Нобелівську премію з хімії вручили за створення інструменту поєднання молекул

Читати на RU

Нобелівську премію з хімії 2022 року отримали Каролін Бертоцці (США), Мортен Мелдаль (Данія) та Баррі Шарплесс (США), для якого це вже друга премія. Як повідомили в Нобелівському комітеті, премію вручили за створення інструмента для синтезу молекул під назвою асиметричний органокаталіз.

Хіміками давно керувало бажання створювати дедалі складніші молекули. У фармацевтичних дослідженнях це часто пов’язано зі штучним відтворенням природних молекул з лікувальними властивостями. Це призвело до відкриття багатьох молекулярних конструкцій, але їх відтворення, як правило, займає багато часу та є дуже дорогими.

Баррі Шарплесс, якому зараз присуджують свою другу Нобелівську премію з хімії, у 2000 році ввів концепцію «клік-хімії», яка є формою простої та надійної хімії, де реакції відбуваються швидко та уникають небажаних побічних продуктів.

Невдовзі після цього Мортен Мелдал і Баррі Шарплесс — незалежно один від одного — представили  азидо-алкінове циклоприєднання, яке каталізується міддю. Це ефективна хімічна реакція, яка зараз широко використовується в розробці фармацевтичних препаратів, для картографування ДНК і створення матеріалів.

Керолін Бертоцці вивела  «клік-хімію» на новий рівень. Щоб нанести на карту важливі, але невловимі біомолекули на поверхні клітин — глікани — вона розробила реакції, які працюють всередині живих організмів. Її біоортогональні реакції відбуваються без порушення нормальної хімії клітини. Зараз ці реакції використовуються у всьому світі для дослідження клітин і відстеження біологічних процесів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук