Як кібервійна з РФ стала «полігоном» для західних хакерів

Україна стала «полігоном» для нової кіберзброї, а співпраця Києва з іноземними партнерами дає змогу НАТО та ЄС дізнатися більше про можливості РФ. Редакція AIN.UA переклала матеріал видання Newsweek про важливість українських кібервійськ для світу.

Досвід України

Україні добре відомі методи кібервійни, яку веде РФ. Вона активно триває ще з моменту анексії Криму та вторгнення на схід України в 2014 році. Найбільшою за цей час стала атака вірусу NotPetya у 2017 році, яка вразила майже 13 000 пристроїв, що використовувалися державними установами. Загалом вірус поширився на понад 50 000 систем у 65 країнах. Загальні збитки оцінюють у понад $10 млрд.

«Ми де-факто воюємо з РФ вже вісім років. Усі ці роки РФ влаштовувала кібератаки на інформаційні системи в Україні, як державні, так і приватні. Україна стала не лише об’єктом атак, а й полігоном для випробування сучасної кіберзброї», – заявив Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

У січні, коли російські війська тільки готувалися до удару, Україна зазнала широкомасштабної кібератаки на кілька державних відомств. Від початку вторгнення було здійснено широкий спектр атак, націлених на чутливі державні установи, медіакомпанії, банківські мережі тощо.

З початку вторгнення інтенсивність фішингових атак зросла на 300%, DDoS-атак — на 200%, а атак зловмисного програмного забезпечення — на 400%, за даними «Київстар». Російські атаки стали тривалішими та сильнішими: одна з DDoS-атак тривала 29 годин.

Як і звичайні війська України, кібервійська стають одними з найбільш досвідчених у світі. «Кожна нова атака російських військових хакерів давала нам не тільки новий досвід, а й усвідомлення важливості кіберзахисту», — сказав Щиголь.

NotPetya став «точкою перелому», після чого влада почала докладати більш узгоджених зусиль для підготовки своїх мереж. Атаку в січні 2022 року, за словами Щиголя, слід вважати «новою сходинкою в історії кібервійни».

Роки підготовки, державно-приватне партнерство, інтеграція громадянського суспільства, онлайн-активістів стали ключовими елементами успіху України в її кібервійні з РФ. Міжнародна співпраця також була життєво важливою та надавала партнерам Києва цінну інформацію про російські операції.

«Україна активно ділиться інформацією та даними зі своїми партнерами», — сказав Щиголь. «Цей процес був налагоджений задовго до повномасштабного російського вторгнення. Ми постійно ділимося досвідом із США, ЄС , Японією, Ізраїлем, Іспанією, Бразилією та багатьма іншими країнами».

Ця співпраця стала ще міцнішою з 14 січня 2022 року. Саме вранці того дня, коли на Україну напали. Тоді представники США, ЄС і Великобританії запропонували свою допомогу в розслідуванні атак. Колективний підхід до кіберзахисту був би дешевшим і ефективнішим, вважає Щиголь. «Ми усвідомлюємо, що маємо надзвичайний досвід, накопичений за понад півроку повномасштабної кібервійни та за вісім років відбиття кіберагресії. Це досвід, який потрібен світові», — сказав він.

Генеральний директор «Київстар» Олександр Комаров нещодавно відвідав Вашингтон, щоб поговорити з американськими офіційними особами про російську гібридну діяльність у перші шість місяців війни.

«Це війна, де у нас досить креативний і непередбачуваний ворог. Ми готові поділитися будь-яким досвідом, з яким стикаємося в Україні. І ми готові бути пілотною зоною для будь-яких додаткових технологій, які можуть допомогти нам забезпечити високий рівень захисту», – сказав Комаров.

Він пояснив, що серед найбільш нагальних потреб України є методи запобігання DDoS-атакам, центри управління операціями, більше обладнання для моніторингу, більше працівників та краща інтеграція. Кібербезпека — це не лише платформи та інструменти, це також процеси та моніторинг.

Війну буде виграно на фізичних полях битв півдня та сходу України, але кібербій переживе будь-які протистояння. «Навряд чи можна очікувати, що це закінчиться, навіть після того, як російські війська будуть витіснені за фізичні кордони України. Хакерські атаки вимагають значно менше ресурсів, ніж ведення кінетичної війни, і не пов’язані з ризиком отримати поранення або вбити», — сказав Щиголь.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук