Перший технологічний монарх. Як Єлизавета ставилась до технологій та інтернету

Протягом 70 років перебування на британському престолі королева Єлизавета II керувала перетворенням монархії з суворої, закритої установи на більш орієнтовану на громадськість інституцію. Вона робила це як особисто, так і за допомогою технологій. Британське видання The Register згадує стосунки королеви та технологій.


Коронація Єлизавети в 1953 році була першою, яку транслювали по телебаченню. В Британії вона була одним із перших користувачів інтернету, хоча писала свої електронні листи не сама, а диктувала помічнику.

Важко уявити, але ще за 100 років до народження королеви люди покладалися на гінців при пересиланні повідомлень. Телеграф винайшли лише в 1830-х роках, не кажучи вже про винахід радіо в кінці століття. На момент її смерті світ став набагато тіснішим з точки зору комунікації, і офіційне оголошення про смерть її родина опублікувала в соцмережах.

Королева Єлизавета насправді не мала бути монархом, але її залучили до цієї роботи, коли їй було 20 років після зречення короля Едуарда VIII у 1936 році та ранньої смерті її батька, короля Георга VI. Вона зійшла на престол у 1952 році і відтоді була главою держави, головнокомандувачем збройними силами Великої Британії та главою Англіканської церкви. Для усіх британців віком до 70 років вона єдиний монарх, якого коли-небудь знала країна.

Єлизавета провела свою першу трансляцію по радіо у 1940 році, для дітей, евакуйованих з Лондона під час першої частини війни. Незважаючи на те, що королева не отримувала формальної освіти, вона взяла на себе обов’язок здобути її самостійно, зокрема й знання технологій. Британія була в авангарді технологічних інновацій у перші роки її правління. Єлизавета дуже цікавилася тим, як розвиваються технології, і особливо обожнювала літак Concorde.

26 березня 1976 року королева стала однією з перших глав держав, яка використовувала електронну пошту. Покійний Пітер Кірштейн був піонером впровадження протоколу TCP/IP у Великій Британії, і її Величність запросили, щоб побачити перше впровадження мережі ARPANET у Великій Британії.

Отримавши ім’я користувача HME2 (Її Величність, Єлизавета II) від Кірстайна, вона увійшла в систему та надіслала електронний лист. Текст був попередньо написаний, але це все одно був історичний момент.

«Це повідомлення для всіх користувачів ARPANET оголошує про наявність в ARPANET компілятора Coral 66, наданого комп’ютером GEC 4080 у Королівській установі сигналів і радарів. Малверн, Англія», — йдеться в листі.

Чоловік королеви, покійний принц Філіп, був менш підкованим у технологіях. У сумнозвісній справі його особистий обліковий запис на Prestel (попередник сучасної мережі та інтернету) було зламано журналістами Стівом Голдом і Робертом Шіфріном. Це призвело до введення закону про зловживання комп’ютером у 1990 році. Адвокати королівської сім’ї не змогли притягнути журналістів до відповідальності по наявним законам.

Враховуючи традиціоналізм, який притаманний королівській родині, королева уникала онлайн-спілкування для офіційних повідомлень. Але 24 жовтня 2014 року вона опублікувала свій перший твіт, а в 2019 році приєдналася до Instagram.

Відомо, що вона була великою шанувальницею планшетних комп’ютерів, з якими її познайомили онуки Вільям і Гаррі. Королева народилася в епоху, коли комп’ютери були розміром з кімнату, тому швидкість інновацій, безумовно, випереджала час у якому вона народилася.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук