Нобелівську премію з економіки отримав екс-голова ФРС США та американські економісти

Читати на RU

Нобелівську премію з економіки 2022 року отримали колишній голова ФРС Бен Бернанке та американські економісти Дуглас Даймонд та Філіп Дібвіг. Як повідомили в Нобелівському комітеті, премію вручили за дослідження банків і фінансових криз.

  • Дуглас Даймонд та Філіп Дібвіг продемонстрували, як банки забезпечують суспільно важливу функцію. Як посередники між багатьма вкладниками та позичальниками, банки краще підходять для оцінки кредитоспроможності позичальників і забезпечення того, щоб позиції використовувалися для хороших інвестицій.
  • Їхній аналіз також показав, як поєднання цих двох видів діяльності робить банки вразливими до чуток про їх неминучий крах. Якщо велика кількість вкладників одночасно біжить до банку, щоб забрати свої гроші, чутки можуть стати пророцтвом, що само справджується.
  • Бен Бернанке проаналізував найгіршу економічну кризу в сучасній історії — Велику депресію 1930-х років. Крім іншого, він показав, що втеча банків стала вирішальним фактором у тому, що криза стала настільки глибокою та довгою. Коли банки розвалилися, цінова інформація про позичальників була втрачена, і її неможливо було швидко відновити. Таким чином, здатність суспільства спрямовувати заощадження на продуктивні інвестиції була значно зменшена.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук