Що таке «тихе звільнення» і як працювати за цим підходом

Пам’ятаєте дискусію про синьо-золоту сукню, яку обговорював весь інтернет кілька років тому? Зараз щось схоже відбувається з ідеєю тихого звільнення, або quiet quitting. Користувачі поділилися на два табори, одні з яких засуджують, а інші – підтримують цю філософію. Видання Bloomeberg опублікувало короткий гайд про тихе звільнення, який добре пояснює тонкощі цього підходу до роботи.

Тихе звільнення – це не зовсім звільнення. Ідея в тому, щоб не перепрацьовувати на роботі забагато і запобігти вигоранню. Прихильники цієї філософії відмовляються виконувати обов’язки за своїх колег і працювати хоча б на хвилину довше ніж це передбачає їх графік. Це допомагає не перевтомлюватися, або принаймні так кажуть ті, хто дотримується таких правил. Ось про що слід пам’ятати, якщо ви збираєтесь спробувати такий підхід:

  1. Встановіть практичні межі. Встановлюйте свої обмеження в роботі заздалегідь і самостійно, не запитуючи дозволу у керівництва. «Більшість людей, ймовірно, навіть не помітять», — сказала Сарі Грін Кармайкл з Bloomberg Opinion, виконавчий тренер Мелоді Уайлдінг. Чітко розставляйте пріоритети та пам’ятайте, що не всі задачі є терміновими: визначте, що актуально, а що може зачекати до завтра. Також не потрібно довго виправдовуватися чи вибачатися, якщо у вас немає достатньої пропускної здатності для нового проекту.
  2. Шукайте спосіб збільшити ефективність. Намагайтеся знайти той алгоритм в роботі, якій збільшить вашу продуктивність. Як показали численні тестування чотириденного робочого тижня, у більшості випадків ми можемо бути такими ж продуктивними і без повного 40-годинного робочого тижня. Нове дослідження показує, що працівники готові відхилити майже третину лишніх зустрічей, але не роблять цього через робочі норми.
  3. Не ідентифікуйте себе з роботою занадто. Багато з людей знаходять в своїй роботі сенс життя. Але надмірне ототожнення зі своєю роботою може підвищити ризик перевтоми, тривоги, депресії та виснаження. Порада така: вирішіть, що для вас найважливіше поза роботою, і знайдіть для цього час. Почніть з малого: зв’яжіться з друзями та родиною, подумайте про те, щоб спробувати нове хобі.
  4. Перенаправляйте енергію. Дві третини працездатних людей працюють на роботах, які погано відповідають їхньому характеру, що приводить до розчарування та втрати мотивації. Замість того, щоб витрачати час і енергію на роботу, яка не приносить задоволення, зосередьте свою увагу на тому, щоб визначити, яким має бути ваш наступний крок.

Тихе звільнення — це закликає залишити роботу на роботі, замість того, щоб дозволяти стресу залишатися в голові працівника вечорами та вихідними. Якщо ви можете закрити свій ноутбук о 17:00, піти на прогулянку та бути повністю присутнім – це хороша новина для вас.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук