Місія DART успішна. NASA вперше в історії вдалось змінити траєкторію астероїда

Читати на RU

В кінці вересня 2022 року космічний корабель DART від NASA успішно врізався в далекий астероїд на гіперзвуковій швидкості під час першого у світі випробування планетарної захисної системи. Тепер в NASA провели аналіз наслідків цього зіткнення та повідомили про успішну зміну траєкторії астероїда.

Аналіз даних, отриманих за останні два тижні дослідницькою групою NASA показує, що удар космічного корабля з цільовим астероїдом Діморфос успішно змінив орбіту останнього. Це перший випадок, коли людство навмисно змінило рух небесного тіла, і перша повномасштабна демонстрація технології відхилення астероїдів.

«У кожного з нас є відповідальність за захист нашої рідної планети. Зрештою, вона в нас одна. Ця місія показує, що NASA намагається бути готовим до всього, що кидає на нас Всесвіт. NASA довело, що ми серйозні захисники планети. Це переломний момент для захисту планети та всього людства», — сказав адміністратор NASA Білл Нельсон.

До зіткнення з DART Діморфосу потрібно було 11 годин 55 хвилин, щоб облетіти свій батьківський астероїд Дідімос. Після навмисного зіткнення DART із Dimorphos 26 вересня астрономи використовували телескопи на Землі, щоб визначити, наскільки змінився цей час. Тепер дослідницька група підтвердила, що вплив космічного корабля змінив орбіту Діморфоса навколо Дідімоса на 32 хвилини, скоротивши орбіту з 11 годин і 55 хвилин до 11 годин і 23 хвилин. Похибка цього вимірювання становить приблизно 2 хвилини.

До його зіткнення NASA визначило мінімальну успішну зміну періоду орбіти Dimorphos як зміну 73 секунд або більше. Ці перші дані показують, що DART перевершив цей мінімальний контрольний показник більш ніж у 25 разів.

«Цей результат є важливим кроком до розуміння повного ефекту впливу DART на цільовий астероїд. Оскільки щодня надходять нові дані, астрономи зможуть краще оцінити, як така місія, як DART, може бути використана в майбутньому для захисту Землі від зіткнення з небезпечним астероїдом, якщо ми коли-небудь його виявимо», — сказала Лорі Глейз, директор відділу планетарних наук NASA.

Чому це важливо?

Астероїд Діморфос є крихітними порівняно з катастрофічним астероїдом Чиксулуб, який вразив Землю приблизно 66 мільйонів років тому, знищивши приблизно три чверті видів рослин і тварин у світі, включаючи динозаврів.

Проте на ньому NASA вивчає саму можливість створення планетарної оборони від небесних тіл, які несуть загрозу буквально всьому живому. Як показали результати пілотного проекту, це більш ніж можливо. І скоріш за все, в NASA продовжать розробляти цю технологію, а людству стане трохи безпечніше жити на своїй планеті.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук