Понад пів року повномасштабного наступу: що відбувається на ринку праці в IT та чого очікувати

Минуло більше ніж пів року від повномасштабного вторгнення росії. Різноманітні майданчики весь час фіксують падіння кількості вакансій та зменшення зарплатних очікувань, думки експертів коливаються у діапазоні від крайнього песимізму до стриманого оптимізму, а кандидати більше цікавляться політичною позицією компанії, ніж бенефітами. The Gravity agency зробили короткий зріз статистики за результатами першого півріччя повномасштабної війни та діляться своїми спостереженнями й прогнозами для ринку праці у сегменті IT.

Як ситуація на ринку праці повністю перевернулася, порівнюючи з 2021 роком

На сервісі анонімного пошуку та моніторингу роботи Recruitika.com, окрім дошки вакансій, працює розділ з кандидатами. У ньому анонімні анкети розміщують шукачі роботи або рекрутери з кандидатами, які просто зараз шукають роботу, але говорять про це лише йому. Це дозволяє кандидатам самостійно перебирати офери від компаній, відсіювати їх, відкривати свої контактні дані лише тим, чия пропозиція справді зацікавила.

З початку повномасштабного вторгнення приріст вакансій на сайті Recruitika.com знизився на 74% (у порівнянні з періодом лютий-вересень 2021 року). У жовтні 2021-го кількість активних вакансій на сайті становила 4427, зараз на сайті 3112 вакансій, а отже кількість активних вакансій знизилась на 30%. Водночас кількість відгуків від шукачів роботи зросла більш ніж у 4 рази, порівнюючи з періодом лютий-вересень 2021 року.

Кількість доданих вакансій

Кількість відгуків на вакансії від шукачів роботи

«Ми спостерігали різке падіння кількості розміщених анкет кандидатів у лютому, порівнюючи з попередніми зимовими місяцями. Кількість розміщених за місяць анкет кандидатів без досвіду (у розділі Recruitika з кандидатами) у березні була втричі вищою, аніж у лютому.

Влітку активність кандидатів тільки зростала і в серпні була у 6,5 раза більшою, ніж у лютому. Схожа ситуація спостерігається і з кандидатами, які мають 1-3 роки досвіду: влітку кількість анкет була майже утричі більшою.

Пік кількості розміщених анкет від кандидатів із 4-6 роками досвіду спостерігався у квітні (удвічі більше, ніж у лютому), але влітку кількість анкет знизилась до рівня лютого місяця.

Загалом, кількість розміщених анкет від кандидатів менш ніж із 4 роками досвіду зросла відносно зимових показників. Кандидати з досвідом 4+ років стали розміщувати анкети вдвічі рідше», — пояснюють представники Recruitika.

З початку повномасштабного вторгнення найменша кількість анкет розміщується кандидатами з рівнем досвіду 4-6 років, найбільша — тими, хто має 1-3 роки досвіду. Розрив суттєвий: кандидатів із досвідом 1-3 роки вдвічі більше, ніж усіх кандидатів з іншим рівнем досвіду разом узятих.

Середні зарплатні очікування кандидатів технічних і нетехнічних професій за ці вісім місяців подано в графіку. Яким був реальний рівень зарплат ще рік тому, восени 2021-го, ви можете переглянути у результатах великого зарплатного опитування від AIN.UA. 


Просто зараз AIN.UA і Recruitika проводять нове велике зарплатне опитування Осінь 2022. Ваша участь допоможе дослідити ринок праці в українському IT у часи повномасштабної війни. Це повністю анонімно та швидко. 

Зарплатні очікування впали навіть у Senior-спеціалістів: у середньому з $5000 до $ 4000 на місяць. У кінці минулого року ми прогнозували, що перегрів ринку рано чи пізно закінчиться вибухом «мильної бульбашки», але не очікували, що це станеться за таких жахливих обставин.

Загалом статистика наступна: понад 60% компаній сказали, що не зупиняли найму в Україні після 24 лютого, але майже 60% компаній повідомили про скорочення кількості вакансій. 

Помітно зросла кількість джуніор-спеціалістів — це як молоді спеціалісти, так і світчери, котрі наразі шукають стабільності та прагнуть перейти у галузь, де зарплати прив’язані до курсу долара.

При цьому компанії продовжують шукати переважно Strong Middle-фахівців: це економніше, ніж найм Senior’ів, але дозволяє не витрачати багато ресурсів на навчання спеціаліста.

Також станом на початку літа опитування фіксують, що майже 7% фахівців перейшли на part-time, а 6% втратили роботу. Втім, за нашими оцінками, цей відсоток може бути вищим для нетехнічних спеціалістів.

Спеціалісти також почали частіше відгукуватися на вакансії загалом. Про це йдеться у результатах дослідження порталу grc.ua: українці почали в 4 рази активніше відправляти CV на вакансії. Що стосується саме IT-фахівців, ми зафіксували, що середня кількість відгуків із нашого сайту на бізнес-вакансії (Sales, Marketing, Product Management) зросла з 2,5 до 5 — тобто удвічі. Рекрутери також зауважують, що технічні спеціалісти почали значно частіше відповідати на повідомлення сорсерів та цікавитися вакансіями.

Запити кандидатів

Але різниця помітна не тільки у розрізі кількості відкритих вакансій та зарплатних очікуваннях. Якщо раніше кандидати цікавилися наявністю страхування та іншими бенефітами, одне з найпопулярніших запитань від кандидатів до компаній зараз звучить так: чи співпрацюєте ви з росіянами?

Принциповість та цінності компаній стали важити більше за бонуси. Чи співпрацює компанія із замовниками з росії, чи має там офіси, чи наймає звідти людей? Це стосується як українських, так й іноземних компаній.  І навпаки — бонуси в очах кандидатів отримують компанії, які відкрито підтримують ЗСУ.

Висновки наступні: щоб наймати досвідчених фахівців зараз, потрібно мати чітку проукраїнську позицію.

Також кандидати почали частіше цікавитися наявністю релокаційного пакета, компенсацією на коворкінги або допомогою із технічним оснащенням. Це пов’язано з тим, що абсолютна більшість компаній перейшла на ремоут або гібридний формат роботи, а майже половина айтівців були вимушені змінити місце проживання.

Прогнози: чого очікувати та чи відновиться ринок праці

Як ми вже зазначали раніше, багато залежатиме від того, як швидко закінчаться активні бойові дії. Після цього можливо декілька сценаріїв підтримки та відновлення економіки України, які можуть стати новим поштовхом для галузі завдяки залученню іноземних інвестицій. 

Окрім цього, є й інші причини очікувати на розвиток галузі: українці буквально за кілька днів від старту спільного проєкту МОН та Мінцифри для світчерів ІТ Generation подали понад 26 тисяч заявок. А це означає, що ринок кваліфікованих ІТ-фахівців зростатиме.

При цьому в короткотривалій перспективі ситуація може ускладнюватися. Міжнародні аналітичні компанії говорять про те, що частина аутсорс-замовлень може перейти від українських компаній до спеціалістів з Індії чи Латинської Америки. Війна в Україні також може поглибити кризу нестачі кваліфікованих кадрів у сфері IT.

Ситуація з кількістю вакансій навряд чи суттєво покращиться до кінця року. Але якщо компанії зможуть зберегти стабільність та довести замовникам і стейкхолдерам свою ефективність за підсумками 2022-го, IT ринок праці почне відновлення.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук