Президент підписав закон про військовий облік для жінок. Як це працюватиме?

Читати на RU

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №6482, що врегульовує військовий облік для жінок. Згідно з законом, обов‘язковий військовий облік стосується лише жінок з професіями в медичній та фармацевтичних сферах, для всіх інших облік буде лише добровільним.

Що передбачає закон?

Фактично закон №6482 лібералізує чинне законодавство, яке передбачало обов’язкову постановку на облік всіх жінок, що мають спеціальність або професію споріднену з військово-обліковою спеціальністю. Тепер така вимога залишилась лише для медичних працівників:

  • Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних;
  • Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Чому це важливо?

З літа 2022 року в Україні почалась плутанина з взяттям жінок на військовий облік. 11 липня міжрегіональне управління міністерства юстиції повідомило, що гідно з наказом Міноборони №313, починаючи з 1 жовтня 2022 року жінок певних професій також ставитимуть на військовий облік, як і чоловіків. 

З наказу випливало, що на військовий облік повинні стати мільйони українських жінок у віці від 18 до 60 років. Проте потім Генеральний штаб ЗСУ пояснив, що на військовий облік жінок будуть брати лише за їхньою згодою. Ще пізніше міноборони відклало обов’язковий військовий облік для жінок на рік, до 2023 року.

Підписання закону нарешті врегульовує вимоги до взяття жінок на облік, залишаючи таке право тим, хто цього хоче, проте не змушуючи до цього мільйони людей.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук