Але витрати на допомогу Україні також важливі хоча б тому, що якщо не загасити цю пожежу зараз – наслідки можуть бути набагато більш виснажливими як для ООН, так і для всього світу. Світові лідери одного дня зрозуміли це у випадку з ковідом. Будемо сподіватись, що вони розуміють це і зараз.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук