Військовий облік: особливості та умови для ФОПів

Керівниця відділу BPO for IT компанії Smart Solutions Марина Крамарєва у статті розповідає про особливості військового обліку для фізосіб-підприємців.

Ми вирішили розібратися з тим, як відбуватиметься постановка на облік фізичних осіб-підприємців. Адже нещодавно було оголошено перелік спеціальностей, фахівці яких мають стати на облік вже у жовтні, багато з них належать до сфери IT.

Згідно з наказом, виданим 11.10.2021 року Міністерством оборони України, була затверджена нова процедура планомірного збору інформації щодо призовників. Саме цим документом визначено, що від початку жовтня цього року повинні були перебувати на обліку також жінки. Це спричинило хвилювання серед тих, хто є ФОП з кодами КВЕД, що є в переліку в Міноборони. Та вже є свіжі заяви Міноборони, які розставляють все на свої місця. 

Мобілізація ФОП

Добір відбуватиметься за професією, фахом, а не за напрямом діяльності ФОП. Тому КВЕД здійснення підприємницької діяльності не мають жодного стосунку до критеріїв, за якими буде здійснена постановка на військовий облік. Тобто, головне ― статус «фізична особа та її спеціальність», а не «ФОП та його різновиди діяльності». 

У переліку Міноборони до постановки на облік, зокрема, перелічені такі напрями, як:

  • інженери програмного забезпечення;
  • ті, хто вивчали комп’ютерні науки;
  • дипломи в галузі інформаційних систем та технологій;
  • комп’ютерні інженери;
  • фахівці із системного аналізу;
  • ті, хто навчалися автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій;
  • спеціалісти з кібербезпеки;
  • проєктування мікро- та наносистемної техніки, конструювання матеріалів із їхнім використанням.

Тобто очікувалось, що на облік мають стати фізичні особи, що отримали диплом про освіту за визначеним вище переліком. Пункти в ньому споріднені зі спеціальностями, яких потребують в армії, за кодами 474, 478, 485, 600–604, 803, 805, 806, 815–819, 821, 909, 925, 993, 994. 

Особливості військового обліку жінок

Таким чином, жінки, зареєстровані як ФОП за видами діяльності, котрі підпадають під перелік від Міноборони, згідно з законодавством, можуть бути поставлені на військовий облік лише як фізичні особи та за фаховою спеціальністю. Лише в тому випадку, якщо як фахівці підпадають під опублікований список, а не на основі видів діяльності. Треба зауважити, що йдеться не про мобілізацію, а лише про збір інформації. Це потрібно для визначення, хто в разі потреби може бути залучений до виконання робіт за своєю спеціальністю у воєнний час. 

Перше, що турбує людей, ― чи правомірними є дії Міноборони. Відповідь ― так, адже обов’язок боронити суверенітет та цілісність України покладений на всіх громадян, про що вказано в статті 17 нашої Конституції. Жодного поділу за статевою ознакою не зазначено. Водночас статтею 11 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначено те, що жінкам, які здобули певний фах, необхідно подавати облікові дані. Міноборони передали на розгляд до Верховної Ради пропозиції змін до згаданого вище закону, та їх внесення ― дуже довготривалий процес. 

Звільнення жінок від постановки на облік та військової служби

6 вересня 2022 року міністр оборони Олексій Резніков підписав свіжий наказ від Міноборони, що відтермінував строки взяття жінок відповідних професій на облік до 1 жовтня 2023 року. Очікується, що протягом цього року парламентарі на законодавчому рівні встановлять повну добровільність постановки жінок на військовий облік. У разі схвалення всіх пропозицій до змін у законі, перелік спеціальностей для жінок може скоротитися до оптимальної потреби: медицина, радіотехніка, харчові технології. 

Багатьох жінок турбує, що й через рік їх можуть мобілізувати, попри те, що  вони не мають жодної підготовки, а вдома залишається дитина, батьки. Маємо заспокоїти ― Закон передбачає, що навіть під час воєнного стану жінки не будуть залучені, якщо:

  • є дружинами військовослужбовців та матерями-одиначками з неповнолітніми дітьми;
  • непридатні через здоров’я;
  • доглядають за дитиною-інвалідом до повноліття;
  • вагітні;
  • доглядають за хворими батьками, дитиною, чоловіком;
  • не підпадають під дію Закону за віком (молодші 18 та старші 60 років);
  • засуджені до відбування покарання;
  • перебувають у відпустці по догляду за дитиною віком до трьох років (або шести, якщо є медичний висновок).

Ситуацію з постановкою жінок на військовий облік прокоментував Генштаб ЗСУ. Там заявили, що на сьогодні вони у державі немає потреби збільшувати кількість жінок на обліку, хоча деякі спеціальності насправді є дефіцитними. А заступниця міністра Ганна Маляр зазначила, що з 2014 року на фронті немає жодної жінки, яка потрапила б туди примусово. 

Резервування ФОП для підприємств

Для ФОП не передбачено умов для звільнення від служби. Проте у багатьох випадках українські фахівці працюють у компаніях, отримуючи статус фізичних осіб-підприємців. Здебільшого такий формат актуальний для IT-спеціалістів саме з того списку спеціальностей, які мають бути на обліку.

Штатні співробітники за законодавством можуть скористатися інструментом для бронювання, за винятком дефіцитних спеціальностей. Проте для ФОП такий механізм не працює, адже потрібно довести, що вони виконують завдання, важливі для економіки країни чи її обороноздатності. Лише в цьому випадку можна й надалі займатися своєю справою. 

Наразі питання бронювання критичних спеціалістів і тимчасового виїзду за кордон детально не вирішене та перебуває в стадії опрацювання та вдосконалення.

Автор: Марина Крамарєва, керівниця відділу BPO for IT компанії Smart Solutions

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук