10 угод за час повномасштабної війни. Як працює SID Venture Partners

У грудні 2021 року в Україні три аутсорс-компанії Sigma Software (S), Ideasoft (I) та Datrics (D) запустили венчурний фонд SID Venture Partners. Через два місяці після запуску почалась повномасштабна війна, що докорінно змінила роботу всього IT. Всього на вересень 2022 у SID Venture Partners — 10 інвестицій за час війни. Поки без екзитів.

AIN.UA поспілкувався з Галиною Ісаків, Head of Portfolio & Operations at SID Venture Partners про наслідки війни та економічної рецесії для українських стартапів, загальний стан ринку, зміни в роботі молодого фонду та складнощі з залученням іноземного капіталу, які відчувають українські проекти.

Як початок війни вплинув на роботу фонду?

SID Venture Partners не призупиняв роботу із початком війни. Після того, як була забезпечена безпека команди фонду, надана необхідна підтримка портфельним компаніям, ми ще потужніше долучились до розбудови української стартап-екосистеми, ставши найактивнішим гравцем українського венчурного ринку за перше півріччя 2022 року. 

З початку повномасштабного вторгнення, SID Venture Partners вже закрив 10 інвестиційних угод і не планує на цьому зупинятись. Ми активно працюємо над пошуком крутих компаній, заснованих українськими фаундерами, що мають глобальний фокус. Ми замотивовані місією funding Ukrainian tech future, що наразі стала ще більш релевантною та знаходить підтримку серед інвесторів, стартапів та партнерів.

У фонду не виникло операційних проблем, адже ми давно працюємо у віддаленому режимі, об’єднуючи колег із різних куточків України та світу. Натомість більше допомоги знадобилось нашим стартапам: через війну та паралельне «охолодження» венчурного ринку, ми активніше долучаємось до їхніх нових раундів, залучаємо ресурси для розвитку технологічного стеку, бізнес-девелопменту, виходу на нові ринки та допомагаємо з численними запитами фаундерів.

Чи є зміни в підході до вибору проектів? Чи цікавитесь military tech, що зараз активно розвивається?

Наша інвестиційна теза залишається незмінною: ми продовжуємо шукати українських фаундерів, що будують глобальні продукти. У нашому фокусі компанії на початкових стадіях, але як співінвестор ми також готові долучитись до більш пізніх стадій.

Ми будуємо industry-agnostic фонд, який не лімітований декількома вертикалями. Нас цікавлять українські технологічні компанії з потужними можливостями для масштабування, які розуміють свої цільові ринки. Проте можна виділити B2B, фінтех та Web3.0 як одні із ключових областей, в яких SID Venture Partners має особливий інтерес — це відображено і в нашому портфоліо.

Нам ще не доводилось стикатись с потенційно цікавими для нас проектами, повʼязаними з military tech, але потрібно розуміти, що в нас є певні обмеження щодо інвестицій у хардверні рішення, що є базовим сценарієм для military tech-проектів. До того ж фонд має юридичні зобов’язання щодо фокуса використання грошей інвесторів, закріплені до початку війни.

Проте ми готові надавати експертну підтримку проектам цієї вертикалі або рекомендувати їх партнерським фондам із нашого нетворку. 

Як змінилась кількість стартапів, що зараз шукають інвестиції?

Як показують опитування, майже кожен український стартап зараз відчуває потребу у фінансуванні. Для більшості доступ до іноземного фінансування, і без того непростий раніше, зараз став ще більшою проблемою. 

Тому попри меншу кількість нових проектів в Україні, загальний попит на венчурний капітал лише виріс. Це не тільки українська, але й глобальна тенденція — венчурні фонди мають рекордні запаси грошей (близько $290 млрд), але вже не так активно їх роздають. Звідси новини про раунди за зниженими оцінками (Klarna, Stripe, Instacart), ріст боргового фінансування та інші показники ринку, який перебуває у стані напередодні кризи. 

Парадоксально, але це — не погані новини, економічна турбулентність, як от криза 2008 року, веде до відтоку талантів із корпорацій та появи нових стартапів. Саме фонди ранніх стадій найбільше виграють у подібних умовах. 

Чи розглядаєте ви зараз інвестиції в закордонні проекти?

Ми інвестуємо в компанії з українськими засновниками без огляду на географію розташування команди. Звісно, для будь-якого проекту з українським корінням зараз є сенс щонайменше диверсифікувати географічну присутність ключових колег. Ми з розумінням ставимось до будь-яких конфігурацій. Наші компанії зареєстровані в Tier-1 географіях: США, Британії тощо, тому їхні активи в безпеці.

Через велику кількість запитів, ми розглядаємо можливість розширити географію інвестицій на CEE-регіон — Центральну та Східну Європу за винятком росії та Білорусі. 

Яка загалом ситуація на ринку?

Перше півріччя 2022 стало рекордно важким для українського стартап-ринку, попри те, що засновники стійко долали труднощі та кризи, продемонструвавши business resilience. Іноземні інвестори підтримують Україну, проте не так охоче інвестують з огляду на безпекову ситуацію та побоювання економічної рецесії. 

Гарна новина у тому, що завдяки перемогам на фронті та підтримці технологічної екосистеми іноземними інвесторами та партнерами, ситуація поступово змінюється. Запуск українського фонду у ffVC та залучення інвестицій Horizon Capital — це чудові новини для ринку. Також варто відзначити венчурну екосистему сусідніх Польщі, Чехії, де українські проекти мають довіру, підтримку та доступ до фінансування.

Як українські стартапи зараз сприймаються за кордоном?

Українські стартапи, безумовно, викликають інтерес: талант локальних підприємців помножений на унікальний досвід роботи в умовах тотальної невизначеності та екстремального стресу. Будь-яка велика технологічна конференція зараз не обходиться без виступу чи яскравого прояву України. 

Проте ця підтримка не означає, що компаніям легше залучати гроші: навпаки, доступ до капіталу ускладнився. Ми впевнені, що найближчим часом успіхи на фронті радикально покращать безпекову ситуацію, і тоді стартапи зможуть скористатись новими можливостями.

Відбудова України буде всесвітнім проектом і венчурні інвестори не будуть стояти осторонь — тому найспритніші уже будують тут відносини.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук