«єППО» – не російський додаток. Його створили волонтери з Одеси

1

Останнім часом в уанеті шириться інформація про додаток «єППО», з допомогою якого громадяни України можуть допомагати ЗСУ збивати ворожі ракети. Додаток не офіційний, і це вже викликало хвилю підозр серед користувачів, які побачили «російський слід». Редактор AIN.UA знайшла розробників додатку, а також отримала підтвердження у владних структур, що додаток дійсно розроблений в Україні.

Що за додаток

«єППО» – це Android-додаток, який дозволяє користувачам оперативно передати інформацію до сил протиповітряної оборони України в разі, якщо вони побачать проліт ракети. Додаток запустився 12 жовтня, і заклики до українців встановлювати його активно поширилися мережею. Але пильні громадяни з недовірою поставилися до «єППО».

Додаток неофіційний, в описі трапляються русизми, а «знайомі знайомих, у яких є знайомі в ЗСУ», стверджують, що військові про нього нічого не знають. Також викликає питання відсутність iOS-версії.

Верифікація користувачів відбувається за допомогою «Дії», але пильних громадян це також не переконує. З іншого боку, про «єППО» написали багато українських ЗМІ, згадка про додаток є також на офіційній сторінці Верховної Ради в Twitter.

Але у користувачів все ж виникають підозри.

Хто зробив?

Додаток зробили одесити з волонтерської групи «Технарі» на чолі з Геннадієм Сульдіним і Андрієм Косяком.

Волонтерська ініціатива «Технарі» у складі громадської організації «Оборона Одеси 2.0» працює з весни 2022 року. Допомагали переважно оптикою та електронікою підрозділам артилерії, ППО, розвідки. Вибір напрямку визначили технічна освіта – Інститут зв’язку, та свого часу керівництво однією з одеських радіостанцій.

Андрій Косяк, Олена Беседовська, Геннадій Сульдін передадуть дрон із Швейцарії підрозділу воєнної розвідки в зону проведення ООС. Фото: Радіо Свобода

Перше, чим зайнялися «Технарі» — зібрали гроші і передали військовим сучасні біноклі для візуального виявлення цілей. З їхньою допомогою можна виявити безпілотник на пару кілометрів далі, а крилату ракету — на сім-вісім секунд раніше. Також «Технарі» забезпечують штаби ППО потужними комп’ютерами і моніторами з найбільшою діагоналлю – щоб офіцер мав перед очима оперативну обстановку на максимальній території.

Мають і власні розробки.

Як зʼявилося «єППО»

Ідея створити «єППО» виникла у результаті спілкування з військовими. «Технарі» виявили проблему: система ППО виявляє повітряні цілі за допомогою мережі радіолокаторів, які в ідеалі повинні покривати всю територію країни. Але крилаті ракети летять на гранично низькій висоті — якщо ціль на висоті 400 метрів можна виявити з відстані в сто кілометрів, то дальність виявлення «Калібра» на низькій висоті скорочується в рази. Отже, для надійного виявлення і супроводу крилатих ракет потрібно разів у десять більше локаторів.

«Ми думали: чим можна замінити радіолокатор? Відповідь проста: очі та вуха. Крилата ракета летить низько і голосно. Побачити, почути, іноді навіть сфотографувати її в польоті може кожен. І якщо десять людей, у яких над головами пролетіла ракета, швидко передадуть інформацію про це до штабу ППО, то зенітники дізнаються, де вона зараз перебуває. А якщо таких людей буде не десять, а сто чи тисяча — цілевказівка стане набагато точнішою», – розповів Геннадій в інтервʼю «Думській» в середині вересня – на етапі тестування додатку.

Так зʼявився «єППО Спостерігач». Якщо над вами пролетіла крилата ракета або будь-яка інша повітряна ціль, потрібно запустити додаток, спрямувати смартфон за напрямком польоту ракети і натиснути кнопку. Решту програма зробить автоматично.

Дані від користувачів узагальнюють і наносять на карту. Знаючи характеристики цілі, можна приблизно спрогнозувати подальшу траєкторію, побачити, де зараз вона може перебувати і де її чекати за хвилину.

Скріншоти: «Думська»

Відомості з системи «єППО» автоматично передаються на командний пункт протиповітряної оборони. Там їх зіставляють з іншими даними, наприклад від радіолокаторів, і перед очима зенітників розкривається повна картина повітряної обстановки.

«Для того, щоб «єПВО Спостерігач» була ефективною, користувачів із таким додатком має бути багато. Смартфон зараз є в кишені в кожного, тому передавати інформацію про повітряну обстановку можуть навіть не тисячі, а мільйони людей. Головне — щоб вони були сумлінними і використовували застосунок правильно», – пояснив Геннадій.

Що далі

Наразі «Технарі» тестують iOS-версію, як розповів Геннадій AIN.UA, вона має зʼявитися в доступі найближчим часом. На Android у застосунку, який вийшов в паблік 12 жовтня, вже 33 000 користувачів.

«Технарі» постійно працюють з командуванням та фахівцями ЗСУ. «єППО» – не єдиний проект групи. Одесити раніше робили і продовжують розробляти низку проектів для військових. Наприклад, комплект нічного водіння військових вантажівок та авто вночі без світла, навіть без габаритів, який називається «Сова».

Важливо: редактор AIN.UA звернувся до власних джерел у владних структур, де йому підтвердили українське походження додатку. При цьому важливо розуміти, що це волонтерський проект, власна ініціатива команди «Технарі», це не додаток від Міноборони.


AIN.UA закликає українців і надалі бути пильними – у військовий час кожен продукт повинен ретельно перевірятися, піддаватися сумніву та критичним оцінкам. Щодо «єППО», проект дійсно створили українські волонтери. Але джерела поширення мають значення. Можливо, додаток викликав би більше довіри, якби заклики встановлювати його лунали не в Twitter, а з офіційних сторінок ЗСУ.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук