Firefly Aerospace запустила ракету Alpha. Компанію створили українці

1 жовтня 2022 року американська аерокосмічна компанія з українським корінням Firefly Aerospace провела другий тестовий пуск ракети Alpha. В 10:01 за київським часом Alpha стартувала з бази Космічних військ США Ванденберг, штат Каліфорнія, та успішно вивела корисне навантаження на орбіту. Політ транслювався у прямому ефірі.

Запуск став дуже важливим досягненням, адже у небагатьох виробників ракет успішні пуски виходили з другого разу. Таймінг запуску можна подивитись нижче:

T+ — це час, який пройшов до цієї стадії з момента пуску, скріншот з трансляції

Декілька фактів про ракету

  • Ракета-носій Firefly Alpha летить на висоту 300 км, її корисне навантаження — малі супутники NASA TechEdSat-15, Serenity від Teachers in Space та інші.
  • Alpha розрахована на підйом вантажу вагою до 1170 кг на низьку навколоземну орбіту та приблизно вдвічі менше на сонячно-синхронну орбіту.
  • Ракета відноситься до легких, та висота в 29,48 м робить її одною з найбільших у класі. Діаметр ступенів — 1,8 м, діаметр обтічника — 2 м.
  • Alpha оснащена чотирма рідинними двигунами Reaver 1 для першого ступеня та одним двигуном Lightning 1 для другого. Перед пуском носій зазнав невеликих оновлень, пов’язаних із зменшенням рівня вібрації від роботи двигунів.
  • Детальніше про саму ракету та історію її розробки можна прочитати у нашій минулорічній статті про перший пуск Alpha. А більше деталей про другу місію можна подивитись у матеріалах компанії.
Скріншот з трансляції пуску

Перший старт

  • Перший старт відбувся 3 вересня 2021 року о 4:59 за київським часом — ракета Alpha стартувала, та за кілька хвилин місію перервали, підірвавши ракету.
  • Згодом в Firefly назвали причину: довільне закриття клапанів одного з 4 двигунів Reaver першого ступеня на 15 секунді польоту. Після цього ракета-носій продовжила набирати висоту на трьох інших двигунах і зберігала керованість на дозвукових швидкостях протягом 145 с, при номінальній тривалості роботи першого ступеня близько 165 секунд. Однак після набору надзвукової швидкості було зафіксовано відхилення у траєкторії польоту і з міркувань безпеки ракета була ліквідована по команді з центру управління польотом з Землі.
  • Незважаючи на втрату ракети, льотну демонстрацію можна вважати успішною. Alpha відірвалася від землі і досягла надзвукової швидкості. На сьогодні ще жодна компанія у світі не завершила місію з першої спроби. Це стосується і перших трьох ракет SpaceX, однієї Virgin Galactic LauncherOne та мінімум двох Astra Space.

Firefly Aerospace в 2022 році

Firefly Aerospace була заснована в 2017 році українським підприємцем Максом Поляковим, повну історію компанії ми розповідали раніше. У грудні 2021 року стало відомо, що невдовзі після першого старту на компанію почав тиснути регулятор — комітет з іноземних інвестицій США.

Усі роки компанія активно співпрацювала з владою США (1 / 2 / 3 / 4), отримувала контракти від NASA і неодноразово перевірялась з точки зору безпеки. Але за інформацією Bloomberg, хоча Україна є союзником США, загроза російського вторгнення посилила занепокоєння щодо того, що може статися з цінними технологіями всередині країни.

У лютому 2022 року у Firefly Aerospace з’явився новий акціонер — американський AE Industrial Partners. Умови угоди невідомі, але за кілька місяців потому в Firefly повідомили про швидке звільнення Тома Маркусіка з позиції CEO. На час перехідного періоду виконувачем обов’язків CEO Firefly Aerospace став Пітер Шумахер, партнер AE Industrial Partners. А згодом його змінив поточний CEO, Біл Вебер.

Після старту 1 жовтня 2022 року частота пусків повинна зрости. Наразі дата нової місії невідома, але у Firefly Aerospace вже готові:

Усі компоненти вже зібрані. Усі карбон-баки вже зроблено на десять ракет уперед. Двигуни — на п’ять ракет уперед. Авіоніка — на десять-п’ятнадцять ракет уперед — повідомив Поляков на брифінгу наприкінці минулого року

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук