Як швидко увійти в ІТ? Розповідаємо про професію лінкбілдера

1

Багато охочих знайти легкий та швидкий вхід в IT-індустрію, не звертають увагу на вакансії лінкбілдера. І дарма, адже ця професія має попит, достойно оплачується та відкриває широкий спектр можливостей. Про них розповідаємо у блозі компанії Boosta.

У чому полягає суть лінкбілдингу? 

Основна мета під час створення будь-якого сайту полягає в залученні на нього цільової аудиторії. І чим вище сайт знаходиться у пошуковій видачі, тим більша ймовірність того, що користувачі на нього клікнуть. 

Але як зробити так, що сайт добре ранжувався? Один із варіантів — наявність посилань на нього зі сторонніх ресурсів: форумів, ЗМІ, вебсайтів.

Саме цим і займається спеціаліст з лінкбілдингу: шукає платформи, де можна розмістити лінк, готує текст (часто разом у парі з контент-менеджером) та безпосередньо розміщує матеріал.

Ми поговорили з чотирма спеціалістами IT-компанії Boosta про те, чому вони обрали цю позицію, як складається їхня кар’єра та що варто робити, щоб потрапити у лінкбілдинг. 

Олег Бей, LinkBuilding Team Lead

З юриста в ІТ

Олег Бей

Я юрист за освітою, але айтівець у душі. Диплом бакалавра отримав у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого, а звання магістра в галузі міжнародного права здобув у Німеччині. Після того повернувся до Києва та влаштувався на роботу юристом з заробітною платнею у 115 доларів. До слова, стільки ж я сплачував за оренду однієї кімнати в Києві. Через рік такого життя я зрозумів, що варто щось змінювати. Тоді мій друг порадив мені перейти в ІТ, я пройшов курси та влаштувався на роботу лінкбілдером. З того часу пройшло близько 5 років і зараз я –  LinkBuilding Team Lead у Boosta, а моя команда налічує понад 15 фахівців. 

Про те, що найбільше приваблює в роботі 

Як юрист, я звик до бюрократії та роботи «за стандартами», тому для мене відкриттям стало те, як в ІТ цінують нові погляди, швидкість, легкість та відсутність тієї ж бюрократії. У ніші лінкбілдингу у мене є можливість покращувати та оптимізувати процеси, шукати цікаві нестандартні рішення. Це робота на результат, а не очікування, коли  8-годинний робочий день закінчиться.
Окрім того, не може не приваблювати фінансова сторона питання. Для порівняння, юристом я отримував спочатку $115 і за рік роботи отримав підвищення до $140. А коли прийшов на роботу лінкбілдером, не мавши за плечима практичного досвіду, а тільки проходження курсів, моя винагорода вже тоді складалася з $350 фіксованої оплати та $150 бонусом. Здається, вибір був очевидним.

І, звісно, мені подобається те, що я постійно розвиваюся, адже IT – не та галузь, яку ти за один раз вивчив і все. Тут є можливість завжди дізнаватися щось нове, слідкувати за трендами та вдосконалювати свої навички.

Практичні поради, як потрапити в лінкбілдинг

Для цього достатньо просто мати чітко визначену ціль із встановленими часовими обмеженнями та обраними способами, як цієї мети досягнути.

  • Створіть конкретну road map з прописаним таймінгом.
  • Наприклад, виділіть собі один місяць на повторення іноземної мови. До речі, чим більш мов ви знаєте, тим вищим буде ваш дохід.
  • Наступний місяць витратьте на вивчення ніші лінкбілдингу та SEO загалом.
  • Вирішуйте самі чи йти на курси, чи зайнятися самоосвітою. В інтернеті є багато корисних матеріалів у відкритому доступі.
  • А далі виділіть час на пошуки роботи – підбір вакансій, співбесіди, тестові тощо. Цей етап можна пройти як за тиждень, так і за місяць.

Анастасія Пінчук, COO в маркетинговій команді

Про кар’єрний шлях, який розпочинався з позиції лінкбілдера

Анастасія Пінчук

Boosta стала першою компанією, де я отримала реальну роботу. Тоді я була студенткою третього курсу. Саме той вік, коли хочеться бути незалежною – мати дохід, слідувати тенденціям та поглинати якомога більше знань. Тоді, у 2017 році, більшість вакансій, які допускали відсутність попереднього досвіду, були якраз у сфері лінкбілдингу.

Близько місяця я читала корисні матеріали про цю нішу, вивчала її та, зрештою, розіслала своє резюме в три компанії. І ура – мені зателефонували з Boosta. А сьогодні я працюю тут вже понад п’ять років.

Починала я з позиції лінкбілдера. Круто, що ця сфера не вимагає 5+ років досвіду та наукового ступеня: вистачить теоретичних знань та великого бажання. Я працювала на цій позиції близько трьох місяців. Пам’ятаю, що розпочинала свою роботу тоді о 8-ій ранку, щоб швидше та якісніше за всіх будувати посилання. Я ніколи не відмовлялася від завдань, хапалася за будь-яку можливість і постійно вчилася. Як результат, на 4-ий місяць роботи я стала Link Building Team Lead, на другий рік роботи –  Head of Link Building Department, а на третій – COO маркетингового департаменту.

Про переваги та недоліки позиції лінкбілдера

Я можу виокремити кілька переваг лінкбілдингу:

1. Хороший старт в IT. Маю принаймні 10 знайомих, які починали з лінкбілдингу, а зараз працюють в IT-компаніях на різноманітних позиціях – від project manager до data analyst.

2. Гнучкість. Для роботи вам достатньо мати лише інтернет та ноутбук. 

3. Високий рівень винагороди. Окрім того, що ця професія дарує можливість почати працювати без досвіду, ви ще й можете отримати шанс вже зі старту непогано заробляти. 

До недоліків можу віднести певну рутинність, але при великому бажанні роботу можна урізноманітнити. Час не стоїть на місці, тож варто шукати та впроваджувати нові технології, підходи.

Про необхідні навички

У професії лінкбілдера важливо мати як деякі практичні навички, так і soft skills. 

До soft skills належать:

  • Вміння комунікувати. Спілкування буде досить багато, потрібно постійно взаємодіяти та знаходити спільну мову з замовниками;
  • Робота в команді. Особистий прогрес фахівця та досягнення KPI часто можуть залежати від командного успіху  загалом, тому важливо бути командним гравцем;
  • Самоорганізованість. З одного боку, позиція лінкбілдера дає свободу дій, оскільки фахівець може отримати таски на початку місяця та сам планувати процес їх виконання. Але, з іншого боку, необхідно оптимально та чітко організовувати свою роботу, адже порушувати дедлайни – це не ок;
  • Проактивність та бажання вчитися. Важливо не боятися виходити за межі своєї відповідальності та не мати принципу «це не моє завдання».

Стосовно основних практичних навичок. Must для лінкбілдера – це іноземні мови, базове володіння excel/google sheets та вміння шукати інформацію.

Анастасія Ткач, лінкбілдер 

Про переїзд з Польщі та як потрапила в Boosta

Анастасія Ткач

До того, як потрапити в Boosta я жила більше ніж 2 роки у Польщі. Але асимілюватися мені було важко, тож я дуже хотіла повернутися на Батьківщину, спробувати реалізувати свій потенціал тут. Тепер вже понад рік я живу в Україні та працюю лінкбілдером на ремоуті.

Насправді, я б ніколи не повірила, що моя робота буде пов’язана з IT-компанією, адже  вірила у стереотип, що це дуже важко та незрозуміло.

На щастя, моя подруга працювала у сфері лінкбілдингу й одного разу я побачила її в процесі роботи. Пам’ятаю, тоді вона обирала емодзі для тексту 🙂 Я поцікавилася, ким вона працює, погуглила детальніше й вирішила спробувати себе в цій професії також. Саме в той час Boosta Academy анонсувала курс з лінкбілдингу, тож я зареєструвалася, пройшла його, отримала сертифікат з відзнакою. Після цього мені запропонували роботу. І я щаслива, що так сталося!

Про те, що приваблює у професії лінкбілдера

Це відносно легка, але цікава професія. Вона пов’язана з маркетингом та просуванням сайтів. Тут існує кар’єрне зростання. Наприклад, орієнтовно через рік я планую рухатися далі кар’єрними сходинками у сфері SEО-оптимізації та переходити на позицію Junior SEO. 

Окрім того, професія лінкбілдера дарує цінний досвід та навички, які я використовую в повсякденному житті. Здається, тепер я можу «нагуглити» абсолютно все, що мені треба, а також легко розрізняю, на яких сайтах розміщено достовірну інформацію, а на яких – не дуже. А завдяки роботі з ринком США та Європи (зокрема, Польщі), я постійно підтримую на належному рівні свої знання англійської та польської мов. 

Пʼять порад для тих, хто хоче податися на позицію лінкбілдера

1. Гугліть. Насправді, інтернет-павутина переповнена корисною інформацією про лінкбілдинг та SEO-оптимізацію. Гарантую, що в пошукових системах можна знайти відповідь на будь-яке ваше запитання. Варто лише приділити цьому час. 

2. Не робіть абияк. Хоч це й не дуже складна робота, вона все одно вимагає наполегливості, допитливості та посидючості. 

3. Вчіть мови. Чим більшою кількістю мов ви володієте, тим краща ваша конкурентоспроможність. Але не хвилюйтеся, достатньо знати мови на середньому рівні, адже спілкуватися в live-режимі вам не доведеться.

4. Постійно навчайтеся. Це ознака того, що ви маєте круті амбіції.

5. Розпочинайте свою кар’єру в Boosta. Тут піклуються про свою команду, надсилають вітамінки та подарунки, радять книжки й організовують круті корпоративи, наприклад, минулого року завдяки Boosta я побувала в Туреччині.

Станіслав Войтенко, лінкбілдер

Про світчинг в ІТ

Станіслав Войтенко

Офіціант, кальянник, мерчендайзер – таким був мій кар’єрний шлях до того, як я обрав професію лінкбілдера. Насправді, перелічені вище позиції – досить типові для молоді, яка хоче мати додатковий заробіток. І всі ці професії дарують хороший життєвий досвід, але, це точно не історії про кар’єрний розвиток та досягнення вершин.

Враховуючи це, трішки більше ніж рік тому я вирішив кардинально змінити своє життя – почав вивчати лінкбілдинг. Я приходив після роботи о 23 годині, швидко робив свої справи та сідав вчитися. Близько 1,5 місяці я поглинав інформацію про SEO-оптимізацію та лінкбілдинг, а після цього – розсилав свої резюме. Зірки зійшлися: я пройшов кілька етапів співбесід у Boosta, виконав тестове й тепер я – лінкбілдер.

Про те, чому лінкбілдинг – це круто

На мою думку, це професія можливостей. По-перше, завдяки їй я загалом вивчив ринок ІТ і тепер розумію, як зможу розвивати свою кар’єру далі. По-друге, лінкбілдинг – це про гнучкий графік. Інколи я можу відлучитися, наприклад, у спортзал, а потім повернутися та допрацювати. Такий підхід дозволяє мені змінювати вид діяльності та не втомлюватися від буденності. Я не боюся понеділків, бо мені робота в кайф. По-третє, відносно легкий поріг входу в професію. Як я вже казав, я витратив приблизно 1,5 місяця на навчання.

І останній пункт – ви отримаєте класні навички, які зможете використовувати в житті. Я, наприклад, тепер на «ти» з ноутбуком, вмію правильно гуглити та створювати акаунти за кілька секунд. А ще я знаю, як аналізувати та керувати трафіком. Якби мені запропонували повернутися на рік назад, я би знову подав заявку в Boosta.

Поради тим, хто бажає потрапити в лінкбілдинг

1. Будьте наполегливими. Перед тим, як прийти в Boosta, я мав три неуспішні співбесіди, але це не зупинило мене. Пам’ятайте, будь-які інтерв’ю – це досвід. Мені, наприклад, ставили питання, на які я не знав відповідей, тож після кожної співбесіди я гуглив та вивчав щось нове. Never give up. 

2. Постійно навчайтеся. Я читав багато матеріалів та дивився відео в Youtube. До речі, набагато краще подається інформація англійською мовою, тому рекомендую обирати саме такі відео та статті. 

3. Добрий день, everybody! Мінімальне знання мови вам точно знадобиться, тож не витрачайте час дарма та підтягуйте свою англійську.

Відчуваєте в собі сили та хочете подати свою кандидатуру на позицію Linkbuilder у Boosta? Тисніть на кнопку та let’s do great things together!

А також не забувайте слідкувати за оновленнями та курсами в Boosta Academy. Це чудова можливість отримати ґрунтовні знання від найкращих спеціалістів на ринку. 

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Посил статті – ‘Всі бігом в айтішечку’! Блін,лінкбілдер, це ж треба було таке придумати))) Чувак котрий в під’їздах чи в туалетах над пісуарами розклеює рекламу – це теж вважай лінкбілдер)

Пошук