Чоловікам-студентам іноземних вишів заборонили виїзд за кордон

Читати на RU

З 14 вересня Державна прикордонна служба перестала випускати за кордон чоловіків, які є студентами іноземних вишів. Як повідомив речник відомства Андрій Демченко в коментарі ICTV, рішення про остаточну заборону прийняли через численні підробки документів.

Що змінилося для студентів?

Раніше студенти призовного віку, що навчаються за межами України, під час воєнного стану могли виїжджати за кордон на навчання. Єдиною умовою для цього була наявність документів про зарахування до 24 лютого та денна форма навчання. Проте тепер навіть такі студенти виїхати з України не зможуть.

«За рішенням вищого військового керівництва, також прийнято рішення про відмову в перетині кордону і тим, хто навчався до 24 лютого. Зважаючи на те, що навчання вже розпочалося, ті, кому це було вкрай необхідно, вже мали можливість залишити межі України», — зазначив Демченко.

На рішення про повну заборону виїзду для студентів вплинула кількість зловмисників, які намагалися покинути територію України просто підробивши документи про навчання.

«Щоденно виявлялися особи, які намагалися використати підробні документи, зазначаючи, що вони є студентами, і в такий спосіб намагалися незаконно покинути межі України. За такі дії передбачена карна відповідальність, протягом місяця таких підробок могло бути виявлено сотні», — додав речник Державної прикордонної служби.

Що робити студентам, що залишились в Україні?

Навіть до 14 вересня законних підстав для пропуску студентів іноземних вишів у прикордонної служби фактично не було. Перелік осіб, які вони могли пропускати визначено постановою №57 і чоловіки-студенти іноземних навчальних закладів до цього списку не входили.

Але надати таким студентам право на виїзд попросив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Тому, за словами речника ДПС Андрія Демченка, цю категорію студентів пропускали.

Тепер потрібно очікувати рішення кабінету міністрів, який може внести зміни в постанову №57 і офіційно додати студентів в перелік осіб, яким можна перетинати кордон. Після цього прикордонна служба знову почне їх пропускати.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук