Мільярдер віддав 100% своєї компанії Patagonia на благодійність заради екології

Читати на RU

Мільярдер та засновник відомого бренду одягу та спорядження для туризму Patagonia Івон Шуінар віддав свою компанію благодійному фонду, повідомляє BBC та ряд інших медіа. Звернення на цю тему від самого засновника компанії також опубліковане на її офіційному сайті.

Фото: сайт Patagonia
  • Засновник компанії заявив, що весь дохід, який не реінвестуватимуть в операційну діяльність компанії, піде на благодійність, зокрема, на боротьбу зі зміною клімату. На сайті наразі розміщене гасло «Земля — наш єдиний акціонер».

«Я ніколи не хотів бути бізнесменом. Я починав як ремісник, виробляючи гірське спорядження для друзів та для себе, потім зайнявся одягом. Коли ми почали бачити масштаб від глобального потепління та руйнації екології, і наш вклад в ці процеси, Patagonia як компанія пообіцяла: змінити те, як ведеться бізнес. Якщо ми зможемо вчиняти правильно, водночас заробляючи достатньо, аби оплачувати рахунки, ми зможемо вплинути на покупців та інші бізнеси», — пише засновник.

  • Через це компанія почала використовувати у виробництві матеріали, що менше шкодять планеті. Віддавали на благодійність та екологію 1% від продажів щорічно. Але цього було замало, пише засновник.
  • Він розглядав кілька можливостей робити більше користі. Одна із них: продати компанії та віддати 100% на благодійність. Але в цьому разі був ризик, що новий власник не дотримуватиметься тих самих цінностей, що й стара команда. Інша опція: зробити компанію публічною, але це поставило би її під значний тиск та змусило би до гонитви за короткостроковими прибутками, пише Шуінар.
  • Тож замість цього власник вирішив передати 100% акцій з правом голосу до фонду Patagonia Purpose Trust, а 100% акцій з правом голосу пішли до Holdfast Collective, організації, яка займається боротьбою із кризою навколишнього середовища. Щороку ті гроші, які не потрібні для реінвестування у бізнес, будуть виплачуватися їй як дивіденди.
  • Компанія була заснована 1973 року, її річний дохід оцінюють в $1,5 млрд, а капітал самого засновника — у $1,2 млрд. Гроші, які виплачуватимуться щорічно на благодійність, він оцінює в $100 млн, в залежності від того, як йтиме бізнес.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук