Все, що потрібно знати про оренду автомобіля – поради від BLS.ua

1
Читати на RU

Прокат авто – найлегший і найшвидший спосіб сісти за кермо в будь-якій частині світу.  Як зазначають в компанії BLS, найбільш популярною серед українців послугою цього сегменту є оренда авто в Києві.

Творцем послуги прокату вважають американця Джо Саундерса, який в 1916 році погодився здати клієнту в оренду Ford T, встановивши на машину лічильник пробігу. Угода виявилася прибутковою, і Саундерс почав розвивати бізнес, за дев’ять років відкривши 25 пунктів оренди авто в різних штатах. Вартість однієї милі на орендованому автомобілі на той час складала 10 центів.

Найбільший бум у сфері прокату автомобілів виник після Другої світової, коли за кілька років у США з’явилися найбільші прокатні фірми. Сьогодні вони мають представництва в багатьох країнах світу.

В Україні послугу оренди автомобілів почали активно розвивати з 2000-х років. Однією з перших національних компаній в цій сфері була компанія BLS, пункти автопрокату якої сьогодні працюють у Києві, Львові, Дніпрі та інших містах країни.

Варто пам’ятати, що прокат фактично є орендою та передбачає укладання договору з компанією-власником. Орендувати авто можна на будь-який час – від кількох діб до кількох років.

Умови та вартість оренди у різних компаніях можуть суттєво відрізнятися. Але процедура практично однакова – після підписання договору, оформлення страхування та внесення застави клієнт отримує автомобіль. Оплата здійснюється за весь період прокату або частинами. Повернути машину орендар має в належному стані у встановлений день.

Працюємо разом заради Перемоги!  10% з кожного бронювання в компанії BLS зараз віддається на авто для ЗСУ. 

Чому варто взяти авто в оренду:

  • Послуги автопрокату вигідніші, ніж придбання автівки.  Особливо якщо вона потрібна на відносно невеликий термін.
  • Можливість обрати практично будь-яку марку, модель та тип, включаючи мінівени та позашляховики. 
  • Орендодавець гарантує справність авто, чистоту та комфорт салону. Щоб вирушити в дорогу, достатньо просто залити паливо.
  • Швидке оформлення документів, буквально протягом пів години.
  • Широкий ціновий діапазон для всіх груп клієнтів – від економ-пропозицій до електрокарів, позашляховиків і представницького класу.
  • Можливість взяти авто певної марки та моделі для повноцінного тесту. 
  • Свобода пересування, контроль свого часу та відсутність сторонніх.
  • Комфортні міжміські перевезення, вигідніші за таксі.
  • Практично повна відсутність обмежень. Водій повинен бути повнолітнім, мати посвідчення і певний стаж водіння.

Коли беруть авто напрокат?

Під час війни потреби в мобільності українців відчутно зросли. Багато власних автівок залишилися пошкодженими чи непридатними до використання, були втрачені при вимушеному виїзді або відправилися допомагати ЗСУ. Прокат може компенсувати ці втрати, наприклад якщо йдеться про тривалі переїзди в період вимушеної міграції.  

Окрім реалій воєнного часу, «класичних» причин орендувати автомобіль теж доволі багато. Під час бізнес-відрядження – це можливість вільно планувати свій час та провести робочу поїздку найбільш продуктивно. Про транспорт в іншому місті можна подбати заздалегідь, зробивши онлайн-замовлення та узгодивши з менеджерами всі питання щодо документів.

Якщо власне авто несправне та деякий час перебуватиме на СТО, прокат також може швидко вирішити проблему поїздок по місту.

Власна автівка замала? Достатньо замовити більш габаритний автомобіль (мінівен, позашляховик) і можна без сумніву розпочинати довгий маршрут разом з дітьми, речами та  домашніми улюбленцями.

Зустріч важливих гостей та партнерів, фірмовий трансфер від готелю або іншого закладу, корпоративи та тімбілдінги, урочисті заходи та весілля – представницький клас та габаритні мінівени, взяті в оренду, успішно закриють ці питання.

Варто згадати перед замовленням:

  • Розрахунок оренди здійснюється подобово. Повернувши авто за 28 годин, сплачуємо за дві доби.
  • Вартість залежить від класу автомобіля. Те ж стосується і суми застави, тому вартість прокату дорогих моделей може шокувати. За бажанням в Україні можна знайти прокат і за бюджетною вартістю або скористатися акційною пропозицією.
  • Наявність у договорах «підводних каменів», написаних дрібним шрифтом або вміло замаскованих. Читаємо уважніше.
  • Необхідність повернути транспортний засіб чистим. Не забруднити машину під час поїздок непросто, але за бруд компанія може нарахувати штраф. Перед поверненням автомобіля доведеться заїхати на мийку, а це додаткові витрати.
  • Відповідальність. Тривала подорож стомлює, особливо якщо маршрут пролягає незнайомою місцевістю. В разі ДТП орендарю доведеться заплатити частину вартості авто чи повну вартість.
  • Недостатня розвиненість сфери. Далеко не у всіх невеликих містах можна взяти автомобіль напрокат, оскільки спеціалізовані компанії можуть бути відсутніми. Вартість прокату у монополістів в невеликих містах надто висока.
  • Ризик шахрайства. На жаль, добросовісно працюють не всі автопрокатні компанії, тому слід звертатися до перевірених постачальників.

 Необхідні документи для оренди

  • Дійсне посвідчення водія зі стажем не менше 2 років.
  • Банківська картка, оформлена на орендаря, для оплати застави.
  • Паспорт, що підтверджує повноліття (старше 21 року).

Під час отримання машини слід проконтролювати, щоб страховий поліс та техпаспорт відповідали номеру та іншим даним автомобіля.

Як оформлюють послугу прокату?

  • Акт приймання-передачі. У документі фіксується інформація про автомобіль: показники пробігу, рівня палива та наявність ушкоджень. Будьте уважні, адже за відсутності в акті навіть дрібної подряпини, виявлення її при поверненні авто є підставою для покладання ремонту на орендаря. Якщо отримуєте авто в темний час доби, вимагайте внесення цього до акту.
  • Договір оренди. Як і акт приймання-передачі, договір оформлюється у 2-х екземплярах. Зазвичай великі компанії не відступають від умов, вказаних на сайті, але перед підписанням краще звірити всі пункти. Після повернення авто зберігайте  договір протягом мінімум трьох місяців. Завдяки прописаним в ньому деталям (номер, строк оренди та час повернення) ви убезпечите себе від штрафів та пошкоджень, які може заподіяти інший орендар.
  • Застава: важливий нюанс. Хоча заставна сума є обов’язковою (на випадок пошкодження або невчасного повернення), в процесі онлайн-бронювання її, як правило, не вказують. Дізнатися про заставу орендар може під час вивчення договору чи отримання авто.

Порада: щоб інформація про заставу не стала несподіванкою, з’ясувати її розмір краще під час бронювання та зарезервувати необхідну суму. Якщо компанія пропонує договір без застави, вартість прокату буде вищою приблизно на 20%.

Як знімають та повертають заставу?

Найпростіший спосіб – оплата вартості оренди банківською карткою з одночасним «заморожуванням» на рахунку суми застави. При поверненні, за відсутності додаткових зборів, менеджер розблокує гроші на карті. Термін фактичної доступності коштів вже залежить від банку – від миттєвого до десяти днів.

Кредитка чи не обов’язково?

Помилкова думка, якою керуються багато автомандрівників – орендувати автомобіль можна лише з кредитною карткою. Насправді в договорі оренди заборонені лише знеособлені дебетові картки (не ембосовані, з написом DEBIT та без видавлених цифр). Іменні ж дебетові картки, як і кредитні, автопрокатні компанії приймають без обмежень.

Поліс чи повне страхування?

Хоча на сайтах прокату зазвичай вказано, що КАСКО входить у ціну оренди або страхування включене, насправді ця пропозиція мінімальна або із суттєвими обмеженнями. Пакет «автоцивілки» (ОСЦПВ) включений у будь-якому випадку, відповідно до ПДР. Водночас КАСКО може бути у різних варіантах, найчастіше за франшизою, розмір якої залежить від класу авто. Якщо автомобілю завдано незначних пошкоджень, ремонт здійснюватиметься коштом орендаря. Співробітники прокатних фірм чи брокери мають нагадати про це під час бронювання. Оформлення ж повного пакета КАСКО обійдеться значно дорожче. І пам’ятайте, що страховий поліс не компенсує пошкоджень коліс, дна, салону та лобового скла автомобіля.

Чи «безкоштовна» доставка авто клієнту?

Послуга доставки автомобіля надається практично всіма прокатними фірмами. При цьому в ціну оренди вона включається не завжди. Наприклад, за доставку авто в аеропорт нараховують додатковий «аеропортовий збір». Зазвичай прокатні компанії тримають свої машини на відстані 10-15 хвилин від летовища. І навіть, якщо у компанії в аеропорту або на залізничному вокзалі власна стійка, де можна орендувати авто, гроші за подачу до термінала все одно візьмуть. Так само відбувається, коли потрібно підігнати автомобіль клієнту на конкретну адресу, або ж повернути його не у вказаному постачальником місці. Пильнуйте, адже цей збір не завжди прописаний в договорі.

Ліміт пробігу за добу

Такі обмеження не є винятком. Наприклад, добовий прокат в 150 км. Тобто проїхати у взятій на 4 доби автівці можна не більше, ніж 600 км, а кожен зайвий кілометр – штраф. Цей пункт не завжди вказується при бронюванні, тому варто звернути увагу, щоб не зіткнутися з проблемами. Також при підписанні акту приймання звертайте увагу на відповідність реальних показів одометра зазначеним даним.

Повернення авто в іншому місті

Послуга пропонується більшістю прокатних компаній, але вартість вражає. Загалом вона може сягнути вартості тижня оренди.

Другий водій за кермом

Якщо орендованою машиною керуватиме не лише орендар, варто обрати опцію «другий водій» при бронюванні. Звичайно, контролювати, хто саме керує автомобілем, прокатна компанія нездатна, тому порушення можуть виявити лише у випадку ДТП.

Штрафи при поверненні – за що нараховують?

  • Автомобіль брудний. В умовах оренди це може бути оформлено як необхідність повернути авто чистим або помитим. При підписанні договору на цей пункт слід звернути особливу увагу, оскільки відносно чиста та щойно помита машина – різні речі. Деякі фірми практикують «збір на мийку», додатково до загальної суми сплати за оренду.
  • Неповний бак. Загальне правило – машина передається орендарю і має бути повернена з повним баком. Насправді автомобіль необхідно повернути з такою кількістю палива, яку зазначено в акті приймання.
  • Невчасне повернення. У разі дострокового повернення кошти за невикористаний час не повертаються. Водночас при суттєвому запізненні можна «впіймати» штраф у розмірі добової оренди. У більшості випадків прокатні компанії чекають додаткові 2 години.

Також варто пам’ятати, що виїзд за кордон на орендованому авто можливий лише за погодженням з менеджером та при оформленні відповідних документів. А продовжити термін договору можна навіть, не відвідуючи офісу прокатної компанії. Про це краще повідомити менеджера заздалегідь, тому що автівка може бути заброньованою за наступним клієнтом.

Отримуйте кращі авто за кращу ціну, повертайте їх вчасно й обов’язково підтримуйте зв’язок із менеджерами прокатної компанії. І тоді оренда автомобіля стане справжнім задоволенням.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук