Краловець замість Калінінграду: як чехи, тролячи росіян, анексували місто в Twitter

Поки йде справжня війна, в інформаційному просторі воюють мемами. Приміром, чеський інтернет відреагував на фейкові «референдуми», які росія влаштувала на окупованих територіях, жартом про анексію Калінінграду.

Ніщо не зупинить мем, час якого настав

Усе почалося з твіту польського користувача, який запропонував поділити російський Калінінград між чехами та поляками так, щоби «у наших братів-чехів з’явився нарешті вихід до моря». Твіт набрав неймовірну кількість лайків та ретвітів.

Зокрема, його перепостив депутат Європарламенту Томаш Здеховський зі словами «ну і як тут не любити поляків».

А на чеському сайті з петиціями з’явилася ідея про те, що Калінінград або ж Краловець насправді був зведений на честь богемського короля Перемисл-Отокара ІІ, а отже, «росія гралася із Калінінградом занадто довго, і настав час передати право власності іншій державі». На момент публікації петицію підписало більше 16 000 користувачів.

З тих пір мем лише набирає обертів. У Краловця з’явився офіційний Twitter та сайт:

Чеські та польські користувачі розважаються та постять жарти на цю тему, і уже заповзялися будувати чеський балтійський флот з авіаносцями та тягти до Кралівця трубопровід із пивом (Beer Stream).

https://twitter.com/apmassaro3/status/1577438993553461248
https://twitter.com/BocanekMarek/status/1577488677470703616

Чому це важливо

Попри те, що це очевидний жарт, що не вийде за межі Twitter, це важливе явище в інтернет-культурі, а також інформаційній війні, що допомагає Україні. Поки не всі лідери думок розуміють, що росія є країною-злочинцем, що порушила міжнародні норми, такі жарти привертають увагу до очевидного абсурду та нелегітимності дій російської влади.

Адже у росії прав на окуповані українські землі стільки ж, скільки у чехів на Краловець, або у астронавта Скотта Келлі — на марсіанський вулкан Олімп, який він жартома собі привласнив.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук