В Nvidia заявили, що закон Мура помер, в Intel з цим категорично не згодні

Читати на RU

20 вересня відбулась презентація Nvidia, де компанія показала відеокарти нового покоління 4090 та 4080. Під час івенту голова Nvidia Дженсен Хуанг констатував, що закон Мура, який передбачає подвоєння кількості транзисторів на кристалах мікросхем кожні 24 місяці, помер.

Проте в Intel з цим висновком не погодились. Як повідомляє CNBC, генеральний директор Intel Пет Гелсінгер вже 29 вересня заявив, що закон Мура живий і здоровий.

Що передбачає закон Мура?

Закон Мура — це не правило, якого мають дотримуватись технологічні компанії, а лише спостереження, яке у 1965 році (всього через шість років після винаходу інтегральної схеми) зробив один із засновників компанії Intel Гордон Мур.

Головний висновок цього спостереження описує швидкість розвитку технологічних можливостей створення процесорів і звучить наступним чином: кількість транзисторів на кристалі мікросхеми подвоюватиметься кожні 24 місяці.

В теорії це дозволяло б виробникам забезпечувати вдвічі більшу продуктивність за тих же витрат або забезпечувати ту ж продуктивність за вдвічі меншої ціни (з поправкою на інфляцію та інші непередбачувані обставини).

Подвоєння кількості транзисторів на мікросхемі відбувається шляхом зменшення їхнього розміру. І в теорії людство рано чи пізно дійде до фізичних обмежень такої технології, оскільки за певних розмірів транзистори просто не зможуть втримувати електрони. Проте зараз ми ще не маємо таких проблем.

Як його трактують в Nvidia?

На презентації Nvidia були представлені топові відеокарти нового покоління — RTX 4090 та RTX 4080. ЗА словами компанії, RTX 4090 у 2-4 рази швидша, ніж торішня RTX 3090 Ti. Nvidia могла б навіть заявити, що перевиконала закон Мура, якщо зважати саме на продуктивність нових пристроїв.

Проте досягти такого приросту вдалося не завдяки збільшенню кількості транзисторів, а за допомогою нейромереж та нових технологій. Крім того, ціни нових відеокарт сягають $1599, що здалось користувачам невиправданим здорожченням і точно не відповідає закону Мура.

І саме відповідаючи на питання про ціноутворення глава Nvidia Дженсен Хуанг згадав про закон Мура і назвав його мертвим, зазначивши, що зараз виробники не зможуть підтримувати інновації та зберігати ціни на тому ж рівні.

«Здатність за законом Мура забезпечувати вдвічі більшу продуктивність за тих же витрат або забезпечувати ту ж продуктивність за вдвічі меншої ціни, закінчилася. Тому ідея, що чіпи згодом дешевшатимуть, на жаль, пішла в минуле. Обчислення — це не робота виключно чіпа, це робота програмного забезпечення та чіпа», — сказав Дженсен Хуанг.

Таким чином у Nvidia використовують «смерть» закону Мура, щоб обґрунтувати непропорційне, на думку користувачів зростання цін на свої пристрої.

Чому Intel прагне його дотримуватись?

Як вже писали вище, технологічні компанії довгий час й справді дотримувались закону Мура, зменшуючи розмір транзисторів і, відповідно, поміщаючи все більшу їх кількість на одному кристалі мікросхеми.

Протягом багатьох років Intel була лідером у технологіях виробництва напівпровідників і постійно виготовляла мікросхеми з найщільнішими транзисторами у світі. Але в останні роки Intel випередили TSMC і Samsung, які зараз можуть виробляти процесори з 5-нанометровими транзисторами, тоді як Intel все ще застрягла на 10-нанометрових і 7-нанометрових технологіях.

Зараз однією з основних корпоративних цілей Intel є повернення лідерства і створення мікросхем, що не поступатимуться у швидкості та ефективності конкурентам. Intel потрібен закон Мура, оскільки компанія все ще активно намагається втиснути більше транзисторів в один чіп.

«Відсьогодні ми прагнемо досягти мети в близько 100 мільярдів транзисторів в одній мікросхемі. До кінця десятиліття в одному чіпі може бути трильйон транзисторів. Ми йдемо за графіком», — сказав генеральний директор Intel Пет Гельсінгер

Гельсінгер також зазначив, що Intel працює над такими виробничими досягненнями, як нові технології літографії та архітектура RibbonFET, які дозволять компанії продовжувати збільшувати щільність транзисторів, навіть якщо вони стають достатньо малими, щоб вимірювати їх в ангстремах (це в 10 разів менше за нанометри, якими транзистори вимірюють зараз).

Чому це цікаво?

Ця розбіжність в трактуванні закону Мура підкреслює різкий контраст між Intel та іншими американськими напівпровідниковими компаніями.

Nvidia (як і більшість технологічних компаній) вже давно відмовилась від власного виробництва та покладаються переважно на сторонніх заводи за межами США. Найновіші процесори Nvidia виробляються компанією TSMC, яка наразі має найсучасніші технології виробництва напівпровідників і є найбільшим у світі виробником мікросхем. Nvidia розробляє чіпи, та створює їх архітектуру, але не турбується про виробничу сторону.

А Intel, навпаки, розвиває власні заводи з виробництва процесорів. І вона мусить підтримувати закон Мура «живим і здоровим», щоб наздоганяти своїх конкурентів та не підірвати власні плани з розвитку напівпровідникової продукції.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук