Серіал «Світлячок» вийшов 20 років тому — чому ми досі його любимо

20 вересня 2002 року американський канал Fox показав пілотну серію фантастичного серіалу «Світлячок» (Firefly). Він завершився на 14 епізодах, але на багато років став культовим серед поціновувачів фантастики. AIN.UA згадує найкращі його риси та радить до перегляду.

Про що цей серіал

«Світлячок» — типовий космічний вестерн, космічні подорожі у стилістиці Старого Заходу. Все відбувається у віддаленому майбутньому (26-му столітті), де люди підкорюють все більше і більше планет та галактик, але побут та зовнішній вигляд жителів цих планет нагадує водночас ковбойські фільми та «Маленький будиночок у преріях». Космічні першопроторці виглядають майже так само, як і їхні давні предки, що розселялися по територіях Штатів, але із модерною зброєю та космічними кораблями (якими вони переганяють худобу).

Зображення з сайту IMDb

У майбутньому відбувається велика війна між силами Незалежних планет та деспотичним Альянсом, останній перемагає, в галактиці відновлюється мир, але відгомін війни та розбрату в ньому досі присутній. «Світлячок» — це клас космічних кораблів, одним з яких командує капітан Малкольм Рейнолдс, ветеран тієї війни, що воював проти Альянсу на боці так званих brown coats. Тепер він зі своїм екіпажем заробляє на життя діяльністю на межі законності, в основному — контрабандою. Усі серії «Світлячка» присвячені пригодам капітана та його строкатої команди.

Чому його досі пам’ятають та люблять

«Світлячок» — звичайна космоопера, але за 20 років після виходу він може похвалитися помітною фанбазою по всьому світі, яка називає себе brown coats, на честь повстанців проти Альянсу.

Ця фанбаза була в розпачі від рішення телеканалу Fox закрити виробництво «Світлячка» після 14 серій, через те, що воно було банально дороге. Каналу досі цього не пробачили: в іншому культовому серіалі «Теорія великого вибуху» один із головних героїв Шелдон Купер за це рішення таврує власників Fox як найбільших злодіїв світу, поруч із Дартом Вейдером.

Щоб отримати жадане продовження, фанати навіть почали збирати кошти, аби допомогти Нейтану Філіону, виконавцю головної ролі, викупити права на франшизу. Ця історія завершилася майже хепіендом: зрештою права у Fox викупила студія Universal, і режисер «Світлячка» Джос Відон зняв повнометражний фільм-продовження історії: «Місія “Сереніті”».

Чому люди так переживали за долю цього серіалу? Все просто: він — ідеальний представник свого жанру. Сюжет кожної серії — небанальній та малопередбачуваний. У кожного із головних героїв, включно із харизматичним капітаном, є заплутана і часом трагічна передісторія, кожен із команди не є ідеальним лицарем чи безнадійним злодієм.

Усі члени екіпажу «Світлячка» — живі люди, зі своїми чеснотами, вадами та слабкостями. Глядачеві неймовірно просто почати співпереживати і симпатизувати їм. Атмосфера на борту «Світлячка» — затишна і домашня, попри екшен, перестрілки, бійки, інтриги, зраду та таємниці. Плюс, якісно прописані діалоги із дрібкою цинічного гумору. Тож спроба ознайомитись із цим серіалом ймовірно завершиться бінжем: переглядом усіх наявних серій за раз, і запізненнями на роботу або навчання.

Рейтинг «Світлячка» на IMDb — дев’ятка, і він не просідає з часом. Це оцінка на рівні із «Втечею із Шоушенка», «Хресним батьком» та трилогією «Володар перснів». Якщо вам до вподоби ковбої, космос та чорний гумор, а «Світлячка» ви ще не дивилися, саме час це надолужити.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук