Матеріал підготовлено за підтримки Lenovo
Що це означає?

Підбірка захоплюючих ігор, у які варто пограти

Рекомендації гейм-дизайнера

Декілька місяців, починаючи з 24 лютого, не сприймався будь-який контент, крім новин. Перший музичний трек я послухав у квітні, перше кіно подивився у травні, спробував пограти в першу гру лише в червні (хоч і сам працюю в геймдеві). Спеціалісти це пояснюють реакцією психіки: стрес зашкалює, баланс у мозку порушується й починає переважати симпатична система. Вона призводить до появи змін у поведінці, «вимикаючи» усі емоції. Цей процес необхідний, щоб людина могла ефективно функціонувати задля виживання.

Але фахівці кажуть, що з часом психіка адаптується до постійного стресу та повертається до звичайного свого стану. Аби пришвидшити стабілізацію, психологи рекомендують відновити свою щоденну рутину. Тож якщо ви геймер, ігри — чи не найкращий рятівник під час потрясіння.

Якщо ви вже готові морально та фізично повертатись в ігрові світи, то найперше, що треба зробити — це пограти в новинки, які ми пропустили, а потім — повернутись до проєктів, про які ми забули у 2021. Ми в AIN.UA за підтримки Lenovo зібрали список найкращих, на нашу думку, ігор 2021 і 2022. І спробували в них пограти!

Цю підбірку нам допоміг створити та затестити гейм-дизайнер з Ubisoft Сергій Тодосан. Упродовж двох тижнів він користувався ноутбуком Lenovo Legion 7i для роботи, поточних задач та ігор.

Ред: Цей проєкт ми готували ще до 24 лютого, тож встигли потестити ігри та поділитися робочим досвідом. З початку повномасштабного вторгнення Сергій вступив до лав ЗСУ та захищає Україну на передовій.

Якщо ви фанат страждань соулслайків, то, мабуть, чули, що геніальна гра FromSoftware побила всі рейтинги щойно вийшла. Люди брали відпустки та кидали все, аби отримати 120 годин болю та краси відкритого світу, який, до речі, дуже цікаво досліджувати. Цей відкритий світ — головна фішка Elden Ring, він перенасичений інформацією, історією та ігровими подіями. Чому це цікаво досліджувати? Бо сценарій допомагав писати Джордж Мартін — автор серії книг, за якими зняли серіал «Гра престолів». У грі дуже багато битв з босами, головоломок та квестів. Майже все, що ви побачите на екрані можна досліджувати та неодмінно нарватися на складного супротивника. Але в цьому і фішка. Гейм-дизайнер Міядзакі насправді зробив унікальну та майже геніальну гру, яка одразу стала хітом, і мало хто її зможе обійти в цьому. Якщо ви раніше боялись соулслайк-ігор — то в Elden Ring поріг входження нижчий за інших, та і за складністю вона легша. Тож геймерам приготуватися — таку гру пропускати не можна. А з потужною відеокартою в ноутбуці Lenovo Legion 7i ви цілком насолодитеся красою відкритого світу.

Дивитися трейлер
1
2

Польська студія Techland нарешті випустила продовження свого зомбі-горора (на це в них пішло 6 років) та зробила великі кроки у розробці, сторітелінгу та ігрових механіках. А ще там паркууур. Паркур — одна з основних механік цієї гри, і тут він найкращий взагалі в усій ігровій індустрії. Насправді це дуже весело: бігати стріхами, а потім стрибнути у натовп зомбі, покришити їх на частини за допомогою кишенькового ножа та побігти далі. Так можна робити, але ще є сюжет, де у вас буде право вибору, як він розвиватиметься. І результати вашого вибору будуть миттєвими. Не треба чекати фіналу, аби зрозуміти, що ви накоїли і як це впливатиме на загальну картину всесвіту. Дуже класна механіка дня і ночі, яка була і в першій частині, де вночі зомбі небезпечніші, але тут краще. Коротко кажучи, гра нормальна, але все-таки 6 років розробки виявилось замало, щоб зробити її дійсно довершеною. Багато спрощень та ігрових умовностей, забагато квестів принеси-подай та дрібні недоробки не роблять з неї гру-шедевр, гру-хіт. Рекомендую пройти її лише за сюжетом зі супутніми другорядними квестами. Але не глибше. 144 Гц частоти оновлення екрана монітора на Legion 7i дозволить вам паркурити дуже плавно і не потрапити під удар зомбі.

Дивитися трейлер

Ви граєте за кота. За простого кота. Який ходить на чотирьох лапах, не вміє розмовляти, не володіє магією чи якимись надприродними можливостями. Ви — простий кіт, який шукає дорогу до своєї сімʼї. Ходите собі, п’єте водичку з калюжі, точите кігтики об диван, щось розбиваєте заради розваги, бігаєте по клавішах піаніно та муркотите — ось і весь геймплей. Але ж ви котик у постапокаліптичному кіберпанковому суспільстві роботів, які намагаються бути людьми. І через свого робота-напарника (з яким зустрінетесь на початку гри) ви й пізнаєте цей світ, його конфлікти та історію. Гра коротка, але атмосферна. Якщо не пробігати її, то можна класно відпочити морально та насолодитись перебуванням в тілі безтурботного котика. До речі, акумулятора Legion 7i вистачить, щоб пройти гру без підзаряджання, бо він витримує на собі до 8 годин роботи.

Дивитися трейлер
3

Сергій Тодосан грає в ігри з трьох років, тому завжди мріяв працювати в геймдеві й шукав шляхи туди потрапити. І знайшов.

«Я потрапив в Ubisoft чотири роки тому, три з яких працюю гейм-дизайнером. Був спочатку QA, потім junior, а нині middle game designer. Я потрапив на проєкт, який дуже любив з дитинства — працював над серією Assasins Creed, потім над новим IP — Immortals Fenyx Rising. У студії для роботи ми використовуємо потужні стаціонарні комп’ютери. Особисто в мене ігровий ноутбук, і коли треба попрацювати з дому, то я під'єднуюсь з нього до свого робочого комп’ютера віддалено.

Коли я брав ноутбук, то попросив поставити на нього три гри: Deathloop, Sherlock Holmes Chapter One та Gardians of the Galaxy. Грав у них два тижні та один раз зайшов з браузера в ютубі подивитись відео про наративний дизайн. Почав знайомство з ноутбуком з Deathloop, і це було як в жарті про “проблеми білих людей”. Мені було занадто швидко від тих 200 кадрів за секунду, які видавав ноутбук. Я собі все поставив у налаштуваннях на ультраякість графіки. І було досить незвично отримати на ноутбуці великий FPS та ультраякість».

ТОП ігри 2021 року, яких не варто пропускати:

P

Guardians of the Galaxy

Ця гра у підбірці не просто так. Ніхто не вірив у неї після провальної гри про Месників від тих же розробників. Але вона змогла. Мабуть, це магія Джеймса Ганна — геніального режисера, який зробив «Вартових Галактики» саме такими, які вони є зараз. Він ще раніше казав, що хотів створити свої «Зоряні Війни», але яскравими, сюрреалістичними та комічними. Запасайтесь вільним часом, адже від цієї історії про космічних бандитів неможливо відірватись.

Guardians of the Galaxy

Найкращий сюжет

It Takes Two

The Game Award у номінації «Гра року». Кооперативна гра (не фіфа та мортал комбат), кооперативна гра, від розробників крутої A way out та A Tale of Two Sons режисера-сценариста Йозефа Фареса (який посилав у дупу Оскар). Це чудова пригодницька гра про сімейну пару на межі розлучення, яку хоче примирити їхня донька. Гра повна головоломок, несподіваних локацій, крутих босів та з нестандартним геймплеєм. Це гра не про змагання одне з одним, а про допомогу та співіснування, де в пошуках скарбів знаходиш забуте кохання.

It Takes Two

Топова гра для двох, переможець усіх конкурсів

Halo Infinite

Колись перша Halo вийшла на «коробку» і показала всім, що у шутери можна зручно грати на геймпадах. Нова ж частина доводить, що геймплей все ще може бути цікавішим за сюжет та історію. У цій грі краще розглядати околиці у відкритому світі, рятувати солдатів, шукати частинки ЛОРу всесвіту Halo та стріляти, стріляти, і ще раз стріляти. Сюжет залишає більше запитань, аніж відповідей, особисто мені знадобилось півторагодинне відеопояснення всього сюжету Halo, щоб щось допетрати. «Стріляти, не думати» — такий девіз Halo, і за це йому моя повага.Сергій зазначив, що завдяки потужності відеокарти та крутого монітора в Halo класно грати, бо найголовніше в таких шутерах — FPS.

Halo Infinite

Класика вічна

L

Sherlock Holmes Chapter One

Frogwares вже 20 років робить ігри про найвідомішого детектива. У 2021 вийшла нова частина, але вже про молодого Шерлока. Багато квестів, відкритий світ на чарівному та небезпечному сонячному острові Кордона. Купа діалогів, таємниць та драм. Фішка детективних ігор від Frogwares у тому, що вони ніколи не водять гравця за ручку по сюжету. Якщо хочете знайти бандитське лігво — ось вам назва вулиці, ось вам мапа, йдіть шукайте самі, жодних компасів. Такий метод допомагає гравцям познайомитись з усіма другорядними місіями, цікавими місцями та просто красивими краєвидами, яких на острові вдосталь.

Sherlock Holmes Chapter One

Українська гра

A

Resident Evil Village

Перше, про що думаєш, коли згадують останню Оселю Зла — вайфу Альсіну Димитреску. Якщо ви вже знайомі з цією серією ігор, то звикли, що це сурвайвл-горор. Але нова частина більше про екшн, ніж про горор. Вона має класний сценарій, який не відпускає до кінця. Capcom поекспериментували зі своєю грою — і в них вийшло дуже круто. Після римейків старих частин — це наче свіжий ковток повітря для серії, і видно, що це тільки початок, далі буде ще краще. Гра зроблена технічно ідеально, тут крутий саунд-дизайн, фотореалістична графіка, яскраві боси та взагалі все потужно. Якщо раніше боялися пограти, то почати можна з цієї частини, вона не така страшна і тримає аж до кінця. А після фінальних титрів більше запитань, чи помер все ж таки Ітан?

Resident Evil Village

Теж топ багатьох рейтингів

Far Cry 6

Треба було зробити 6 частин, щоб головний герой цієї серії ігор навчився говорити. Far Cry 6, майже те ж саме, що Far Cry 5, тільки в іншому сетингу У цій грі розробники спочатку хочуть змусити нас повірити у диктатуру, що все погано, і взагалі, ніхто окрім нас не зможе перемогти зло. Але за фактом тут просто все дуже дико. Ручні алігатори, рюкзак із самонавідними ракетами, бої півнів, дуже веселі революціонери та постійні тусовки. Тобто ми не перебуваємо в стані напруги, що ось ще трошки й ми не встигнемо врятувати світ. Все якраз навпаки. Можна спокійно їздити собі ВЕЛИЧЕЗНОЮ мапою Яри. Кайфувати від споглядань заходу сонця, та напиватися на вечірках. Тут досі весело стріляти із купи різної зброї, літати, плавати, фліртувати з NPC. Я 20 годин вже провів у грі, та взагалі не розвинувся за сюжетом, бо просто чілив на острові. Цим можна замінити відпустку.

Far Cry 6

Viva la revolution!

God Of War

Дякую сонібоям за бета-тест. God of War вийшла на ПК і просто підірвала всі топи та метакритику. Біг бой Кратос АКА Бог війни вирішив зажити мирним життям, після трьох попередніх частин у давньогрецькій міфології. І вирішив завести сім’ю у світі зі скандинавською міфологією. Але як Android-юзери не приживаються у компанії власників Apple, так і Кратос не зміг знайти спокою, бо місцеві боги вирішили йому щось довести та помірятись силами (але всі ж ми знаємо, що в них нічого не вийде). Тож Кратос хоче врятувати свою сім’ю і стає на шлях війни знову. Дуже крутий сюжет, приємна бойова система та відкритий світ, який хочеться досліджувати. І вже навіть після проходження сюжетки, буде чим зайнятися на 6-10 годин. Графон на рівні, як і в усіх Playstation-ексклюзивів. Це гра — розповідь, яку хочеться довести до кінця. 10 з 10.

God Of War

Ексклюзив PS на PC

Y

DLC до цього списку:

1

Days Gone (ексклюзив PS на PC)

2

Humankind (вбивця civilization sid meier's)

3

Forza Horizon 5 (найкрасивіший симулятор перегонів)

4

Kena: Bridge of Spirits (наймиліша гра)

5

The Medium (гра на 8 годин від інді-студії)

6

Call of Duty: Vanguard (конвеєрний шутер, але з класними кат-сценами)

7

Life is Strange: True Colors (важке життя підлітків)

8

Deathloop (від розробників dishonored)

9

Psychonauts 2 (продовження хіта)

«Я б здивувався, якби цей лептоп з чимось не впорався, чи на ньому не вийшло чогось зробити. Адже тут зворотна крайність — він настільки потужний і швидкий, що спочатку важко звикнути грати. Об’єктивно цей ноутбук ідеальний, він коштує багацько, але в нього дуже потужна і відеокарта і процесор, монітор, герцовка тощо. Але я не знаю, з якими серйозними задачами він не може впоратись, не говорячи про якісь базові. Від роботи з документами до рендера важких схем він підійшов би ідеально».

Грати в ці ігри треба на «машині», яка відповідно оснащена і зробить процес гри дійсно незабутнім. На думку Сергія Тодосана, ноутбук Lenovo Legion 7i навіть занадто потужний для простого геймінгу.

Технології для захопливої гри

Про ноутбук

Геймерські ноутбуки лінійки Legion від Lenovo  —  це потужні пристрої, які стануть найліпшим другом та вірним напарником в ігрових поєдинках. Поки друзі тільки вмикають свої ноути, ти вже підкорюєш Guardians of the Galaxy у складі месників та прориваєшся у бандитське лігво. З потужними відеокартами та екраном 165 Гц всі дії будуть плавними, і ти не пропустиш жодного дамагу, який буде в тебе летіти. А щоб така потужність не розплавила ноутбук, в усіх ігрових девайсах Legion встановлена новітня система охолодження Coldfront, що істотно розширює можливості роботи на граничних режимах без жодного збою протягом тривалого часу.

І ти точно заціниш круту клавіатуру Legion Truestrike, яка вирізняється ходом клавіш у 1.5 мм, окремим блоком зі стрілками керування та регульованою підсвіткою, з різними можливостями налаштування, в залежності від серії. Вона і Starcraft 2 витримає і друкувати чи кодити буде приємно.

Забув зарядку від ноутбука на роботі, а вдома хочеш дограти катку, це не проблема, бо в ноутбуках Legion є рознім type-c з підтримкою зарядки ноутбука до 100 Вт, тож можна взяти інший зарядний цього типу і зарядити ноут, а потім взагалі всі свої девайси.

Про ноутбук

І як бонус найочікуваніші майбутні проєкти:

1

A Plague Tale: Requiem (французи топ)

2

STALKER 2 (українці топ)

3

Senua’s Saga: Hellblade 2 (продовження суперхіта)

4

Crysis 4 (продовження суперхіта)

5

Diablo 4 (продовження суперхіта)

6

Star Wars: Knights of the Old Republic Remake (римейк найкрутішої покрокової стратегії по зоряних війнах)

7

The Outer Worlds 2 (продовження суперхіта)

8

Uncharted 4: A Thief’s End (ексклюзив PS на PC)

Дякуємо Creative States за надані локації для зйомки. Creative States — мережа висококласних бізнес-просторів з повним спектром операційних сервісів і унікальним ком’юніті.

Матеріал підготовлено за підтримки Lenovo
Що це означає?
ТЕКСТ
Влад Машкін
Фото
Олександр Козаченко
Дизайн та верстка
Дарія Корнєєва, Іван Малиш
Продюсер
Яна Проценко
ПРЕДСТАВНИЦЯ Lenovo
Валерія Перетятко
Як запустити бізнес або стартап
80 порад від експертів
Конкурс від Lenovo
Обрані переможці, які поїдуть у бізнес-подорож до Естонії
На чем играть
Собрали подборку крутых мышек, клавиатур и всего-всего
На поле з ноутбуком
Як дрони допомагають українському агросектору отримувати +10% до врожаю