Влада США може перевірити Маска через історію з українськими «старлінками»

Адміністрація президента США може запустити безпекову перевірку діяльності Ілона Маска, пов’язаної з його поставками терміналів Starlink Україні, а також із угодою з купівлі Twitter. Про це повідомляє Bloomberg.

Передісторія

  • У цієї можливої перевірки — багатий контекст. Майже від початку повномасштабної війни компанія Маска постачала українському уряду «старлінки», вони відігравали суттєву роль у воєнних діях, а також у відновленні інфраструктури окупованих та звільнених українських територій.
    • На початку жовтня Маск запропонував віддати Крим росії, аби не провокувати її на ядерну війну, і зіткнувся з хвилею критичних коментарів. Згодом він написав, що його компанія втрачає $80 млн через українські «старлінки».
    • Також стало відомо, що він ймовірно блокує термінали у Криму, а також просить у Пентагона фінансувати українське обладнання, оскільки сам не може собі цього дозволити. Були й чутки про його перемовини з путіним. Згодом Маск написав, що продовжуватиме постачати Україні послугу, хай навіть це означає збитки для його компанії. Ці ескапади відомого підприємця змусили українську спільноту сумніватись у його підтримці України.
  • З Twitter все також досить заплутано: Маск спочатку оголосив, потім заморозив угоду з купівлі цієї мережі, потім передумав (повністю передісторію можна прочитати тут).

Що відбувається зараз?

За даними Bloomberg, адміністрація президента Байдена зараз вирішує, чи проводити перевірку підприємств Маска на ризики для національної безпеки країни. Зокрема, йдеться про супутники Starlink та потенційну угоду з Twitter.

«Офіційним особам США не надто сподобались останні погрози від Маска припинити надавати сервіс для «старлінків» Україні, за його словами, сервіс уже обійшовся йому в $80 млн. А також те, що з їхньої точки зору виглядає як зростання симпатії Маска до російського режиму, що зрезультувало зокрема у серії твітів про умови миру (прийнятні для президента путіна)», — йдеться у публікацїі.

Ці обговорення все ще перебувають на ранній стадії: посадовці оціюють, які інструменти доступні федеральному урядові для перевірки компаній Маска. Одна із можливостей: комісія із зарубіжних інвестицій зможе переглянути операції Маска на наявність у них ризиків для національної безпеки США.

Чому це важливо:

Останні заяви Ілона Маска, попри його декларовану підтримку Україні, свідчать про його симпатії до російської окупаційної влади і бажання щонайменше змусити Україну поступитися інтересами та територіями задля миру.

Ці заяви, окрім явної інформаційної шкоди Україні, можуть нашкодити й фізично, адже критична інфраструктура нашої країни зараз залежить від примхи людини з не дуже стабільними поглядами на війну. У такому разі перевірка з боку американського уряду зможе означати зменшення ризиків для України: зокрема, ризику втратити доступ до супутникового інтернету Маска.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук