Getty Images заборонила операції зі згенерованими нейромережами картинками

Getty Images заборонили завантажувати та продавати ілюстрації, створені за допомогою нейромереж, на кшталт DALL-E чи Stable Diffusion. Генеральний директор Getty Images Крейг Пітерс в коментарі The Verge заявив, що причиною такого рішення є питання про законність використання таких зображень.

В чому проблема зі згенерованими зображеннями?

Нейромережі, такі як Stable Diffusion, навчаються створювати нові картинки вивчаючи різні зображення, включно з тими, що захищені авторським правом. Вони беруть їх в особистих блогах художників, новинних сайтах і фотосервісів, включаючи Getty Images. Таке використання контенту є законним у США, оскільки підпадає під дію доктрини «добросовісного використання». 

Але доктрина добросовісного використання забезпечує слабший захист подальшої комерційної діяльності з результатами роботи нейромереж, наприклад продажу згенерованих ними фотографій. Крім того, деякі художники, чиї роботи були зібрані та імітовані нейромережами, вже закликають прийняти нове законодавство для регулювання цієї сфери.

«Існують реальні занепокоєння щодо авторських прав на результати роботи цих нейромереж і невирішені проблеми з правами на зображення, метадані зображення та тих осіб, які містяться на зображенні», — сказав генеральний директор Getty Images Крейг Пітерс. 

Пітерс зазначив, що продаж контенту, створеного штучним інтелектом, потенційно може наражати користувачів Getty Images на юридичний ризик. Хоча він відмовився повідомити, чи отримувала Getty Images судові скарги.

Як з нейромережами борються інші платформи?

Getty Images — не єдиний представник індустрії, хто почав боротися з нейромережами та згенерованим контентом. Один із найбільших конкурентів Getty Images, Shutterstock, схоже, обмежує деякі можливості комерційного використання згенерованих зображень, але ще не запровадив конкретні правила заборони матеріалів. 

Інші платформи також почали видаляти нейромережні зображення, але, переважно, не посилаючись на захист клієнтів. Наприклад, мистецький сайт FurAffinity заявив, що заборонив штучний інтелект, оскільки він підриває роботу художників.

«Програми штучного інтелекту та машинного навчання (DALL-E, Craiyon) використовують роботи інших художників для створення контенту. Цей створений вміст може посилатися на сотні, навіть тисячі творів інших художників для створення похідних зображень. Наша мета — підтримати артистів та їхній контент. Ми не віримо, що в інтересах нашої спільноти маємо допускати на сайт вміст, створений штучним інтелектом», — йдеться в заяві FurAffinity.

Чому це цікаво?

Генеративні нейромережі, що створюють зображення за загальним текстовим описом за останні пів року зробили величезний стрибок в якості, доступності, та можливостях використання. Деякі з них випускаються за ліцензіями, які дозволяють комерційне використання. 

Таким чином, автором зображення вважається той, хто ввів в нейромережу текстовий опис. Він несе всю відповідальність за незаконне використання реальних об’єктів, людей чи торгових марок, проте ця людина має також право продавати згенеровані зображення.

Заборона на розповсюдження таких зображень в фотобанках виглядає дещо дивною та підриває один з основних напрямків для використання та розвитку генеративних нейромереж. Так, це на деякий час убезпечує художників та фотографів від втрати роботи. Проте рано чи пізно покупці самі відкриють для себе нейромережі та можливо, відмовляться і від фотографів і від фотобанків.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук