Щомісяця SpaceX втрачає $20 млн на Starlink в Україні – Ілон Маск

Читати на RU

Ілон Маск, засновник SpaceX, яка створює термінали Starlink, заявив, що його компанія витрачає близько $20 млн на місяць на обслуговування частини пристроїв в Україні. В останні декілька тижнів мільярдер активно коментує тему Starlink і навіть писав, що хоче припинити фінансування для українських військових.

Маск зазначив, що значну частину терміналів SpaceX обслуговує за свій рахунок. «Компанія втрачає близько $20 млн на місяць через неоплачені послуги та витрати, пов’язані з посиленням заходів безпеки для захисту від кібервійни. Але ми продовжимо це робити», – написав він у Twitter.

Чому так багато? Як повідомляв Маск, старлінки, що їх передають партнери та оплачує компанія — це спеціальні корпоративні версії, абонплата за які складає $4500/місяць. Це значно вище типового пакету послуг за $60/місяць, оскільки, як говорив сам підприємець, такі спеціальні версії споживають величезні об’єми інформації.

  • На початку жовтня Маск заявив, що його компанія витратила на Starlink для України астрономічну суму в $80 млн. З початку війни і до початку жовтня Україна отримала близько 20 000 пристроїв. Серед них 5000 — за сприяння американської Агенції з міжнародного розвитку USAID, 5000 — за підтримки Уряду Польщі, ще 5000 — завдяки ініціативі міністрів цифрової трансформації країн ЄС. Решта — від приватних компаній.
  • Згодом мільярдер повідомив, що компанія більше не може фінансувати допомогу Україні і попросив $400 млн у Пентагону. «SpaceX не буде вимагати відшкодування на витрати, але не зможе постійно фінансувати наявну систему і направити ще кілька тисяч терміналів. В Україні вони використовують у 100 разів більше даних, ніж звичайні домогосподарства», – написав він. Ще через декілька днів у тому ж Twitter Маск послав усе до чорта та погодився фінансувати роботу терміналів надалі.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук