«У нас країна збільшилась!»: CEO Paratype привітала усіх з анексією українських земель

Читати на RU

CEO Paratype Анна Якупова опублікувала вітання із анексією українських земель за результатами псевдореферендумів, які окупаційна російська влада проводила на захоплених українських територіях.

  • Paratype — це давній і відомий російський бізнес, що працює ще з 90-х. Компанія займається виготовленням шрифтів для навігації, реклами та вебдизайну. Серед її клієнтів Google, Apple, Microsoft, Nestle, Wargaming та інші великі компанії.
  • Псевдореферендуми, які російська влада та колаборанти проводили з 23 по 27 вересня в окупованих Луганській, Донецькій, а також Херсонській та частині Запорізької області, не визнаються жодною країною світу. У них брали участь кілька відсотків від населення цих областей, часто під дулом автомата та під загрозою життю або свободі. Російська влада намалювала їм результати на рівні 90% і вище: навіть для результатів підтасованих виборів президента путіна такі цифри не озвучувались.
  • Проте CEO Paratype вирішила опублікувати привітання із цим явищем, причому в публічному чаті для дизайнерів та шрифтярів T T chat (зараз уже закритий):
  • Оскільки чат — відкритий, скріншоти досить швидко попали на публіку. Спочатку на них звернув увагу дизайнер із Києва Євгенiй Анфалов, потім їх перепостив шрифтяр Сергій Рассказов: саме після його репосту ці заяви голови компанії почали масово обговорювати.
  • На скандал зреагувала і сама компанія (не могла не зреагувати, адже у них є американська юрособа Paratype, Inc.). Але із тексту заяви видно, що над ним не надто старалися. Вона починається із того, що заяву Анни вирвано з контексту (ніби та переписка допускала якесь інше трактування, окрім відвертої підтримки злочинних дій російської влади). А завершується тим, що компанію поєднує любов до шрифтів, а не політичні погляди.
https://twitter.com/ParaTypeNews/status/1575160510542233603

Чому це важливо: подібні слова та заяви прямо і вкотре вказують на те, що пересічні росіяни підтримують дії свого президента і їм відверто всеодно на те, що відбувається в іншій країні. Більше того, ми можемо спостерігати, що представники всіх без виключення індустрій є такими ж учасниками політичних процесів, хоча часто люблять казати, що «мистецтво поза політикою». Все в політиці, а хороших росіян — немає. І так, такі слова не можна вирвати з контексту, було сказано те, що сказано.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук