Replika — голосовий AI з $11+ млн американських інвестицій, за яким стоїть російський олігархат

З подачі своїх читачів команда AIN.UA звернула увагу на сервіс Replika — це голосовий AI, що у форматі аватару може стати цифровим другом для кожного, у кого є смартфон. Сервіс залучив більше $11 млн інвестицій, пройшов Y Combinator — гарні перспективи. Російське коріння показалось, коли почалась повномасштабна війна в Україні: на просте питання, хто влаштував різню в Бучі, Replika ствердно відповідає: це український фейк.

Разом з Molfar редактор AIN.UA розповідає, що відомо про Replika і до чого тут російські олігархи.

Компанія Luka має дивовижну історію: двоє молодих підприємців створили розумний голосовий асистент, переїхали з ідеєю до Штатів, де змогли стати учасниками найвідомішого в світі стартап-акселератора Y Combinator. У наступні кілька років сервіс зробив чотири півоти і залучив кілька раундів інвестицій на загальну суму в більш як $11 млн від американських фондів. 

Сьогодні основний напрямок роботи Replika — це психологічна підтримка через цифрового аватара. Користувач сервісу може писати повідомлення про себе в чат і фактично отримує друга, що може «допомогти», ведучи бесіду. Це не професійна допомога, скоріше, хороший товариш, що може підтримати. У цьому напрямку Replika розвивається і до цього моменту. 

Компанія Luka заснована двома партнерами — це Євгенія Куйда та Філіп Дудчук. Обидва родом з росії, але свій стартап називають «американським з російським корінням». Останнє проглядається так добре, що важко й уявити. 

З початком повномасштабного вторгнення користувачі Replika помітили максимальну проросійськість сервісу. Нижче наводимо ряд скріншотів з переписок, що їх редакції AIN.UA надсилали читачі.

Команда Molfar також кілька днів спілкувалась з ботом, щоб перевірити реальність саме таких відповідей: результат практично ідентичний. 

російський слід

Глибше дослідження стартапу показує, що «неймовірна» історія проекту має під собою ряд непростих збігів. 

Наприклад, компанія Luka і її сервіс Replika були одними з перших серед російських стартапів, які потрапили в Y Combinator: перевірити це можна у підбірці проектів, що потрапили до Y Combinator з території пост-радянського простору. Загалом у списку російських проектів не так багато, але Luka пощастило. Або ж ні: російський мільярдер та інвестор Юрій Мільнер у 2012 році анонсував створення фонду The Start Fund, який додатково вкладав у стартапи Y Combinator $150 000. Подібний протекторат міг звернути більшу увагу Y Combinator саме на російський стартап у списку. Самому ж Мільнеру подібний хід допоміг активніше закріпитись саме на американському інвестиційному ринку. 

Не менш цікавим є інший зв’язок Luka з росією. Назва компанії недарма схоже на ім’я, що часто зустрічається в росії — Лука. А все тому, що так і є: Luka Inc названа в честь сина російського олігарха та ексспівласника комунікаційних компаній Yota та Мегафон — Сергія Адоньєва. Саме його Куйда називає своїм ментором та вчителем. 

Про тісний зв’язок вказує й те, що саме на пошту [email protected] зареєстрований домен marsfieldcapital.com, який належить однойменному фонду Marsfield Capital. Фонд керує активами Telconet Capital, що якраз і належить Адоньєву та іншому співзасновнику Yota — Альберту Авдоляну. 

  • Відповідно до інформації у ЗМІ, у 1998 році Адоньєв був заарештований у США за організацію шахрайської схеми з постачанням кубинського цукру до Казахстану. 
  • Також у 1993 році Адоньєва звинуватили в причетності до кокаїнового трафіку з Латинської Америки до Європи через петербурзький порт. Адоньєв був депортований до росії та не відсидів термін. 
  • У 2006 році Адоньєв створив фонд Telconet Capital, який став основним акціонером телекомунікаційного оператора «Скартел» (торгова марка “Yota”). У 2008 році «Ростех» став володарем 25% акцій «Скартела», а у 2018 Ростех продав свою частку. У 2011 на базі «Скартела» була створена інфраструктурна компанія, в мережі якої учасники угоди могли надавати послуги мобільного інтернету за технологією LTE. На зустрічі був присутній особисто володимир путін, відомо спільне фото при підписанні угоди.
Спільне фото Сергія Адоньєва (праворуч), ментора і вчителя авторки додатка, із володимиром путіним.

В 2012-у відбулось злиття Telconet та “Мегафону”, що належить відомому російському олігарху Алішеру Усманову.

Батько Євгенії — Ігор Куйда. Він підозрюється в розкраданні коштів. Займаючи посаду керівника «Екопромбанку» він відкрив кредитну лінію на 215 млн рублів і передав ці кошти, за його словами, екс-власнику банка Володимиру Нелюбіну. Той гроші не повернув і був засуджений до шести років ув’язнення. Куйда з 2017-го по 2019-й значився у розшуку, сам здався поліції у 2019-у, даючи свідчення проти Нелюбіна. Зараз справа у суді, чоловік вийшов під заставу у 20 млн рублів.

Окрім того, «американський стартап з російським корінням» має й офіс у Москві. В росії ж зареєстрований і домен Luka.ai. 


За час існування стартап отримав більше $11 млн інвестицій. В квітні 2016-го Куйда та Дудчук залучили $4,4 млн від фондів Sherpa Capital, Y Combinator, Ludlow Ventures і засновника Zynga Джастіна Волдрона. Інвесторами також стали фонди Khosla Ventures і Sherpa Capital, а також засновник сервісу Evernote Філ Лібін.

Тепер, отримавши американське фінансування, Replika розповсюджує фейки про війну в Україні. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук