Власник OLX таки продає свій російський бізнес — сайт оголошень Avito. Що далі?

Нідерландський інвестиційний холдинг Prosus, що володіє OLX, залишає російський ринок та продає сайт оголошень Avito. Про рішення Prosus стало відомо ще в травні. Сума угоди складає 151 млрд рублів або приблизно $2,4 млрд, а новим власником стане колишній гендиректор «Мегафон» Іван Таврін. Більшість технологій і інфраструктури Avito наразі і були в росії, тож для них нажаль мало що зміниться. Тому перемогою стало б оскарження угоди, яка не могла обійтися без санкційних грошей та чиновників, та примус Prosus впливати на актив, що публікує вакансії найманців на війну в Україну та охоче продає награбовані російскими військовими в Україні речі.

Деталі угоди

Як повідомляє НВ, станом на 31 березня 2022 року вартість Avito Group оцінювалася приблизно в $1,38 млрд, а сума укладеної з Kismet Capital Group угоди майже вдвічі перевищує цю цифру і сягає $2,4 млрд. Щоправда, в офіційних релізах Prosus використовують лише суму в рублях — 151 млрд, а коректність її перерахунку в долари за офіційним курсом нацбанку росії викликає питання.

Продаж Avito передбачатиме відчуження та передачу всіх компаній, що входять до складу Avito Group: ТОВ «КЕХ eCommerce» та ТОВ «Авіто Холдинг» та всіх їх дочірніх компаній.

Угоду вже узгодили всі необхідні російські регулятори, а її закриття очікується у жовтні 2022 року. Після цього дошка оголошень продовжить роботу як незалежна приватна IT-компанія.

Цікаво, що в лютому 2022 року, до введення світових санкцій та ізоляції країни-агресора, російський Forbes назвав Avito третьою найдорожчою компанією в країні (після «Яндекса» та Wildberries) та оцінив її в $6,2 млрд.

Неохочий вихід Prosus з росії

  • З початком повномасштабного вторгнення в Україну Avito декілька разів потрапляла в скандали. На сайті оголошень продавали вкрадені російськими військовими українські речі, а також вербувалися найманці для війни в Україні.
  • Спочатку Prosus відмовлявся виходити з ринку росії, проте в березні OLX Group прийняла рішення припинити будь-яку роботу у РФ та відділити Avito в окрему компанію.
  • За початковими планами компанії, Avito мав продовжити працювати як самостійний бізнес у Росії, керований російським менеджментом. Проте вже в травні Prosus розпочала пошук покупця для Avito. 
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук