Як економити енергію, якщо ви все вимкнули і лишили ноутбук для роботи

Читати на RU

З 20-21 жовтня 2022 року через обстріли росіян в Україні вводять обмеження на споживання електроенергії. Громадян закликають економити світло, а також попереджають про можливі його відключення. Що робити, якщо ви уже вимкнули з розеток пралки, бойлери та мікрохвилівки, але працюєте за ноутбуком? На це питання відповів у Twitter-треді Олег Кучеренко, YouTube Lead на DOU. З дозволу автора публікуємо його поради про те, як економити енергію, працюючи за ноутбуком.

  • Олег вимірював споживання енергії на ноутбуці на Windows за допомогою ваттметра. За його спостереженнями, потужний Windows-ноутбук споживає 60-80 Вт у браузерному використанні, 100-150 Вт під сильним навантаженням. Як економити?
  • Якщо відключити підсвітку клавіатури на ноутбуці, економія складатиме 3-5Вт, якщо виставити яскравість екрану на ~50%, зекономите ще 10-15 Вт.
  • Підключення зовнішнього дисплея 4К у порівнянні з вбудованим Full HD-дисплеєм ноутбука додає ще +10 Вт, якщо картинку виводити тільки на зовнішній дисплей. Якщо вивести картинку на обидва екрани, це додасть ще + 10-15 Вт. Ще +52 Вт з’їдає сам зовнішній дисплей на 32 дюйми. Відповідно, якщо хочете економити, краще його не підключати або знизити його показники.
  • Якщо знизити яскравість зовнішнього дисплея до 50%, це зекономить 34 Вт, на 20% — 24 Вт (вечірній режим). На OLED-дисплеях ще є економія від перемикання на темну тему. На звичайних — ні.
  • За словами Олега, за 10 годин роботи в максимумі його сет споживає ~1,6 кВт електроенергії, у найбільш економічному режимі ~0.,45 кВт.
  • Також він прокоментував рекомендації Київської ОВА відключати роутери: «Користувацькі роутери зазвичай споживають електроенергії стільки ж, або менше, ніж LED-лампочка. Якщо вже так економити, то краще залишити роутер, але вимкнути ту єдину лампу у квартирі на користь акумуляторного світильника».

Нагадаємо, раніше Yasno опублікувала графік відключень по Києву та області:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук